Įpratinti vaiką maitintis sveikiau – misija įmanoma: 5 patarimai

Įpratinti vaiką maitintis sveikiau – misija įmanoma: 5 patarimai

Įpratinti vaikus valgyti sveikiau – nelengva užduotis ne vieniems tėvams. Dar sudėtingesnė ji tampa prasidėjus mokslo metams, kai didelę dalį laiko vaikai praleidžia mokykloje ir turi daugiau laisvės pasirinkti, ką ir kada valgyti. Vis dėlto, pasak specialistų, įpratinti vaikus rinktis sveikesnį maistą nėra sudėtinga, o norint tai pasiekti užteks kelių pagrindinių taisyklių.

Pagrindiniai sveikos mitybos principai yra pakankamai paprasti: valgyti reikia maždaug penkiskart per dieną, rinktis kuo grynesnius ir įvairesnius maisto produktus, gausiai skanauti daržovių, vengti pusfabrikačių ir greito maisto, planuoti patiekalus iš anksto ir kt., teigia sveikos mitybos ekspertė Vaida Kurpienė.

Vis dėlto, nors suaugusiesiems tokios taisyklės gali pasirodyti nesudėtingos, vaikams dažnai atrodo kitaip. Kur kas patraukliau nei košės, daržovės, žuvis ar liesa mėsa jiems – greitai paruošiamas ar mažiau vertės turintis maistas. Tam, kad toks vaikų požiūris keistųsi, pasitarnaus keli naudingi patarimai.

1.Apsipirkite kartu

V. Kurpienė pataria laikas nuo laiko, apsiperkant, drauge su savimi pasiimti vaikus. Bendras planavimas, ką ir kada valgysite, galimybė kartu rinktis produktus, padės vaikams mokytis.

„Renkantis produktus parduotuvėje, į procesą įtraukite ir vaiką. Tačiau elgtis reikėtų apgalvotai, pavyzdžiui, klausimą „ką šįvakar norėtum valgyti“ reikėtų susiaurinti ir teirautis „norėtum tokios žuvies ar kitokios“. Taip pat vertėtų nuolatos kartu užsukti į tikrai vertingų maisto produktų skyrius – daržovių, kruopų. Taip vaikui formuosis tinkami apsipirkimo įpročiai“, – pasakoja V. Kurpienė.

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, apsipirkti kartu su vaiku – paprasta. Tam prekybos tinklas turi ne vieną vežimėlį: su specialiomis, žaismingomis, automobilį primenančiomis vietomis vaikams atsisėsti, taip pat nedidelius, tačiau tikroviškus prekių vežimėlius į kuriuos vaikai gali patys įsidėti norimas prekes. Didesnėse prekybos tinklo parduotuvėse veikia specialios kasos, kuriose tėvai su vaikais yra aptarnaujami be eilės.

2.Mokykite gaminti

V. Kurpienė taip pat pataria leisti vaikams savarankiškai ruošti maistą ir mokyti juos tai daryti. Anot specialistės, kartais tėvai be reikalo abejoja vaikų sugebėjimais savarankiškai pasiruošti užkandį ar net sveikesnį patiekalą.

„Tam, kad vaikas išmoktų pagaminti konkretų patiekalą, labai svarbu bent keletą kartų jį paruošti kartu su vaiku. O norint, kad kitą dieną vaikas tą patiekalą pasigamintų savarankiškai, svarbu jį iš vakaro perspėti. Žinoma, nepamirškite paruošti reikiamus ingredientus patiekalo gamybai ar jau dalinai paruoštą patiekalą paskutiniam gamybos etapui“, – pasakoja V. Kurpienė.

V. Drulienė teigia, kad vaikus mokyti maisto ruošos galima ir žaidimo forma – tam pasitarnaus vaikiškos žaislinės virtuvėlės, žaisliniai puodai ir įrankiai, kiti reikmenys.

3.Patiekite patraukliai

Svarbu ne tik tai, kokius užkandžius vaikui paruošite valgyti mokykloje, tačiau ir kaip juos patieksite: formos, spalvos, pateikimo būdai – viskas svarbu.

„Nors vaisių pjaustyti nerekomenduočiau, kalbant apie daržoves tai – puiki išeitis. Pavyzdžiui, mažesniems vaikams patrauklesnės atrodo riekelėmis supjaustytos morkos, kurias pati žaismingai vadinu „pinigėliais“. Taip pat ir pjaustytos juostelėmis – „piršteliai“. Be to, dažnai vaikai mėgsta valgyti viską, kas yra maža: uogas, riešutus, nedideles, spalvingas daržoves,“ – teigia V. Kurpienė.

Prekybos tinko „Maxima“ komercijos vadovės V. Drulienės teigimu, nedidelių vaisių bei daržovių, tinkamų užkandžiams, parduotuvių lentynose apstu. „Vaisių ir daržovių skyriuose pirkėjai suras nedidelių morkų, pomidorų, mažųjų bananų, o taip pat ir jau supjaustytų vaisių rinkinių, kuriuose – arbūzų, melionų, kivių, šilauogių, ananasų gabaliukai. „Į pagalbą“ ateis ir džiovintų daržovių traškučiai“ – dalinasi V. Drulienė.

4.Valgykite drauge

Suburdami visą šeima drauge prie bendro stalo, rodykite vaikams tinkamą pavyzdį. „Be abejo, įvertinus, kad dažnai vaikai ir tėvai į namus grįžta skirtingu metu, valgyti drauge gali tapti sudėtinga, tačiau reikėtų dėti visas pastangas, kad bent vakare prie bendro stalo susėstų visa šeima. Taip vaikai matys, kokius produktus ir patiekalus renkasi jų tėvai ir lengviau bei greičiau įpras juos valgyti“ – sako V. Kurpienė.

5.Kalbėkitės

Galiausiai, mitybos specialistės teigimu, svarbu bendrauti su vaiku ir šnekėtis apie maistą. Nereikėtų drausti, liepti, nurodinėti, tačiau praverstų mokyti ir patarti.

„Pavyzdžiui, jei vaikas nori nesveiko užkandžio ar patiekalo, reikėtų jam paaiškinti, kodėl šis pasirinkimas – ne pats geriausias, tačiau vietoje draudimo pabandyti pasiūlyti rinktis mažesnę porciją, su mažiau padažo, galbūt su sveikesniais ingredientais, paraginti taip maitintis rečiau. Ar rezultatas bus tobulas? Ne. Tačiau daug geresnis nei neįdėjus tokių pastangų“, – tikina specialistė.

„V.P.“ inf.

Vaikas maitintis sveikiau patarimai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Kuo panašūs žmonės, gimę pirmosios Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu ir po 1990-ųjų? Kuo abi šios kartos skiriasi nuo savo tėvų? Sociologai, istorikai ir filosofai sutinka, kad, nepaisant amžiaus skirtumo, šalies nepriklausomybės metais gimę žmonės turi nemažai bendro. Pavyzdžiui, jaučia didesnį pasitikėjimą savimi ar turi labiau išreikštą liberalumą, palyginus su žmonėmis, augusiais priespaudos metais.   Svarbi aplinkos įtaka Klaipėdos universiteto So...
Įdomu!
Velykos arba Šventos Velykos – krikščionių šventė, simbolizuojanti Kristaus prisikelimą iš numirusių po nukryžiavimo, kaip tai aprašyta Naujajame testamente. Tai įvykę trečią dieną po Kristaus mirties (mirties dieną skaičiuojant kaip pirmą dieną).Velykos yra svarbiausia daugelio krikščionių šventė, kuria išreiškiamas didelis džiaugsmas dėl galutinės Dievo sūnaus pergalės prieš mirtį (šetoną). Kai kurių protestantų supratimu svarbiausia yra Kristaus mirties...
Laisvalaikis
Kepame Velykų pynę: populiari ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje Jei vis dar ieškote idėjų, kuo papildyti Velykų meniu, šis kepinys neabejotinai papuoš stalą ir sukurs šventinę atmosferą. Ne veltui nostalgiškai skani Velykų pynė nuo neatmenamų laikų puikuodavosi ne tik ant mūsų protėvių stalo, bet buvo ir tebėra tikra pažiba įvairiose tautose. Tiesa, pasaulio virtuvėje šios mielinės pynutės receptūros ir pavadinimai skiriasi, tačiau visų jų skonis ir sukel...
Gamta
Š. m. balandžio 27 d. gyventojai kviečiami sodinti mišką – šią dieną visoje Lietuvoje vyks „Nacionalinis miškasodis 2019“. Tai jau kelerius metus iš eilės LR Aplinkos ministerijos ir VĮ Valstybinių miškų urėdijos organizuojama miško sodinimo šventė, įprasminanti bendrą visuomenės ir miškininkų rūpestį mišku ir palikimu ateities kartoms.  „Kviečiu visus gamtos ir miško mylėtojus surasti laiko ir pasodinti medelį. Mūsų šalyje auga gražūs miškai, kuriais didž...
Sveikata
Ilgai lauktas pavasaris vis dažniau džiugina mus šiluma ir kviečia mėgautis pirmaisiais saulės spinduliais, tačiau Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto doktorantė, Infekcinių ligų ir dermatovenerologijos klinikos gydytoja Inga Kisielienė perspėja, kad saulė gali būti ne tik maloni, bet ir kenksminga. Vienas svarbiausių odos priežiūros būdų yra apsauga nuo saulės, tačiau ar tikrai žinome, kaip saugotis? Atšilus orams, dermatologai vis garsiau kalb...
Laisvalaikis
Keptas ėriukas, kiaušiniais įdaryti tartai ar džiovintų vaisių pyragai – tai lietuviams vis dar neatrasti Velykų patiekalai, kuriais didžiuojasi įvairios Europos šalys. „Per Velykas dažnas lietuvis ruošia cepelinus, balandėlius, o desertui patiekia šakočius. Ir nors tai yra neatsiejama lietuviškosios virtuvės dalis, šiemet kviečiu pasižvalgyti po kitas Europos šalis ir atrasti kiek kitokią Velykų virtuvę“, – teigia šefas Gian Luca Demarco ir dalinasi įžval...
Lietuvoje
Tradicinis vasaros festivalis, rengiamas Thomo Manno kultūros centro, Nidoje vyksta jau daugiau nei du dešimtmečius. Kiekvienų metų programa formuojama pagal tam tikrą temą, iškeliančią aktualius visuomenei klausimus. Norėdamas skatinti jaunimo sąmoningumą bei dalyvavimą kultūriniame gyvenime, Thomo Manno kultūros centro kuratoriumas trečius metus iš eilės skelbia esė konkursą festivalio tema. Šiųmečio dvidešimt trečiojo Thomo Manno festivalio tema –  „Tėv...
Įvykiai
Klaipėdos rotušėje – Klaipėdos „Amber Queen“ komandos sportininkų vizitas. Lietuvos vyrų tinklinio čempionate aukso medalius iškovojusius uostamiesčio sportininkus pasveikino Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas ir Klaipėdos miesto savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėja Rasa Rumšienė. „Amber Queen“ tinklininkai Lietuvos čempionų titulą iškovojo finale nugalėję Kelmės ekipą. „Dabar kartelę užsikėlėte ypatingai aukštai. Nuo šiol kovoti...
Laisvalaikis
Draudimas nuo vasario 1 d. žvejoti lydekas, kuris yra nustatytas Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėmis, šiemet balandžio 20-ąją jau nebegalios, nes ši paskutinė draudimo diena yra šeštadienis. Taigi balandžio 20 d. jau galima žvejoti lydekas, taip pat žvejoti masalui naudojant žuvelę. Pagal minėtąsias taisykles balandžio 20-ąją turėtų įsigalioti žuvų apsaugai neršto metu skirti draudimai: draudimas žvejoti 400 m zonoje aplink Dabintos pusiasalį Kaun...