Kepiniai, kurių skonis nustebins per pyragų dieną

Lapkričio 6 dieną Lietuvoje minima pyragų diena. Tą dieną visi kviečiami kepti pyragus ir už sutartą kainą pardavinėti kolegoms, bičiuliams ar mokslo draugams, o surinktas lėšas paaukoti geram tikslui. Tądien norisi pagaminti savo pyragą, tačiau jeigu pyrago gamybai laiko trūksta, jį galima nusipirkti jau pagamintą. 

„Vis garsiau kalbama apie tai, kad netoleruojama vieno ar kito produkto. Vis dėl to, gliuteno netoleruojantys mūsų asortimente gali rasti šokoladinio biskvito tortą be miltų, o atsisakiusiems gyvulinės kilmės produktų turėtų patikti mūsų meistrų keptas veganiškas tortas“, – sako maisto gamybos skyriaus vystymo vadovas Aidas Poleninas.

Jeigu vis dėl to norisi draugus ar šeimą nustebinti savo keptu pyragu, A. Poleninas siūlo išbandyti3 pyragų receptus: be gliuteno, be cukraus ir aguonų tortą.

Abrikosų ir migdolų tarta

Reikės: 60 g tirpinto sviesto, 30 g cukraus pudros, 180 g maltų migdolų miltų, 3 didelių kiaušinių, 80 g medaus, 7-8 nedidelių abrikosų.

Pirmiausia, įkaitinkite iki 175°C orkaitę ir tartos kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. „Inde sumaišykite migdolų miltus ir cukraus pudrą. Jeigu jos neturite, kavamalėje ar su trintuvu sutrinkite cukrų. Supilkite tirpintą sviestą, medų ir įmuškite kiaušinius. Viską gerai išmaišykite. Supilkite tešlą į kepimo skardą ir išdėliokite ant jos griežinėliais pjaustytus abrikosus. Kepkite apie 40-50 minučių. Kai pyragas atvės, išimkite jį iš kepimo skardos ir apibarstykite cukraus pudra“, – sako maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Citrinų pyragas be cukraus

Reikės: 175 g kambario temperatūros sviesto, 215 g skysto medaus, 3 citrinų žievelių, 1 citrinos sulčių, 75 g maltų migdolų, 3 kiaušinių, 100 g viso grūdo speltų miltų, 3 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, 15 g migdolų riekelių.

Dubenyje sumaišykite minkštą sviestą su 165 g medaus ir dviem trečdaliais citrinos žievelėmis. „Šių ingredientų maišymui geriau naudoti elektrinį plaktuvą, mat išplakti reikės iki šviesios bei purios masės. Suberkite maltus migdolus, įmuškite vieną kiaušinį ir išmaišykite – šį procesą kartokite, kol sunaudosite visus 3 kiaušinius. Miltus ir kepimo miltelius persijokite ir suberkite į masę. Supilkite visą mišinį į sviestu išteptą skardą, apibarstykite jį migdolų riekelėmis ir kepkite apie 40-45 minutes iki 160°C įkaitintoje orkaitėje“, – dalinasi ekspertas A. Poleninas.

Kol pyragas kepa, paruoškite sirupą. Keptuvėje ar nedideliame puode iki skystos masės pašildykite medų ir sumaišykite jį su likusiomis citrinos drožlėmis, įpilkite citrinos sulčių. Iškepus pyragui jame padarykite skylutes su dantų krapštukais ir tuomet apliekite kepinį paruoštu sirupu.

Aguonų tortas

Pagrindui reikės: 4 didelių kiaušinių, 1 stiklinės ir ¾ baltojo cukraus, 1 stiklinės augalinio aliejaus, 2 valgomųjų šaukštų vanilinio cukraus, 3 stiklinių miltų, 1 valgomojo šaukšto kepimo miltelių, 6 valgomųjų šaukštų aguonų, 2 citrinų žievelių, ¾ arbatinio šaukštelio druskos, 1 stiklinės pasukų.

Pertepimui: pusės stiklinės sviesto, 115 g maskarponės sūrio, 250 g stiklinių cukraus pudros, 1-2 valgomųjų šaukštų pieno, 1 stiklinės aguonų.

Elektriniu plaktuvu išmaišykite kiaušinius, cukrų, aliejų ir vanilę. Atskirame inde suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, aguonas ir citrinų žieveles. Pasukas ir birųjį mišinį labai gerai sumaišykite su prieš tai jau paruošta mase. Sukrėskite masę į 3 vienodo dydžio kepimo indus ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.

„Jeigu negalite kepti 3 pyragų vienu metu, kepkite visą pyrago masę vienoje skardoje, tik turėkite omenyje, kad pyragas keps kiek ilgiau – apie 35 minutes. Kol pagrindas iškeps, paruoškite pertepimą. Minkštą sviestą ir maskarponės sūrį gerai išsukite elektriniu plaktuvu. Lėtai įberkite cukraus pudrą, įpilkite pieno ir pusę stiklinės aguonų ir vėl gerai viską išplakite. Kiekvieną pyragą aptepkite paruoštu kremu, sudėkite vieną ant kito ir aptepkite visą tortą. Tortą puoškite jį apibarstydami aguonomis – tiek šonus, tiek viršų“, teigia ekspertas Aidas Poleninas.

„V.P.“ inf.

Pyragų diena
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Išbandykite savo jėgas Nacionaliniame ekonomikos egzamine. Tai unikali iniciatyva skirta kiekvienam, norinčiam pagauti ekonomikos ritmą, pasitikrinti ekonomikos žinias ir geriau ją suprasti. Antrą kartą organizuojamas Nacionalinis ekonomikos egzaminas provokuoja mąstyti ir kviečia pastebėti, kiek daug ekonomikos yra mūsų kasdienybėje. Nacionalinis ekonomikos egzaminas vyks kovo 27 dieną, nuo 10 iki 19 valandos. Laikymas vyks internete – www.ekonomikosegzam...
Įvykiai
„GetJet Airlines“ aviakompanija naują skrydžių sezoną pasitinka gerokai atsinaujinusi. Bendrovė ir toliau pildo savo orlaivių parką, tad vasaros skrydžių sezoną pasitiks turėdama 15 lėktuvų. Be to, pasirašius ilgalaikę bendradarbiavimo sutartį su didžiausiais Lietuvos turo operatoriais ir pradėjus vykdyti užsakomuosius skrydžius, įmonės matomumas tapo itin svarbiu, tad „GetJet Airlines“ pristato atnaujintą savo logotipą, kuriuo jau pradėjo žymėti savo orla...
Testas!
Šiame paveikslėlyje paslėptos trys boružės ir trys vaiko veidai. Jūsų užduotis  juos rasti per 1 minutę. Atsakymą rasite apačioje. Mes paruošėme jums keletą išbandymų, keleta klasikinių užduočių. Kai kurioms iš jų reikės tik dėmesio, kitoms - dėmesingumo ir ar loginio mąstymo. Imsitės iššūkio?  Mūsų dėmesio testai pateikiami nuotraukose ir susideda iš skirtingų tipų užduočių: rasti klaidą, rasti skirtumus ir padaryti logiškas išvadas. Testo atsakymas
Įvykiai
Savaitgalį šalies parduotuvėse vykusi „Maisto banko” akcija pasižymėjo aktyviu aukojimu. Per dvi dienas nepasiturinčiųjų maitinimui savanoriai surinko 479 tūkst. eurų vertės maisto. „Toks rezultatas pranoksta pavasarių „Maisto banko“ akcijų rezultatus“, - džiaugiasi laikinoji „Maisto banko“ vadovė Kristina Tylaitė. 74 miestuose paaukoti maisto skurstantiesiems prašė savanoriai surinko 415 tūkst. įvairių ilgai negendančių maisto.“ „Maisto banko“ akcijos sav...
Laisvalaikis
Kelionių organizatoriai pastebi, jog būtent pavasaris yra antras populiariausias atostogų laikas, kuris poilsiautojų srautais nusileidžia tik vasarai. Ir tai ne nuostabu, mat pavasarį užsienio kurortuose galima pasimėgauti ne tik vasariška šiluma, bet ir poilsiu su visa šeima, kuomet mokyklinio amžiaus vaikai turi visą savaitę, laisvą nuo pamokų. Pasidovanoję išvyką į vieną populiariausių užsienio kurortų, įpusėjus balandžiui, galite nušauti du zuikius vie...
Įvykiai
juokdary išminčiaus širdim – uždangą nakties pakėlęs surinkęs karalių ašaras bėgantį laiką ir gėlą – nusimesk savo rūbą dulkėtą ir pabūk dar laimingas akimirksnį vėlų – kai visi užmiršo tave senojo teatro tyloj pasilikusį...   dar pabūk juokdary – dar iš laimės virpėdamas šok savo šokį – netikros mėnesienos šviesoj netikrų karalysčių karaliams...   Šį eilėraštį Birutė Mar parrašė lygiai prieš dvidešimt metų Teatro dienos proga. Birutė Mar – šiuo pavard...
Laisvalaikis
Muzikos gerbėjai trečiadienį vakare koncertų salėje „Compensa" Vilniuje mėgavosi „Prime Orchestra" surengtu simfoniniu šou „Pasauliniai hitai". Žiūrovai savo mėgstamus hitus išgirdo skambant visiškai kitaip nei yra įpratę - šiuolaikinė muzika susiliejo su klasika, o pasirodymą papuošė specialieji efektai. Šiuo metu „Prime Orchestra" intensyviai koncertuoja įvairiose šalyse. Vakar Vilniuje pasirodę muzikantai mūsų šalyje surengs ir antrą pasirodymą, kuris š...
Įvykiai
Kovo 20 ir 28 dienomis Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje pirmą kartą organizuojamas I. Simonaitytės vardo moksleivių meninio skaitymo konkursas. I. Simonaitytė (1897-1978 m.) - garsi Klaipėdos krašto rašytoja, autobiografinių apysakų ir romanų kūrėja. Rašytojos literatūrinis palikimas priartina praeitį, praturtina ateitį, įkvepia mus didžiuotis savo kraštu. Ievos Simonaitytės vardo konkursas skirtas mokiniams nuo pirmos iki dvylik...
Kultūra
Dailininkas Artūras Šimonis sukūrė scenografiją bei kostiumus pirmajai lietuviškai vaikiškų operų trilogijai sukurtai Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre – „Bulvinė pasaka“ (2007 m.), „Makaronų opera“ (2014 m.) ir „Žvaigždžių opera“ (2018 m.). Teatrui save pašventęs dailininkas pasakoja, kad jo darbe svarbiausia numatyti žiūrovų reakciją, o smagiausia būna sulaukti jų atsiliepimų. Tačiau žvalgytis atgalios jis nėra linkęs.    Kokios vizualinės kalbo...