Šeši dalykai, kuriuos verta žinoti šaldant maisto produktus

Iš sodo, turgaus ar parduotuvės parsivežus pilnus krepšius šviežių vaisių, uogų ir daržovių, bent dalį šviežio derliaus verta paruošti ilgesniam laikymui, kad galėtumėte vitaminais pasimėgauti ir žiemą. Geriausias, daugiausiai vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų išsaugantis konservavimo būdas – šaldymas.Jei šaldytuvo kamerą ar šaldiklį atsargomis žiemai dar tik ruošiatės užpildyti, jums pravers keli naudingi patarimai.

Šaldymui skirti indeliai dažniausiai naudojami uogoms, kurias atšildžius persyk yra suvartojama, o į užspaudžiamus maišelius dažniau yra dedamos daržovės, vaisiai, mėsa

Šaldyti galima praktiškai viską, pradedant sodo gėrybėmis ir baigiant šviežia ar apdorota mėsa, žuvimi, grybais. Tai ne tik sveikiausias, bet ir lengviausias konservavimo būdas – tereikia turėti šaldymui skirtų indelių ar maišelių, į kuriuos galima sudėti pageidaujamus maisto produktus.

„Šaldymo priemonių paklausa kiekvienais metais labiausiai išauga būtent vidurvasarį – liepos mėnesį, kuomet šviežias derlius yra didžiausias ir šaldiklius lietuviai stengiasi užpildyti labiausiai prisirpusiomis ir daugiausiai vitaminų turinčiomis sodo gėrybėmis. Svarbus šaldymo privalumas yra tas, kad, skirtingai nei konservuojant, šaldyti uogas, daržoves ar vaisius galima tokiais kiekiais ar porcijomis, kokių jums reikia. Šaldymui skirtų indelių ir užspaudžiamų maišelių „Maximos“ parduotuvėse siūloma daugiau nei 60 skirtingų rūšių: nuo 125 mililitrų iki 3 litrų talpos, taigi jie tinka ir keliems žiupsniams prieskoninių žolelių, ir dideliam kiekiui maisto produktų“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Ji pastebi, kad populiariausi šaldymo indeliai – apie 0,5 litro talpos, o maišelius lietuviai dažniau perka didesnius – apie 1–1,5 litro talpos. Šaldymui skirti indeliai dažniausiai naudojami uogoms, kurias atšildžius persyk yra suvartojama, o į užspaudžiamus maišelius dažniau yra dedamos daržovės, vaisiai, mėsa.

Visgi vienos taisyklės, kokias pakuotes maisto produktų šaldymui rinkti, nėra. Jei šaldymo kamera nedidelė, daugiau sodo gėrybių užšaldysite naudodami maišelius, tačiau indeliuose uogos geriau išlaiko savo formą, be to, atšildžius jas patogu iškart patiekti ant stalo. Indeliai su hermetiškais dangteliais geriau sulaiko kvapus, o tai ypač aktualu šaldant prieskonines žoleles ir daržoves, pavyzdžiui, česnakus (taip, šaldyti galima ir juos!).

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ ekspertai atkreipia dėmesį į šešis dalykus, kuriuos būtina žinoti nusprendus užšaldyti uogų, vaisių ar daržovių.

  1. Šaldyti galima daugelį maisto produktų, tačiau ne visus verta. Pavyzdžiui, salotos, ridikėliai, artišokai, baklažanai ir panašios vandeningos daržovės šaldomos ir atšildomos praranda savo formą, gali pakisti jų skonis.
  2. Prieš šaldymą uogas ir vaisius, daržoves reikia gerai nuplauti ir nusausinti. Mikroorganizmai, dėl kurių maistas genda, šaldiklyje nežūsta, tik būna neaktyvūs, todėl atšildę vaisius ar daržoves pasistenkite juos suvartoti per dieną – antraip jie tiesiog suges.
  3. Šaldiklyje visą laiką patariama palaikyti -18 laipsnių pagal Celsijų temperatūrą. Greičiau ir kokybiškiau maistą užšaldysite jį įdėję į greito šaldymo talpyklą, prie šaldymo grotelių. Vėliau indelius ar maišelius galite tiesiog perdėti į kitą vietą.
  4. Šaldant maistą kitų konservavimo priemonių naudoti visiškai nebūtina, tačiau uogos, ypač braškės ar vyšnios, savo formą geriau išsaugos, jei jas apibarstysite cukrumi. Taip pat savo šaldiklyje galite pasiruošti prieskonių „rinkinius“ – smulkiai supjaustykite sau patinkančių prieskonių mišinį, sumaišykite jį su sviestu ir įdėkite į šaldiklį (tam galite naudoti, pavyzdžiui, ledukų formeles ar kitus nedidelius indelius).
  5. Ilgam laikymui skirtų produktų nepatariama laikyti šaldiklio durelėse, kadangi jas darinėjant temperatūra svyruoja ir gali susiformuoti didesni ledo kristalai. Dingus elektrai ir kuriam laikui neveikiant šaldikliui, jį laikykite uždarytą: jis ir be elektros visą dieną gali išsilaikyti neatitirpęs.
  6. Šaldiklyje laikomas uogas, vaisius ir daržoves pasistenkite suvartoti per 8–12 mėnesių. Jei iš šaldiklio išėmėte daugiau maisto nei jums tuo metu reikia, likusį galite pakartotinai užšaldyti, jei kambario temperatūroje jis buvo laikomas mažiau nei dvi valandas.

"V.P." inf.

Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Pastaruoju metu Lietuvoje įsivyravus sausiems bei vėjuotiems orams susidarė labai palankios sąlygos gaisrams kilti bei plisti. Siekdamas užkirsti kelią gaivalinėms nelaimėms, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos praneša, jog valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos padaliniuose sustiprinama parengtis. Jos metu bus organizuojamas nuolatinis keitimasis informacija, paskirti atsakingi pareigūnai informacijai...
Veidai
Šį kartą pakalbinome muzikinio projekto "Lietuvos balsas" dalyvį, atlikėją, dainų autorių ir kūrėją Kristijoną Vaičiukauską. Vaikinas, nuo vaikystės svajojęs dainuoti, pasirodęs projekte privertė visus aikčioti, jo balso pavydėtų daugelis. Plačiau apie jo kasdienybę, norus, siekius bei kūrybą.  Labas, Kristijonai! Pradėkime nuo to ar dažnai tenka duoti interviu? Šiuo metu ne. „Lietuvos balso“ metu teko interviu dalinti kur kas dažniau, bet kadangi dabar es...
Testas!
Mes paruošėme jums keletą išbandymų, keleta klasikinių užduočių. Kai kurioms iš jų reikės tik dėmesio, kitoms - dėmesingumo ir ar loginio mąstymo.   Mūsų dėmesio testai pateikiami nuotraukose ir susideda iš skirtingų tipų užduočių: rasti klaidą, rasti skirtumus ir padaryti logiškas išvadas. Imsitės iššūkio? Testo atsakymas: klaida ne skaičiuose, kurie krenta į akis, o sakinyje. Žodis RASTI kartojasi du kartus.
Įvykiai
Kuo panašūs žmonės, gimę pirmosios Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu ir po 1990-ųjų? Kuo abi šios kartos skiriasi nuo savo tėvų? Sociologai, istorikai ir filosofai sutinka, kad, nepaisant amžiaus skirtumo, šalies nepriklausomybės metais gimę žmonės turi nemažai bendro. Pavyzdžiui, jaučia didesnį pasitikėjimą savimi ar turi labiau išreikštą liberalumą, palyginus su žmonėmis, augusiais priespaudos metais.   Svarbi aplinkos įtaka Klaipėdos universiteto So...
Įdomu!
Velykos arba Šventos Velykos – krikščionių šventė, simbolizuojanti Kristaus prisikelimą iš numirusių po nukryžiavimo, kaip tai aprašyta Naujajame testamente. Tai įvykę trečią dieną po Kristaus mirties (mirties dieną skaičiuojant kaip pirmą dieną).Velykos yra svarbiausia daugelio krikščionių šventė, kuria išreiškiamas didelis džiaugsmas dėl galutinės Dievo sūnaus pergalės prieš mirtį (šetoną). Kai kurių protestantų supratimu svarbiausia yra Kristaus mirties...
Laisvalaikis
Kepame Velykų pynę: populiari ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje Jei vis dar ieškote idėjų, kuo papildyti Velykų meniu, šis kepinys neabejotinai papuoš stalą ir sukurs šventinę atmosferą. Ne veltui nostalgiškai skani Velykų pynė nuo neatmenamų laikų puikuodavosi ne tik ant mūsų protėvių stalo, bet buvo ir tebėra tikra pažiba įvairiose tautose. Tiesa, pasaulio virtuvėje šios mielinės pynutės receptūros ir pavadinimai skiriasi, tačiau visų jų skonis ir sukel...
Gamta
Š. m. balandžio 27 d. gyventojai kviečiami sodinti mišką – šią dieną visoje Lietuvoje vyks „Nacionalinis miškasodis 2019“. Tai jau kelerius metus iš eilės LR Aplinkos ministerijos ir VĮ Valstybinių miškų urėdijos organizuojama miško sodinimo šventė, įprasminanti bendrą visuomenės ir miškininkų rūpestį mišku ir palikimu ateities kartoms.  „Kviečiu visus gamtos ir miško mylėtojus surasti laiko ir pasodinti medelį. Mūsų šalyje auga gražūs miškai, kuriais didž...
Sveikata
Ilgai lauktas pavasaris vis dažniau džiugina mus šiluma ir kviečia mėgautis pirmaisiais saulės spinduliais, tačiau Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto doktorantė, Infekcinių ligų ir dermatovenerologijos klinikos gydytoja Inga Kisielienė perspėja, kad saulė gali būti ne tik maloni, bet ir kenksminga. Vienas svarbiausių odos priežiūros būdų yra apsauga nuo saulės, tačiau ar tikrai žinome, kaip saugotis? Atšilus orams, dermatologai vis garsiau kalb...
Laisvalaikis
Keptas ėriukas, kiaušiniais įdaryti tartai ar džiovintų vaisių pyragai – tai lietuviams vis dar neatrasti Velykų patiekalai, kuriais didžiuojasi įvairios Europos šalys. „Per Velykas dažnas lietuvis ruošia cepelinus, balandėlius, o desertui patiekia šakočius. Ir nors tai yra neatsiejama lietuviškosios virtuvės dalis, šiemet kviečiu pasižvalgyti po kitas Europos šalis ir atrasti kiek kitokią Velykų virtuvę“, – teigia šefas Gian Luca Demarco ir dalinasi įžval...