V. Kurpienė: įprastus šventinius patiekalus galima paversti sveikesniais

Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Sveikesni patiekalai sulaukia vis daugiau dėmesio, tačiau mitybos specialistė Vaida Kurpienė pastebi, kad per šventes žmonės nesiryžta jų gaminti, bijodami, kad neįtiks savo svečiams, rašoma portalui Vakarinepalanga.lt atsiųstame pranešime spaudai. Anot specialistės, dalis patiekalų, ruoštų garuose, tikrai gali praturtinti ir pagyvinti metai iš metų vis taip pat ruošiamą šventinį stalą – jos bus vertingesnės ir ant stalo gražiau atrodys.

Garuose keptas maistas gali tapti tikru kalėdiniu atradimu, jei tik tam skirsite šiek tiek laiko ir iš anksto paruošite namų darbus.

Per šventes dauguma persisotina – organizmas apkraunamas riebiu, aliejuje keptu maistu, mėsa, įvairiais padažais. Net ir paprastos salotos neretai skaninamos dideliu kiekiu majonezo, todėl išsirinkti šį tą sveiko būna gan sunku.

Dažnai nepelnytai pamirštamas ar pakankamai neįvertinamas gaminimas garuose gali būti jūsų šių metų šventiniu atradimu. Daugelis įpratę garuose tik virti ar troškinti. Tik nedaugelis žino, kad kepimas garinėje orkaitėje yra tikra revoliucija. Šis procesas nereikalauja didelių pastangų, tam reikia mažiau riebalų, o pagaminti patiekalai nepraranda maistingųjų medžiagų ir vitaminų.

„Pastebiu, kad sveikesni patiekalai tikrai sulaukia didesnio dėmesio, tačiau neretai būtent per šventes žmonės išsigąsta, ima abejoti, ar toks maistas patiks kitiems. Todėl mano patarimas būtų iki švenčių pamėginti garuose išsikepti bent keletą patiekalų“, – pataria V. Kurpienė

Garuose ruoštas maistas nustebins ir spalvomis, ir skoniu

Pasak sveiką mitybą propaguojančios moters, dalis patiekalų, ruoštų garuose, tikrai gali praturtinti ir pagyvinti metai iš metų vis taip pat ruošiamą šventinį stalą.

„Pavyzdžiui, mišrainėms daržoves labai tinka pagarinti, o ne virti. Jos bus ryškesnių spalvų, vertingesnės ir ant stalo gražiau atrodys. Aš pati žirnelius perku ne konservuotus, o šaldytus, ir pagarinu. Rezultatas – tobula, ryškiai žalia spalva, puiki konsistencija ir daugiau vertingų medžiagų. Taip pat galima ruošti ir morkas, ir brokolius“, – sako V. Kurpienė.

Pasiteiravus, ką naujo siūlytų išbandyti per artėjančias šventes, žymi moteris nė akimirkos nesuabejoja – siūlo rinktis visiems patinkančius maisto produktus, tik keisti jų gamybos procesus.

„Kalėdoms idealiai tinka paukštiena, kepta orkaitėje su garų programa. Traškus viršus, jokių skrudėsių ir minkštutėlė mėsa viduje. Desertui rekomenduoju garuose virtą pudingą“, – savo kalėdiniais receptais dalijasi V. Kurpienė.

Norintiems per Kalėdas išbandyti šį tą naujo, sveikos mitybos specialistė pataria šventinį stalą pagausinti dar keletu patiekalų ir dalijasi jų receptais.

Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Duona su kefyru

Daugelis ją labai mėgsta. Ši duona gera tuo, kad gaminama labai paprastai ir greitai.

Reikės:

– 500 g viso grūdo kvietinių miltų,

– 0,5 arbatinio šaukštelio nenugesintos sodos,

– 400 ml kefyro,

– 1 arbatinio šaukštelio druskos.

Gaminimas

Į dubenį suberkite miltus, sodą, druską, supilkite kefyrą ir viską gerai išmaišykite elektriniu maišytuvu.

Tešlą sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje, pasirinkę programą „Maža drėgmė“, 175 laipsnių karštyje apie 40 min. Įprastoje orkaitėje galioja tas pats gamybos procesas – kepimo indą su tešla pašaukite į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–50 min.

Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Vištienos filė su brokoliais ir migdolų drožlėmis

Reikės:

– 250 g vištienos filė;

– 200 g brokolių;

– 30 g migdolų drožlių;

– 1 arbatinis šaukštelis (5 g) ypač tyro alyvuogių aliejaus;

– druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas

Vištienos filė trumpai pamarinuokite su prieskoniais ir alyvuogių aliejumi.

Mėsą bei daržoves sudėkite į skardą, pasirinkite programą „Kepimas garuose“ ir patiekalą apie 35 min. kepkite 100 proc. drėgmėje, 90 laipsnių karštyje, antroje lentynoje nuo apačios. Jei norite, vištieną galite trumpai pakepinti keptuvėje arba naudodami orkaitės grilio programą, skardą pakėlę į aukščiausią arba antrą nuo viršaus padėtį. Patiekdami pabarstykite migdolų drožlėmis.

Šį patiekalą galima ruošti ir keptuvėje. Pamarinuotą vištieną rekomenduojama trumpai pakepinti ant sviesto, pavyzdžiui, ghi. Brokolius pavirti 5 min. puode. Paskaninkite gabalėliu sviesto ir trupučiu Himalajų druskos. Patiekdami pabarstykite migdolų drožlėmis.

Kepta jūros lydeka su daržovėmis

Reikės:

– 300 g jūros lydekos arba kitos mėgstamos baltos jūrinės žuvies filė;

– 1 geltona paprika;

– 1 raudona paprika;

– 3 vidutinio dydžio morkos;

– 1 nedidelis brokolis (tinka ir žiedinis kopūstas);

– 1 arbatinis šaukštelis lydyto sviesto;

– kmynų, čiobrelių ir bazilikų pagal skonį.

Druskos berti nebūtina, pati jūrinė žuvis jos turi pakankamai, nes yra sūraus vandens gyventoja.

Marinatui:

– pusės citrinos sulčių;

– šviežiai maltų juodųjų pipirų, česnako, lauro lapų.

Gaminimas

Paruoškite marinatą: išspaustas citrinos sultis sumaišykite su prieskoniais, įdėkite lauro lapą. Marinatu apšlakstykite jūros lydeką ir palaikykite šaldytuve apie valandą.

Kol žuvis marinuojasi, paruoškite daržoves:

– plonomis juostelėmis arba kubeliais supjaustykite papriką;

– griežinėliais arba šiaudeliais supjaustykite morką;

– brokolį suskirstykite žiedynėliais ir juos padalinkite į dvi ar tris dalis.

Prieš kepdami žuvį pašlakstykite šaukšteliu lydyto sviesto.

Į skardą sudėkite žuvį ir daržoves.

Pasirinkite programą „Kepimas garuose“ ir gaminkite 95 laipsnių karštyje bei 100 proc. drėgmėje apie 30 min., antroje lentynoje nuo apačios.

Kitas šio patiekalo ruošimo būdas – pakepti žuvį ant grilio ar orkaitės grotelių. Likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos, suberti daržoves ir kartu dar šiek tiek pakepti. Skaniausia ir sveikiausia, kai daržovės išlieka traškios.

„V.P.“ inf.

Receptai šventės patiekalai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Išbandykite savo jėgas Nacionaliniame ekonomikos egzamine. Tai unikali iniciatyva skirta kiekvienam, norinčiam pagauti ekonomikos ritmą, pasitikrinti ekonomikos žinias ir geriau ją suprasti. Antrą kartą organizuojamas Nacionalinis ekonomikos egzaminas provokuoja mąstyti ir kviečia pastebėti, kiek daug ekonomikos yra mūsų kasdienybėje. Nacionalinis ekonomikos egzaminas vyks kovo 27 dieną, nuo 10 iki 19 valandos. Laikymas vyks internete – www.ekonomikosegzam...
Įvykiai
„GetJet Airlines“ aviakompanija naują skrydžių sezoną pasitinka gerokai atsinaujinusi. Bendrovė ir toliau pildo savo orlaivių parką, tad vasaros skrydžių sezoną pasitiks turėdama 15 lėktuvų. Be to, pasirašius ilgalaikę bendradarbiavimo sutartį su didžiausiais Lietuvos turo operatoriais ir pradėjus vykdyti užsakomuosius skrydžius, įmonės matomumas tapo itin svarbiu, tad „GetJet Airlines“ pristato atnaujintą savo logotipą, kuriuo jau pradėjo žymėti savo orla...
Testas!
Šiame paveikslėlyje paslėptos trys boružės ir trys vaiko veidai. Jūsų užduotis  juos rasti per 1 minutę. Atsakymą rasite apačioje. Mes paruošėme jums keletą išbandymų, keleta klasikinių užduočių. Kai kurioms iš jų reikės tik dėmesio, kitoms - dėmesingumo ir ar loginio mąstymo. Imsitės iššūkio?  Mūsų dėmesio testai pateikiami nuotraukose ir susideda iš skirtingų tipų užduočių: rasti klaidą, rasti skirtumus ir padaryti logiškas išvadas. Testo atsakymas
Įvykiai
Savaitgalį šalies parduotuvėse vykusi „Maisto banko” akcija pasižymėjo aktyviu aukojimu. Per dvi dienas nepasiturinčiųjų maitinimui savanoriai surinko 479 tūkst. eurų vertės maisto. „Toks rezultatas pranoksta pavasarių „Maisto banko“ akcijų rezultatus“, - džiaugiasi laikinoji „Maisto banko“ vadovė Kristina Tylaitė. 74 miestuose paaukoti maisto skurstantiesiems prašė savanoriai surinko 415 tūkst. įvairių ilgai negendančių maisto.“ „Maisto banko“ akcijos sav...
Laisvalaikis
Kelionių organizatoriai pastebi, jog būtent pavasaris yra antras populiariausias atostogų laikas, kuris poilsiautojų srautais nusileidžia tik vasarai. Ir tai ne nuostabu, mat pavasarį užsienio kurortuose galima pasimėgauti ne tik vasariška šiluma, bet ir poilsiu su visa šeima, kuomet mokyklinio amžiaus vaikai turi visą savaitę, laisvą nuo pamokų. Pasidovanoję išvyką į vieną populiariausių užsienio kurortų, įpusėjus balandžiui, galite nušauti du zuikius vie...
Įvykiai
juokdary išminčiaus širdim – uždangą nakties pakėlęs surinkęs karalių ašaras bėgantį laiką ir gėlą – nusimesk savo rūbą dulkėtą ir pabūk dar laimingas akimirksnį vėlų – kai visi užmiršo tave senojo teatro tyloj pasilikusį...   dar pabūk juokdary – dar iš laimės virpėdamas šok savo šokį – netikros mėnesienos šviesoj netikrų karalysčių karaliams...   Šį eilėraštį Birutė Mar parrašė lygiai prieš dvidešimt metų Teatro dienos proga. Birutė Mar – šiuo pavard...
Laisvalaikis
Muzikos gerbėjai trečiadienį vakare koncertų salėje „Compensa" Vilniuje mėgavosi „Prime Orchestra" surengtu simfoniniu šou „Pasauliniai hitai". Žiūrovai savo mėgstamus hitus išgirdo skambant visiškai kitaip nei yra įpratę - šiuolaikinė muzika susiliejo su klasika, o pasirodymą papuošė specialieji efektai. Šiuo metu „Prime Orchestra" intensyviai koncertuoja įvairiose šalyse. Vakar Vilniuje pasirodę muzikantai mūsų šalyje surengs ir antrą pasirodymą, kuris š...
Įvykiai
Kovo 20 ir 28 dienomis Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje pirmą kartą organizuojamas I. Simonaitytės vardo moksleivių meninio skaitymo konkursas. I. Simonaitytė (1897-1978 m.) - garsi Klaipėdos krašto rašytoja, autobiografinių apysakų ir romanų kūrėja. Rašytojos literatūrinis palikimas priartina praeitį, praturtina ateitį, įkvepia mus didžiuotis savo kraštu. Ievos Simonaitytės vardo konkursas skirtas mokiniams nuo pirmos iki dvylik...
Kultūra
Dailininkas Artūras Šimonis sukūrė scenografiją bei kostiumus pirmajai lietuviškai vaikiškų operų trilogijai sukurtai Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre – „Bulvinė pasaka“ (2007 m.), „Makaronų opera“ (2014 m.) ir „Žvaigždžių opera“ (2018 m.). Teatrui save pašventęs dailininkas pasakoja, kad jo darbe svarbiausia numatyti žiūrovų reakciją, o smagiausia būna sulaukti jų atsiliepimų. Tačiau žvalgytis atgalios jis nėra linkęs.    Kokios vizualinės kalbo...