Pradžia Naujienos Aktualijos Kurorto moksleiviai prisidėjo prie Holokausto aukoms atminti skirtos akcijos „We Remember“

Kurorto moksleiviai prisidėjo prie Holokausto aukoms atminti skirtos akcijos „We Remember“

133

Palangiškiai prisidėjo prie akcijos „We Remember“. Gimnazijos nuotr.

Sausio 27-oji – Tarptautinė holokausto atminimo diena. Šią dieną 1945 metais buvo išlaisvinta Aušvico (Osvencimo) koncentracijos stovykla Lenkijoje. Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2005 metų lapkričio 1 dienos rezoliucija paskelbė sausio 27-ąją kasmetine Tarptautine holokausto aukų atminimo diena. Atmintiną datą pažymėjo ir Palangos senosios gimnazijos moksleiviai.

Dalyvavo atviroje pamokoje

Sausio 26 dieną vyko atvira pamoka „Kad žinotume ir atmintume“, skirta Tarptautinei holokausto aukų atminimo dienai paminėti. Pamokos metu buvo skaitomos ištraukos iš A. Vinokuro knygos „Mes nežudėme”“, vyko šios knygos aptarimas.

Tą pačią dieną gimnazijos 1b ir 1c klasių mokiniai lankėsi Kauno devinto forto muziejuje. Jame mokiniai dalyvavo dviejuose edukaciniuose užsiėmimuose: „Pabėgimas iš devinto forto“ ir „Bausti negalima pasigailėti“.

Edukacinio užsiėmimo metu „Pabėgimas iš devinto forto“ 1c klasės mokiniai susipažino su filmuose ir knygose įamžinta 64 kalinių – lavonų degintojų pabėgimo iš devinto forto istorija, sužinojo apie holokausto įvykius Antrojo pasaulinio karo metais bei ką reiškė devinto forto kodinis pavadinimas „1005B“. Išsiaiškinę pabėgimo galimybes ir pasiruošimo detales mokiniai įsijautė į bėglių vaidmenį – patys išsiaiškino pabėgimo eigą, susidėliojo planą ir atkartojo 1943 metų gruodžio 25 d. pabėgimą. Užsiėmimo metu pagilino savo istorinės žinias bei komandinio darbo įgūdžius.

Diskutavo apie moralę ir vertybes

1b klasės mokiniai dalyvavo edukaciniame užsiėmime apie holokaustą ir jo vykdytojus Lietuvoje „Bausti negalima pasigailėti“. Užsiėmimo forma – vaidmenų žaidimas „Teismas“. Mokiniai supažindino su holokausto istorija Lietuvoje ir devintame forte, išklausė žmogaus prisipažinimo, kuris vykdė žydų naikinimą bei liudytojo pasakojimą. Pasiskirstę vaidmenimis jie analizavo priežastis, kodėl Tautinio darbo apsaugos bataliono kariai dalyvavo žydų naikinime. „Teismo“ metu nagrinėjo holokausto vykdytojų motyvus, analizavo situaciją. Užsiėmimas paskatino mokinius kritiškai mąstyti, argumentuotai išsakyti nuomonę, diskutuoti apie moralę ir vertybes.

Vėliau mokiniai prisijungė prie didžiausios pasaulinės akcijos „We Remember“, skirtos holokausto aukoms atminti.

Senosios gimnazijos inf.

Taip pat skaitykite: