Misija įmanoma: valgydami daugiau galite padailinti kūno linijas

Įsivaizduokite: valgote daugiau, tačiau nepriaugate svorio ir netgi padailinate kūno linijas. Skamba neįtikėtinai? Tačiau tai įmanoma. Specialistai sako, kad galima pamiršti alinančias dietas, maisto produktų ribojimą ir amžiną „Jojo efektą”, o visa paslaptis – skaidulinių medžiagų, kurių gausu daržovėse, vaisiuose, kruopose ir ankštiniuose produktuose, įtraukimas į mitybos racioną.

Nuolatinis kalorijų skaičiavimas dažniausiai veda link netinkamo santykio su maistu. Galiausiai priaugama dar daugiau svorio, todėl specialistai vis dažniau atkreipia dėmesį, kaip sumažinti apetitą ir ilgiau jausti sotumą net ir neskaičiuojant kalorijų.

„Skaidulų padidinimas mitybos racione – vienas efektyviausių būdų tai padaryti, ypač siekiant atsikratyti svorio aplink juosmenį. Siekiant padidinti suvartojamų skaidulinių medžiagų kiekį, šią užduotį gali palengvinti vadovavimasis „Rimi“ „Rinkis sveikiau“ kriterijais. Šiuo ženklu pažymėtuose maisto produktuose – pvz., duonoje, makaronuose, kruopose ar miltuose – skaidulinių medžiagų yra daugiau“, – teigia natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė.

Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė sako pastebinti, kad vis daugiau pirkėjų kreipia dėmesį į perkamų produktų sudedamąsias dalis.

„Pastebime, kad pirkėjai vis labiau rūpinasi sveikesne mityba, nagrinėja ir lygina sudedamąsias produktų dalis, renkasi sveikesnius maisto produktus – vartoja daugiau daržovių, vaisių, grūdinių produktų“, – sako G. Buivydienė.

Padidinus suvartojamų skaidulų kiekį – padailinsite kūno linijas

Skaidulos naudingos ne tik  virškinimo sistemos darbui, reguliariam tuštinimuisi, bet ir žarnyne esantiems mikroorganizmams maitintis ir daugintis. Pasak T. Šliažaitės, žarnyne esančios gerosios bakterijos – itin svarbios imuninei sistemai.

„Moksliniais tyrimais įrodyta, kad nutukę žmonės turi mažiau mikroorganizmų, nei idealaus svorio asmenys. Tai reiškia, kad gerosios bakterijos turi didelę įtaką svorio reguliavimui, todėl mūsų racione turi būti daugiau skaidulų, kurios atlieka prebiotikų (gerųjų bakterijų) maitinimo funkciją. Jų gausų daržovėse, vaisiuose, ankštinėse pupelėse, neskaldytuose ir nevalytuose grūduose“, – aiškina T. Šliažaitė.

Jungtinėse Amerikos Valstijose mokslininkai atliko 12 savaičių trukmės tyrimą, kuriame dalyvavo 15 apkūnių žmonių, galėjusių valgyti neribotai. Tyrimo metu paaiškėjo, kad skaidulų įtraukimas į mitybos racioną gali padėti be didelių pastangų sumažinti svorį.

„Jie turėjo laikytis dviejų taisyklių: padidinti per parą suvartojamų skaidulų kiekį 35 g ir suvartoti tam tikrą baltymų kiekį (0,8 g padauginti iš savo kūno svorio). Mokslininkai nustatė, kad 92 proc. tyrimo dalyvių nesijautė alkani laikydamiesi šių principų. Vidutiniškai tiriamieji suvartojo maždaug 260 kalorijų mažiau ir atsikratė svorio neribodami savo mitybos. Tokių rezultatų sėkmė – padidintas skaidulų kiekis mityboje“, – dalijasi T. Šliažaitė.

Anot mitybos specialistės, padidinti suvartojamų skaidulų kiekį – paprasta, todėl nebūtina vargintis atidžiai skaičiuojant.

„Svarbu atsiminti: jeigu iki šiol vartojote nedaug skaidulų, norint išvengti šalutinių efektų, svarbu jų kiekį mitybos racione didinti po truputį. Pasirūpinkite, kad su pusryčiais gautumėte pakankamai skaidulų rinkdamiesi košę ir pilno grūdo duoną, pietų ar vakarienės metu galima valgyti ruduosius ryžius, bolivinę balandą ir būtinai  troškintas ar žalias daržoves. Žiemos metu šviežias daržoves drąsiai keiskite šaldytomis“, – pataria T. Šliažaitė.

Ką reikėtų suvalgyti per dieną, kad gautumėme 35 g skaidulų?

Pusryčiai (recepte yra  apie 14 g skaidulų) 

Košės virimui naudoti:

½ Puodelio avižinių dribsnių košės;

½ stiklinės migdolų pieno ir ½ stiklinės vandens;

Košės pagardinimui vartoti:

50 g aviečių;

½ banano;

1 valgomąjį šaukštą migdolų;

1 valgomąjį šaukštą ispaninio šalavijo (čija) sėklų.

Pietūs (recepte yra apie 14 g skaidulų)

Troškiniui prireiks:

½ puodelio virtos bolivinės balandos;

½ puodelio virtų lęšių;

½ puodelio brokolio;

½ puodelio raudonos paprikos;

½ pomidoro;

Pagardinama petražole.

Vakarienė (recepte yra apie 13 g skaidulų)

Kepama orkaitėje:

200 g lašišos;

4 smidrai;

Maža saldžioji bulvė (batatas) su odele. 

Salotos prie orkaitėje keptos žuvies

Saujelė rukolos;

2 maži pomidoriukai;

½ puodelio artišokų (gali būti konservuoti aliejuje). 

  • Šliažaitės patarimai: kokius produktus vartoti, norint padidinti prebiotikų kiekį racione

Česnakai. Jie ne tik puikiai stiprina imuninę sistemą, bet ir yra naudingi norint pagerinti virškinimo sistemos funkciją bei svorio metimą. Naudokime tiek troškiniams, tiek jau paruoštam maistui pagardinti. Labai naudinga česnakus valgyti ir žalius. 

Svogūnai. Norėdami gauti daugiau antioksidantų, rinkitės raudonuosius svogūnus.

Šparagai. Puikiai dera su makaronais, kiaušinių patiekalais ir gali būti naudojami kaip garnyras prie žuvies ar mėsos gaminių.

Bananai. Norėdami gauti daugiau prebiotikų, rinkitės žalesnius.

Perlinės kruopos. Reguliariai dėkite į sriubas, naudokite košėms gaminti (tik būtinai gerai išvirkite).

Jūrų daržovės. Puikus jodo šaltinis ir prebiotinis maistas. Galima naudoti sriuboms, troškiniams pagardinti.

Linų sėmenys. Labai naudingi virškinimo sistemos darbui, ypač – reguliariam tuštinimuisi. Naudinga juos mirkyti per naktį ir naudoti košėms pagardinti.

Avižos ar pilnagrūdžiai avižų dribsniai. Avižos slopina apetitą ir suteikia sotumo jausmą ilgesniam laikui. Pilnas dubenėlis avižinių dribsnių, pagardintų riešutais, sėklomis ir bananu, – puikus būdas dienai pradėti. 

Obuoliai. Galime valgyti žalius ar kepti orkaitėje pagardintus cinamonu.

„V.P.“ inf.

valgymas daugiau kūno linijos,
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
48 peržiūros spalio mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Baigiantis vasaros sezonui išjungiamas ir žiemai paruošiamas miesto grojantis fontanas. Ruošiant fontaną žiemai ištuštinta jo sistema, išvalytos nuosėdos ir nuimti techniniai įrengimai, kurie bus profilaktiškai taisomi, kad pavasarį fontaną ir vėl galima būtų įjungti ir jis džiugintų palangiškius ir miesto svečius. „V.P.“ inf.
Sportas
Robertas Trakys Patarlę „ruošk roges vasarą, o ratus – žiemą“ lengvaatlečiams pritaikyti galima tik iš dalies. Ne tik žiemos, bet ir vasaros sezonams sportininkai pamatus deda dar rudenį. Beveik dvi dešimtys lengvaatlečių po trumpų atostogų pirmą pasiruošimo etapą 2019-ųjų startams pradėjo pajūryje – Palangoje. Treniruočių krūviai – pagal mokslininkų rekomendacijas „Į detales šioje stovykloje dar labai nežiūrima, labiau į bendrą pasiruošimą prieš treniruot...
Įvykiai
Vyriausybė antradienį patvirtino 2019 metų „Sodros“ biudžetą, kurio pajamos sieks 4,45 mlrd. eurų ir bus 3,6 proc. didesnės nei šiais metais. Kitų metų planuojamos išlaidos sudarys 4,04 mlrd. eurų ir bus 0,3 proc. mažesnės nei šiais metais. 2019 metų pajamos viršys išlaidas 412  mln. eurų. „Kai kalbama apie kitų metų „Sodros“ biudžetą, išskirčiau tris svarbiausias naujienas. Pirma, bendrosios pensijos dalies finansavimas perkeliamas į valstybės biudžetą. T...
Įvykiai
Jadvyga Bieliavska, Seimas pradėjo svarstyti siūlymą įteisinti dar vieną šventinę dieną - lapkričio 2-ąją - Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną. Už tokį Darbo kodekso papildymo projektą antradienį po pateikimo balsavo 64 Seimo nariai, prieš buvo 3, susilaikė 29 parlamentarai. Jo priimti dar iki šių metų Vėlinių nepavyks, nes toliau plenarinių posėdžių salėje projektą numatoma svarstyti gruodžio 6 d. Jeigu Seimas pritartų, įmonėse, įstaigose ir organizacij...
Įvykiai
Vyriausybė antradienį pritarė Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetui ir minimalios mėnesio algos (MMA) didinimui – nuo kitų metų ji didės 7,5 proc. ir dėl mokesčių perskaičiavimo sudarys 555 eurus. Neperskaičiavus mokesčių, MMA didėtų 30 eurų iki 430 eurų. Minimalusis valandinis atlygis, dabar siekiantis 2,45 euro, nuo sausio turėtų didėti 18 centų iki 2,63 euro, o realiai dėl mokesčių pertvarkos išaugs iki 3,39 euro. Socialinės apsaugos ir...
Įvykiai
Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, beveik 80 proc. žmonių visame pasaulyje yra bent kartą yra jutę nugaros skausmą. Spalio 16 d., minint Pasaulinę stuburo dieną, sveikatos specialistai primena, kad kamuojamiems lėtinių, potrauminių ar epizodinių skausmų svarbiausia surasti skausmo priežastį, o negalavimus malšinantiems nuskausminamaisiais svarbu žinoti jų suderinamumą su kitais, dažniausiai vartojamais vaistais. Tarpusavyje sąveikaujantys skaus...
Įvykiai
Aušra Pilaitienė Klaipėdiečiai sunerimę: vis labiau nyksta viena įspūdingiausių Baltijos pajūrio vietovių – aukščiausias Olando Kepurės Skardis Karklėje. Dabar siūloma šią vietą aptverti ir tokiu būdu apsaugoti nuo žmonių. Į pajūrį prie Olando Kepurės žmonės traukia bet kokiu metų laiku. Prieš šešetą metų buvo įrengta medinė apžvalgos aikštelė, bet smalsuoliams šito negana. Dauguma jų mėgsta pasivaikščioti pačiu skardžio pakraščiu – tuomet atsiveria išju...
Įvykiai
Ikimokyklinio amžiaus vaikams bei jų tėvams išleista pirmoji edukacinė-terapinė knygelė, kuria siekiama mažuosius ugdyti tinkamai rūpintis savo žaislais. Knygelės „Kaip meistrai padėjo Mikiui“ kūrybą inicijavo Elektronikos platintojų asociacija (EPA). Prie knygelės atsiradimo prisidėjo socialinio ir emocinio vaikų ugdymo specialistas Linas Slušnys ir iliustratorė Eidvile Viktorija Buožyte. Knygelė nemokama ir elektroninė – ją parsisiųsti galima iš EPA inte...
Įvykiai
Lietuva yra antroje vietoje pagal išlaidas maistui ir nealkoholiniams gėrimams Europos Sąjungoje – tam skiriame beveik 21 proc. namų ūkio biudžeto. Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, šis skaičius galėtų būti mažesnis, jeigu pakeistume tam tikrus savo apsipirkimo įpročius, vienas iš jų – savaitės valgiaraščio planavimas. Kiek kartų per savaitę turime eiti į parduotuvę? Nors lietuviai maistui išleidžia penktadalį savo biudžeto, m...