Misija įmanoma: valgydami daugiau galite padailinti kūno linijas

Įsivaizduokite: valgote daugiau, tačiau nepriaugate svorio ir netgi padailinate kūno linijas. Skamba neįtikėtinai? Tačiau tai įmanoma. Specialistai sako, kad galima pamiršti alinančias dietas, maisto produktų ribojimą ir amžiną „Jojo efektą”, o visa paslaptis – skaidulinių medžiagų, kurių gausu daržovėse, vaisiuose, kruopose ir ankštiniuose produktuose, įtraukimas į mitybos racioną.

Nuolatinis kalorijų skaičiavimas dažniausiai veda link netinkamo santykio su maistu. Galiausiai priaugama dar daugiau svorio, todėl specialistai vis dažniau atkreipia dėmesį, kaip sumažinti apetitą ir ilgiau jausti sotumą net ir neskaičiuojant kalorijų.

„Skaidulų padidinimas mitybos racione – vienas efektyviausių būdų tai padaryti, ypač siekiant atsikratyti svorio aplink juosmenį. Siekiant padidinti suvartojamų skaidulinių medžiagų kiekį, šią užduotį gali palengvinti vadovavimasis „Rimi“ „Rinkis sveikiau“ kriterijais. Šiuo ženklu pažymėtuose maisto produktuose – pvz., duonoje, makaronuose, kruopose ar miltuose – skaidulinių medžiagų yra daugiau“, – teigia natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė.

Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė sako pastebinti, kad vis daugiau pirkėjų kreipia dėmesį į perkamų produktų sudedamąsias dalis.

„Pastebime, kad pirkėjai vis labiau rūpinasi sveikesne mityba, nagrinėja ir lygina sudedamąsias produktų dalis, renkasi sveikesnius maisto produktus – vartoja daugiau daržovių, vaisių, grūdinių produktų“, – sako G. Buivydienė.

Padidinus suvartojamų skaidulų kiekį – padailinsite kūno linijas

Skaidulos naudingos ne tik  virškinimo sistemos darbui, reguliariam tuštinimuisi, bet ir žarnyne esantiems mikroorganizmams maitintis ir daugintis. Pasak T. Šliažaitės, žarnyne esančios gerosios bakterijos – itin svarbios imuninei sistemai.

„Moksliniais tyrimais įrodyta, kad nutukę žmonės turi mažiau mikroorganizmų, nei idealaus svorio asmenys. Tai reiškia, kad gerosios bakterijos turi didelę įtaką svorio reguliavimui, todėl mūsų racione turi būti daugiau skaidulų, kurios atlieka prebiotikų (gerųjų bakterijų) maitinimo funkciją. Jų gausų daržovėse, vaisiuose, ankštinėse pupelėse, neskaldytuose ir nevalytuose grūduose“, – aiškina T. Šliažaitė.

Jungtinėse Amerikos Valstijose mokslininkai atliko 12 savaičių trukmės tyrimą, kuriame dalyvavo 15 apkūnių žmonių, galėjusių valgyti neribotai. Tyrimo metu paaiškėjo, kad skaidulų įtraukimas į mitybos racioną gali padėti be didelių pastangų sumažinti svorį.

„Jie turėjo laikytis dviejų taisyklių: padidinti per parą suvartojamų skaidulų kiekį 35 g ir suvartoti tam tikrą baltymų kiekį (0,8 g padauginti iš savo kūno svorio). Mokslininkai nustatė, kad 92 proc. tyrimo dalyvių nesijautė alkani laikydamiesi šių principų. Vidutiniškai tiriamieji suvartojo maždaug 260 kalorijų mažiau ir atsikratė svorio neribodami savo mitybos. Tokių rezultatų sėkmė – padidintas skaidulų kiekis mityboje“, – dalijasi T. Šliažaitė.

Anot mitybos specialistės, padidinti suvartojamų skaidulų kiekį – paprasta, todėl nebūtina vargintis atidžiai skaičiuojant.

„Svarbu atsiminti: jeigu iki šiol vartojote nedaug skaidulų, norint išvengti šalutinių efektų, svarbu jų kiekį mitybos racione didinti po truputį. Pasirūpinkite, kad su pusryčiais gautumėte pakankamai skaidulų rinkdamiesi košę ir pilno grūdo duoną, pietų ar vakarienės metu galima valgyti ruduosius ryžius, bolivinę balandą ir būtinai  troškintas ar žalias daržoves. Žiemos metu šviežias daržoves drąsiai keiskite šaldytomis“, – pataria T. Šliažaitė.

Ką reikėtų suvalgyti per dieną, kad gautumėme 35 g skaidulų?

Pusryčiai (recepte yra  apie 14 g skaidulų) 

Košės virimui naudoti:

½ Puodelio avižinių dribsnių košės;

½ stiklinės migdolų pieno ir ½ stiklinės vandens;

Košės pagardinimui vartoti:

50 g aviečių;

½ banano;

1 valgomąjį šaukštą migdolų;

1 valgomąjį šaukštą ispaninio šalavijo (čija) sėklų.

Pietūs (recepte yra apie 14 g skaidulų)

Troškiniui prireiks:

½ puodelio virtos bolivinės balandos;

½ puodelio virtų lęšių;

½ puodelio brokolio;

½ puodelio raudonos paprikos;

½ pomidoro;

Pagardinama petražole.

Vakarienė (recepte yra apie 13 g skaidulų)

Kepama orkaitėje:

200 g lašišos;

4 smidrai;

Maža saldžioji bulvė (batatas) su odele. 

Salotos prie orkaitėje keptos žuvies

Saujelė rukolos;

2 maži pomidoriukai;

½ puodelio artišokų (gali būti konservuoti aliejuje). 

  • Šliažaitės patarimai: kokius produktus vartoti, norint padidinti prebiotikų kiekį racione

Česnakai. Jie ne tik puikiai stiprina imuninę sistemą, bet ir yra naudingi norint pagerinti virškinimo sistemos funkciją bei svorio metimą. Naudokime tiek troškiniams, tiek jau paruoštam maistui pagardinti. Labai naudinga česnakus valgyti ir žalius. 

Svogūnai. Norėdami gauti daugiau antioksidantų, rinkitės raudonuosius svogūnus.

Šparagai. Puikiai dera su makaronais, kiaušinių patiekalais ir gali būti naudojami kaip garnyras prie žuvies ar mėsos gaminių.

Bananai. Norėdami gauti daugiau prebiotikų, rinkitės žalesnius.

Perlinės kruopos. Reguliariai dėkite į sriubas, naudokite košėms gaminti (tik būtinai gerai išvirkite).

Jūrų daržovės. Puikus jodo šaltinis ir prebiotinis maistas. Galima naudoti sriuboms, troškiniams pagardinti.

Linų sėmenys. Labai naudingi virškinimo sistemos darbui, ypač – reguliariam tuštinimuisi. Naudinga juos mirkyti per naktį ir naudoti košėms pagardinti.

Avižos ar pilnagrūdžiai avižų dribsniai. Avižos slopina apetitą ir suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikui. Pilnas dubenėlis avižinių dribsnių, pagardintų riešutais, sėklomis ir bananu, – puikus būdas dienai pradėti. 

Obuoliai. Galime valgyti žalius ar kepti orkaitėje pagardintus cinamonu.

„V.P.“ inf.

valgymas daugiau kūno linijos,
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Sveikata
Ilgai lauktas pavasaris vis dažniau džiugina mus šiluma ir kviečia mėgautis pirmaisiais saulės spinduliais, tačiau Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto doktorantė, Infekcinių ligų ir dermatovenerologijos klinikos gydytoja Inga Kisielienė perspėja, kad saulė gali būti ne tik maloni, bet ir kenksminga. Vienas svarbiausių odos priežiūros būdų yra apsauga nuo saulės, tačiau ar tikrai žinome, kaip saugotis? Atšilus orams, dermatologai vis garsiau kalb...
Laisvalaikis
Keptas ėriukas, kiaušiniais įdaryti tartai ar džiovintų vaisių pyragai – tai lietuviams vis dar neatrasti Velykų patiekalai, kuriais didžiuojasi įvairios Europos šalys. „Per Velykas dažnas lietuvis ruošia cepelinus, balandėlius, o desertui patiekia šakočius. Ir nors tai yra neatsiejama lietuviškosios virtuvės dalis, šiemet kviečiu pasižvalgyti po kitas Europos šalis ir atrasti kiek kitokią Velykų virtuvę“, – teigia šefas Gian Luca Demarco ir dalinasi įžval...
Lietuvoje
Tradicinis vasaros festivalis, rengiamas Thomo Manno kultūros centro, Nidoje vyksta jau daugiau nei du dešimtmečius. Kiekvienų metų programa formuojama pagal tam tikrą temą, iškeliančią aktualius visuomenei klausimus. Norėdamas skatinti jaunimo sąmoningumą bei dalyvavimą kultūriniame gyvenime, Thomo Manno kultūros centro kuratoriumas trečius metus iš eilės skelbia esė konkursą festivalio tema. Šiųmečio dvidešimt trečiojo Thomo Manno festivalio tema –  „Tėv...
Įvykiai
Klaipėdos rotušėje – Klaipėdos „Amber Queen“ komandos sportininkų vizitas. Lietuvos vyrų tinklinio čempionate aukso medalius iškovojusius uostamiesčio sportininkus pasveikino Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas ir Klaipėdos miesto savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėja Rasa Rumšienė. „Amber Queen“ tinklininkai Lietuvos čempionų titulą iškovojo finale nugalėję Kelmės ekipą. „Dabar kartelę užsikėlėte ypatingai aukštai. Nuo šiol kovoti...
Laisvalaikis
Draudimas nuo vasario 1 d. žvejoti lydekas, kuris yra nustatytas Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėmis, šiemet balandžio 20-ąją jau nebegalios, nes ši paskutinė draudimo diena yra šeštadienis. Taigi balandžio 20 d. jau galima žvejoti lydekas, taip pat žvejoti masalui naudojant žuvelę. Pagal minėtąsias taisykles balandžio 20-ąją turėtų įsigalioti žuvų apsaugai neršto metu skirti draudimai: draudimas žvejoti 400 m zonoje aplink Dabintos pusiasalį Kaun...
Įvykiai
Rugpjūčio 1 d. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų kieme jūsų laukia didingas ir unikalus renginys: neregėta muzikos, šokio ir vizualizacijų spektaklio Atgimstantis žmogus premjera. Pasirodymą nuspalvins ir nepaliks jūsų abejingais Renesanso epochos meno šedevrų 3D vaizdo projekcijos. „Projekto kūrybinė komanda, suburta iš Baroko operos orkestro muzikantų, klasikinio baleto šokėjų, profesionalių vaizdo projekcijų kūrėjų ir išmaniųjų technologi...
Įvykiai
2019 m. birželio 30 - liepos 7 dienomis geros muzikos ekspertai ,,Bardai LT” kvies susiburti jaunuosius dainų autorius.  Rūdiškėse, amatų mokykloje ,,Sodžiaus meistrai” vyks ,,Jaunųjų dainų autorių stovykla”, kurioje ištikimai, jau septynerius metus iš eilės savo meistriškumu ir patirtimi dalinasi kompozitoriai Andrius Kulikauskas bei Aras Žvirblys, aktoriai, bardai Giedrius Arbačiauskas ir Gediminas Storpirštis. Savaitę trunkančioje stovykloje – dainų aut...
Gamta
VĮ Valstybinių miškų urėdijos duomenimis, šiais metais iki balandžio 9 d. Lietuvos miškuose užregistruoti 27 miško gaisrai, apėmę bendrą 60 hektarų plotą. Miškininkai ragina gyventojus nedeginti pernykštės žolės. Tai kelia didžiulį pavojų aplinkai – augalams, gyvūnams, patiems žmonėms ir jų turtui. Ugnis nuo degančių pievų netrunka įsiplieksti ir miškuose.  Pasak miškininkų, viename degančio miško hektare žūva 6–7 mln. dirvožemyje gyvenančių mikroorganizmų...
Laisvalaikis
Į Lietuvos jūrų muziejų šiemet pavasaris atėjo anksčiau. Jau nuo trečiadienio – balandžio 3 dienos – mėnesiu anksčiau nei įprastai muziejus pradeda dirbti visą savaitę (išskyrus pirmadienį ir antradienį). Ir tam yra svari priežastis – Jūrų muziejus šiemet švenčia 40-metį!  Muziejuje – naujovės ir patogumai lankytojui Jubiliejiniai metai – ypatingi: itin gausu renginių, edukacinių programų, įtraukiančių veiklų. Kiekvieną balandžio savaitgalį visose muzieja...