Lietuviai suvalgo vis daugiau bulvių: ką iš jų gamina kitos šalys?

Bulvė – nuo seno lietuvių mylima daržovė. Šeimininkių virtuvėje šios naudojamos ne tik pagrindiniams patiekalams gaminti, bet ir garnyrui paruošti. Prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad bulvės kasmet tampa vis populiaresnės tarp pirkėjų – jau keletą metų šios daržovės pardavimai auga. Ką gaminti iš taip lietuvių mylimos daržovės? Receptais ir tuo, ką įdomaus ir skanaus iš bulvių gamina skirtingos šalių kultūros dalinasi „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.

Bulvių pasiūla parduotuvėse pradeda didėti jau nuo birželio mėnesiopradžios, kuomet parduotuvių lentynose pasirodo pirmosios šviežios bulvės iš Lietuvos ūkininkų laukų. Pirkėjai šviežių bulvių itin laukia. „Pastebime, kad bulvių paklausa šiemet per pirmuosius 7 metų mėnesius išaugo kiek daugiau nei dešimtadaliu. Manome, kad didesnę paklausą lėmė mažesnė ir palankesnė pirkėjams bulvių kaina, nei 2017 m.“, – sako „Maximos“ ekspertas A. Poleninas.

Tarp pirkėjų populiariausios bulvės sausio-liepos mėnesiais buvo sveriamos bulvės. TOP5 puikuojasi sveriamos bulvės, šviežios lietuviškos bulvės, „Linkėjimai iš kaimo“ bulvės tinklelyje, šviežios bulvės tinklelyje bei saldžiosios bulvės (batatai). Ką gaminti iš bulvių pataria „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas. Pasak jo, lietuviškoje virtuvėje gausu bulvinių receptų, tačiau visuomet smagu išbandyti ką nors naujo ir suteikti gomuriui malonumo ragaujant dar neatrastus skonius.

Itališkieji bulvių virtinukai Gnocchi

Reikės: 1 kg bulvių, 350 g miltų, 1 vnt. kiaušinio, 1 šaukšto aliejaus, žiupsnelio druskos.

Bulves išvirkite su lupena, o joms išvirus nepamirškite jų nugarinti. Tuomet bulves nulupkite ir sugrūskite. Atskirame inde suplakite kiaušinį kartu su aliejumi ir supilkite į bulvių masę. Nuolat minkydami masę po truputį į ją berkite miltus. „Pagaminę tešlą formuokite plonus ritinėlius ir šakute įrėžkite nedidelius brūkšnelius. Ritinėlius supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išdėliokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Virtinukus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite kelias minutes, kol iškils į paviršių. Svarbu virtinukus virti mažais kiekiais, kad nesuliptų. Patiekite su grietine ar kitu mėgstamu padažu“, – receptu dalinasi A. Poleninas.

Pasak A. Polenino, jeigu gaminti laiko pritrūksta, jų galima nusipirkti jau pagamintų – tiek šaldytų, tiek šviežių.

Tradicinės vokiškos bulvių salotos

Reikės: 1 kg bulvių, druskos ir pipirų pagal skonį, 220 g šoninės, 170 g smulkino svogūno, 120 ml sidro acto, 2 šaukštų cukraus, 1 šaukšto „Dižono“ garstyčių, šviežių petražolių.

Bulves su lupena supjaustykite į keturias dalis ar net daugiau, priklausomai nuo bulvių dydžio. Gabalėliai turi būti kąsnio dydžio. Suberkite jas į puodą su verdančiu vandeniu, pasūdykite. Virkite tol, kol šakutė lengvai įsmigs į bulvės gabalėlį, maždaug apie 12-15 minučių. Nupilkite vandenį ir palikite atvėsti tiek, kad būtų dar šiltos. Kol verda bulvės, gabalėliais supjaustykite šoninę ir pakepinkite gilioje keptuvėje, kol ši paruduos ir taps traški. Iš keptuvės išimkite šoninę, tačiau jos riebalus palikite ir suberkite smulkintą svogūną. Kepinkite svogūną ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol jis taps skaidriu ir pradės ruduoti. Tuomet į keptuvę supilkite sidro actą, suberkite cukrų, įdėkite garstyčių bei druskos ir pipirų pagal skonį. Kaitinkite, kol atvirs ir išjunkite viryklę. „Į keptuvę suberkite bulves bei šoninę ir viską gerai apmaišykite. Pabarstykite smulkintomis petražolėmis. Šios salotos puikiai tiks prie tradicinių vokiškų dešrelių“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Marokietiškas saldžių bulvių pyragas

Reikės: 2 saldžių bulvių (batatų), 1 šaukšto sviesto, druskos ir pipirų pagal skonį, šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 vidutinio dydžio svogūno, 2 česnako skiltelių, 1 mažo baklažano, 400 g maltos jautienos, 150 g pievagrybių, 1 geltonos paprikos, 400 g skardinės konservuotų smulkintų pomidorų savose sultyse, 300 ml jautienos sultinio, arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos prieskonių, po pusę arbatinio šaukštelio kumino ir ciberžolės prieskonių.

Subadykite batatus šakute ir įdėkite kepti į iki 200°C įkaitintą orkaitę 40 minučių. Kol bulvės kepa, gilioje keptuvėje ar puode ant vidutinio kaitrumo ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną. Po 2 minučių kepinimo suberkite smulkintą česnaką, o dar po kelių– maltą jautieną, supjaustytus pievagrybius, baklažaną ir papriką. Padidinkite viryklės kaitrumą ir kepinkite, kol daržovės suminkštės ir jautiena paruduos. Tuomet supilkite jautienos sultinį, konservuotus pomidorus bei suberkite visus prieskonius. Pamaišydami gaminkite apie 15 minučių. Kai saldžios bulvės iškeps, išimkite iš orkaitės, bet jos neišjunkite. Palaukite, kol bulvės atvės tiek, kad jas būtų galima nulupti. „Sugrūskite bulves kartu su sviestu – tai padės bulvių masei sutvirtėti. Į kepimo indą sudėkite mėsos– daržovių masę, o ant jos – sudėkite bulvių masę. Šakute šio pyrago viršuje įrėžkite griovelius ir kepkite orkaitėje apie 10-15 minučių. Šis patiekalas itin turtingas savo skoniu“ – patiekalo gaminimo eigą atskleidžia Aidas Poleninas.

„V.P.“ inf.

Lietuviai suvalgo vis daugiau bulvių,
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
29 peržiūros vasario mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikis
„Vaizdo klipo idėja atsirado paprastai, prisiminėm, kad turim daug vaikystės prisiminimų, užfiksuotų ir užsilikusių juostinėse kasetėse, kadangi patys vis dar papuolam į tą kartą, kurią tėvai filmavo VHS kameromis. Visas albumas yra apie mus, tampančius suaugusiais, o vaizdo klipas puikiai įprasmina tai, ko mes dabar šiek tiek pasigendam savyje: džiaugsmo, judrumo, atvirų, šiltų santykių, polėkio gyventi ir pažinti pasaulį“ – sako grupės nariai.    Kartu s...
Laisvalaikis
Giedriaus Kuprevičiaus opera, su kuria Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras prieš metus sutiko Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, vasario 28 d. 19 val. Žvejų rūmuose vėl pasakos pamokančią didingos, tačiau nesugebėjusios istorijos verpetuose atsilaikyti tautos istoriją. Operos partitūroje G. Kuprevičius įrašė dedikaciją: „Išnykusių atminimui, gyvųjų perspėjimui“. „Esu lietuvis, baltų genties palikuonis, manyje dar rusena pagoniška žarija. Nerimauju,...
Laisvalaikis
Vos tik grįžę iš trumpų atostogų saulėtoje Kolumbijoje, Jurgis Didžiulis ir Erica Jennings pristato „eurovizinės“ dainos „Sing!“ vaizdo klipą, kuris turi netgi dvi pabaigas! „Klipo pabaiga – nė kiek nesurežisuota. Paskutinio užfilmavimo metu įsilinksminusi komanda, džiaugdamasi sėkminga filmavimo pabaiga, ėmė dainuoti toliau, o mes tiesiog prisijungėme. Turbūt tai geriausiai atskleidžia šios dainos galią – ji užveda dainuoti. Esame labai laimingi, kad prak...
Kriminalai
Klaipėdos m. policija prašo pagalbos ieškant dingusios nepilnametės mergaitės. Rūta J. gimusi 2006 m. iš namų Klaipėdoje išėjo 2019-02-13 d. ir negrįžo iki šiol.Mergaitės duomenys: ūgis apie 162 cm., vidutinio kūno sudėjimo, tamsių ilgų plaukų, mėlynų akių, liežuvyje turi auskarą. Dėvėjo juodą striukę, avėjo juodus sportinius batus, vilkėjo juodos spalvos džinsus. Galinčius suteikti bet kokios informacijos, prašome susisiekti su tyrėja Orinta Venclovaite,...
Savivalda
Klaipėdos miesto savivaldybė gyventojams primena, kas, kokiomis progomis ir kaip privalo iškelti Lietuvos valstybės vėliavą (trispalvę). Lietuvos valstybinė vėliava prie visų gyvenamųjų namų bei verslo ir kitokių įstaigų privalo būti iškelta tris kartus per metus, valstybės švenčių dienomis: Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną ir Liepos 6-ąją – karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną. Vėlia...
Sportas
Didžiausias metų Lietuvos krepšinio renginys įvyks jau šį savaitgalį. „Siemens“ arenoje vyksiantis Karaliaus Mindaugo taurės finalinis ketvertas suburs visas stipriausias Lietuvos ekipas. Būtent šiuo metu LKL pirmenybėse pirmaujančios ir praėjusį sezoną pirmas keturias vietas užėmusios ekipos susigrums savaitgalį Vilniuje. Lengviausiu keliu į pusfinalį pateko titulą ginantis Kauno „Žalgiris“, kuris „Šiaulius“ per dvejas rungtynes įveikė net 68 taškų skirtu...
Įvykiai
Uostamiestyje startavęs 5-asis Klaipėdos šviesų festivalis į miestą priviliojo daug svečių iš Lietuvos ir kaimyninių šalių. „Jau šiandien Klaipėdos miesto viešbučiai yra užimti daugiau nei 80 proc. Laisvų kambarių galima rasti tik labiau nuo senamiesčio nutolusiuose viešbučiuose. Rezervacijos vykdomos ir toliau, todėl tikimės, kad iki savaitgalio visi laisvi kambariai bus užimti.  Džiaugiamės, kad tokio pobūdžio renginiai padeda kovoti su sezoniškumu ir ži...
Laisvalaikis
Vasario 22 d. Žvejų rūmuose operos gerbėjai galės atsisveikinti su legendiniu režisierės D. Ibelhauptaitės pastatymu – Giacomo Puccini opera „Bohema“. 2016 m. Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre trumpam atgimęs su nauja solistų karta, šįkart spektaklis nuleis uždangą jau paskutinį kartą. Režisierės Dalios Ibelhauptaitės, scenografo Dicko Birdo bei kostiumų dailininko Juozo Statkevičiaus statyta G. Puccini „Bohema“ pirmąkart scenos šviesą išvydo sost...
Manoma, kad Šv. Valentinas buvo Romos vyskupas, kuris gyveno II a. Tuometinis Romos imperatorius Klaudijus II buvo išleidęs įsakymą, draudžiantį tuoktis. Šitaip jis siekė, kad kuo daugiau vyrų eitų kariauti ir gintų imperiją nuo išorinės agresijos ir vidinės netvarkos. Imperatorius manė, kad vedę vyrai yra emociškai labiau prisirišę prie savo šeimų, todėl negali būti geri kariai. Vyskupas Valentinas, matydamas jaunų žmonių skausmą, juos sutuokdavo slapčia....