Lietuviai suvalgo vis daugiau bulvių: ką iš jų gamina kitos šalys?

Bulvė – nuo seno lietuvių mylima daržovė. Šeimininkių virtuvėje šios naudojamos ne tik pagrindiniams patiekalams gaminti, bet ir garnyrui paruošti. Prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad bulvės kasmet tampa vis populiaresnės tarp pirkėjų – jau keletą metų šios daržovės pardavimai auga. Ką gaminti iš taip lietuvių mylimos daržovės? Receptais ir tuo, ką įdomaus ir skanaus iš bulvių gamina skirtingos šalių kultūros dalinasi „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.

Bulvių pasiūla parduotuvėse pradeda didėti jau nuo birželio mėnesiopradžios, kuomet parduotuvių lentynose pasirodo pirmosios šviežios bulvės iš Lietuvos ūkininkų laukų. Pirkėjai šviežių bulvių itin laukia. „Pastebime, kad bulvių paklausa šiemet per pirmuosius 7 metų mėnesius išaugo kiek daugiau nei dešimtadaliu. Manome, kad didesnę paklausą lėmė mažesnė ir palankesnė pirkėjams bulvių kaina, nei 2017 m.“, – sako „Maximos“ ekspertas A. Poleninas.

Tarp pirkėjų populiariausios bulvės sausio-liepos mėnesiais buvo sveriamos bulvės. TOP5 puikuojasi sveriamos bulvės, šviežios lietuviškos bulvės, „Linkėjimai iš kaimo“ bulvės tinklelyje, šviežios bulvės tinklelyje bei saldžiosios bulvės (batatai). Ką gaminti iš bulvių pataria „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas. Pasak jo, lietuviškoje virtuvėje gausu bulvinių receptų, tačiau visuomet smagu išbandyti ką nors naujo ir suteikti gomuriui malonumo ragaujant dar neatrastus skonius.

Itališkieji bulvių virtinukai Gnocchi

Reikės: 1 kg bulvių, 350 g miltų, 1 vnt. kiaušinio, 1 šaukšto aliejaus, žiupsnelio druskos.

Bulves išvirkite su lupena, o joms išvirus nepamirškite jų nugarinti. Tuomet bulves nulupkite ir sugrūskite. Atskirame inde suplakite kiaušinį kartu su aliejumi ir supilkite į bulvių masę. Nuolat minkydami masę po truputį į ją berkite miltus. „Pagaminę tešlą formuokite plonus ritinėlius ir šakute įrėžkite nedidelius brūkšnelius. Ritinėlius supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išdėliokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Virtinukus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite kelias minutes, kol iškils į paviršių. Svarbu virtinukus virti mažais kiekiais, kad nesuliptų. Patiekite su grietine ar kitu mėgstamu padažu“, – receptu dalinasi A. Poleninas.

Pasak A. Polenino, jeigu gaminti laiko pritrūksta, jų galima nusipirkti jau pagamintų – tiek šaldytų, tiek šviežių.

Tradicinės vokiškos bulvių salotos

Reikės: 1 kg bulvių, druskos ir pipirų pagal skonį, 220 g šoninės, 170 g smulkino svogūno, 120 ml sidro acto, 2 šaukštų cukraus, 1 šaukšto „Dižono“ garstyčių, šviežių petražolių.

Bulves su lupena supjaustykite į keturias dalis ar net daugiau, priklausomai nuo bulvių dydžio. Gabalėliai turi būti kąsnio dydžio. Suberkite jas į puodą su verdančiu vandeniu, pasūdykite. Virkite tol, kol šakutė lengvai įsmigs į bulvės gabalėlį, maždaug apie 12-15 minučių. Nupilkite vandenį ir palikite atvėsti tiek, kad būtų dar šiltos. Kol verda bulvės, gabalėliais supjaustykite šoninę ir pakepinkite gilioje keptuvėje, kol ši paruduos ir taps traški. Iš keptuvės išimkite šoninę, tačiau jos riebalus palikite ir suberkite smulkintą svogūną. Kepinkite svogūną ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol jis taps skaidriu ir pradės ruduoti. Tuomet į keptuvę supilkite sidro actą, suberkite cukrų, įdėkite garstyčių bei druskos ir pipirų pagal skonį. Kaitinkite, kol atvirs ir išjunkite viryklę. „Į keptuvę suberkite bulves bei šoninę ir viską gerai apmaišykite. Pabarstykite smulkintomis petražolėmis. Šios salotos puikiai tiks prie tradicinių vokiškų dešrelių“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Marokietiškas saldžių bulvių pyragas

Reikės: 2 saldžių bulvių (batatų), 1 šaukšto sviesto, druskos ir pipirų pagal skonį, šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 vidutinio dydžio svogūno, 2 česnako skiltelių, 1 mažo baklažano, 400 g maltos jautienos, 150 g pievagrybių, 1 geltonos paprikos, 400 g skardinės konservuotų smulkintų pomidorų savose sultyse, 300 ml jautienos sultinio, arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos prieskonių, po pusę arbatinio šaukštelio kumino ir ciberžolės prieskonių.

Subadykite batatus šakute ir įdėkite kepti į iki 200°C įkaitintą orkaitę 40 minučių. Kol bulvės kepa, gilioje keptuvėje ar puode ant vidutinio kaitrumo ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną. Po 2 minučių kepinimo suberkite smulkintą česnaką, o dar po kelių– maltą jautieną, supjaustytus pievagrybius, baklažaną ir papriką. Padidinkite viryklės kaitrumą ir kepinkite, kol daržovės suminkštės ir jautiena paruduos. Tuomet supilkite jautienos sultinį, konservuotus pomidorus bei suberkite visus prieskonius. Pamaišydami gaminkite apie 15 minučių. Kai saldžios bulvės iškeps, išimkite iš orkaitės, bet jos neišjunkite. Palaukite, kol bulvės atvės tiek, kad jas būtų galima nulupti. „Sugrūskite bulves kartu su sviestu – tai padės bulvių masei sutvirtėti. Į kepimo indą sudėkite mėsos– daržovių masę, o ant jos – sudėkite bulvių masę. Šakute šio pyrago viršuje įrėžkite griovelius ir kepkite orkaitėje apie 10-15 minučių. Šis patiekalas itin turtingas savo skoniu“ – patiekalo gaminimo eigą atskleidžia Aidas Poleninas.

„V.P.“ inf.

Lietuviai suvalgo vis daugiau bulvių,
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Gamta
Š. m. balandžio 27 d. gyventojai kviečiami sodinti mišką – šią dieną visoje Lietuvoje vyks „Nacionalinis miškasodis 2019“. Tai jau kelerius metus iš eilės LR Aplinkos ministerijos ir VĮ Valstybinių miškų urėdijos organizuojama miško sodinimo šventė, įprasminanti bendrą visuomenės ir miškininkų rūpestį mišku ir palikimu ateities kartoms.  „Kviečiu visus gamtos ir miško mylėtojus surasti laiko ir pasodinti medelį. Mūsų šalyje auga gražūs miškai, kuriais didž...
Sveikata
Ilgai lauktas pavasaris vis dažniau džiugina mus šiluma ir kviečia mėgautis pirmaisiais saulės spinduliais, tačiau Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto doktorantė, Infekcinių ligų ir dermatovenerologijos klinikos gydytoja Inga Kisielienė perspėja, kad saulė gali būti ne tik maloni, bet ir kenksminga. Vienas svarbiausių odos priežiūros būdų yra apsauga nuo saulės, tačiau ar tikrai žinome, kaip saugotis? Atšilus orams, dermatologai vis garsiau kalb...
Laisvalaikis
Keptas ėriukas, kiaušiniais įdaryti tartai ar džiovintų vaisių pyragai – tai lietuviams vis dar neatrasti Velykų patiekalai, kuriais didžiuojasi įvairios Europos šalys. „Per Velykas dažnas lietuvis ruošia cepelinus, balandėlius, o desertui patiekia šakočius. Ir nors tai yra neatsiejama lietuviškosios virtuvės dalis, šiemet kviečiu pasižvalgyti po kitas Europos šalis ir atrasti kiek kitokią Velykų virtuvę“, – teigia šefas Gian Luca Demarco ir dalinasi įžval...
Lietuvoje
Tradicinis vasaros festivalis, rengiamas Thomo Manno kultūros centro, Nidoje vyksta jau daugiau nei du dešimtmečius. Kiekvienų metų programa formuojama pagal tam tikrą temą, iškeliančią aktualius visuomenei klausimus. Norėdamas skatinti jaunimo sąmoningumą bei dalyvavimą kultūriniame gyvenime, Thomo Manno kultūros centro kuratoriumas trečius metus iš eilės skelbia esė konkursą festivalio tema. Šiųmečio dvidešimt trečiojo Thomo Manno festivalio tema –  „Tėv...
Įvykiai
Klaipėdos rotušėje – Klaipėdos „Amber Queen“ komandos sportininkų vizitas. Lietuvos vyrų tinklinio čempionate aukso medalius iškovojusius uostamiesčio sportininkus pasveikino Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas ir Klaipėdos miesto savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėja Rasa Rumšienė. „Amber Queen“ tinklininkai Lietuvos čempionų titulą iškovojo finale nugalėję Kelmės ekipą. „Dabar kartelę užsikėlėte ypatingai aukštai. Nuo šiol kovoti...
Laisvalaikis
Draudimas nuo vasario 1 d. žvejoti lydekas, kuris yra nustatytas Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėmis, šiemet balandžio 20-ąją jau nebegalios, nes ši paskutinė draudimo diena yra šeštadienis. Taigi balandžio 20 d. jau galima žvejoti lydekas, taip pat žvejoti masalui naudojant žuvelę. Pagal minėtąsias taisykles balandžio 20-ąją turėtų įsigalioti žuvų apsaugai neršto metu skirti draudimai: draudimas žvejoti 400 m zonoje aplink Dabintos pusiasalį Kaun...
Įvykiai
Rugpjūčio 1 d. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų kieme jūsų laukia didingas ir unikalus renginys: neregėta muzikos, šokio ir vizualizacijų spektaklio Atgimstantis žmogus premjera. Pasirodymą nuspalvins ir nepaliks jūsų abejingais Renesanso epochos meno šedevrų 3D vaizdo projekcijos. „Projekto kūrybinė komanda, suburta iš Baroko operos orkestro muzikantų, klasikinio baleto šokėjų, profesionalių vaizdo projekcijų kūrėjų ir išmaniųjų technologi...
Įvykiai
2019 m. birželio 30 - liepos 7 dienomis geros muzikos ekspertai ,,Bardai LT” kvies susiburti jaunuosius dainų autorius.  Rūdiškėse, amatų mokykloje ,,Sodžiaus meistrai” vyks ,,Jaunųjų dainų autorių stovykla”, kurioje ištikimai, jau septynerius metus iš eilės savo meistriškumu ir patirtimi dalinasi kompozitoriai Andrius Kulikauskas bei Aras Žvirblys, aktoriai, bardai Giedrius Arbačiauskas ir Gediminas Storpirštis. Savaitę trunkančioje stovykloje – dainų aut...
Gamta
VĮ Valstybinių miškų urėdijos duomenimis, šiais metais iki balandžio 9 d. Lietuvos miškuose užregistruoti 27 miško gaisrai, apėmę bendrą 60 hektarų plotą. Miškininkai ragina gyventojus nedeginti pernykštės žolės. Tai kelia didžiulį pavojų aplinkai – augalams, gyvūnams, patiems žmonėms ir jų turtui. Ugnis nuo degančių pievų netrunka įsiplieksti ir miškuose.  Pasak miškininkų, viename degančio miško hektare žūva 6–7 mln. dirvožemyje gyvenančių mikroorganizmų...