Tarptautinės dešrainių dienos proga – trys gardūs receptai iš viso pasaulio

umaihotdogs.com nuotr.

Liepos 23 – ąją dieną visas pasaulis švenčia tarptautinę dešrainių dieną. Daugiau nei prieš šimtą metų JAV ir Vokietijoje išpopuliarėjęs dešrainis (angl. hot dog) šiandien yra žinomas dėl išskirtinio – bandelėje įspraustos dešrelės – pateikimo būdo. Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pasakoja, kaip šio patiekalo receptus per šimtmetį ištobulino skirtingos šalys ir kviečia šią dieną atšvęsti namuose pasigaminant tobulo skonio dešrainį.

Dešrainių kilmės istorija – paini, tačiau unikali

Dešrainio kilmės istorija iki šiol nėra aiški – tiksliai nežinoma, kur ir kaip pirmą kartą buvo pagamintas dešrainis, tačiau manoma, kad tradicinis, bandelėje patiektos dešrelės receptas, pirmiausia atsirado Vokietijoje, XXI a. pradžioje.

Daug keliaujantiems ir dirbantiems žmonėms buvo itin svarbu greitai, sočiai ir pigiai pavalgyti, todėl dešrelės tuomet buvo labai populiarus produktas. 1904 m. Luizianoje vyko prekybos paroda, kurioje bavarų kilmės verslininkas Anton Feuchtwanger lankytojams pardavinėjo karštas dešreles ir kartu su jomis dalino baltas pirštines – kad valgydami pirkėjai neišsiteptų rankų. Suvalgę dešrainius, žmonės neskubėjo grąžinti baltų pirštinių, todėl jų greitai pritrūko ir patogumo dėlei vėliau atsirado pailgos formos bandelės, kuriose buvo patiekiamos dešrelės.

Pasak antrosios versijos, apie dešrainius pradėta rašyti keleriais metais anksčiau Jeilio koledžo studentų laikraštyje. Studentai aptarinėjo „dog‘s vagons“ (liet. šunų vagonėlius), kuriuose buvo pardavinėjami dešrainiai. Kuri versija tikroji – iki šiol nežinoma, tačiau dešrainiai yra glaudžiai susiję tiek su vokiška, tiek su amerikietiška greito maisto kultūra.

Tradicinį šašlyką keičia dešrainiai ir mėsainiai

Lietuviai rinkdamiesi maistą šiandien ieško įvairovės, todėl šalia išvykoms į gamtą įprastų grilio patiekalų – šašlyko, vištienos sparnelių ir blauzdelių, įvairių dešrelių ir kepsnių – taip pat dažnai gamina dešrainius ir mėsainius. Augantį jų populiarumą lemia ir tai, kad pagaminti tokius užkandžius yra nesudėtinga tiek gamtoje, tiek namuose

Komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, dešrainių ir mėsainių ingredientų pardavimams reikšmingos įtakos turi metų laikas ir vyraujantys orai. Šiemet gegužę ir birželį lepinus saulei mėsainių ir dešrainių bandelių pardavimai, lyginant su tais pačiais praėjusių metų mėnesiais, buvo maždaug tris kartus didesni. Panašiai šių produktų pardavimai skiriasi lyginant šiltąjį ir šaltąjį metų laikus.

„Mėsainiams ir dešrainiams skirtų bandelių pasiūla nuo praėjusių metų taip pat išaugo beveik tris kartus. Mūsų pirkėjai šiuo metu gali rinktis iš aštuonių rūšių specialiai mėsainiams ir dešrainiams gaminti skirtų bandelių. Plečiasi ir kitų šiems greitiems užkandžiams pagaminti reikalingų produktų paklausa bei asortimentas. Pavyzdžiui, tarp populiariausių kategorijoje yra dešrainių dešrelės, gausiai perkamas specialiai mėsainiams skirtas sūris“, – sako B. Čaikauskaitė.

Trys populiariausi receptai

Bėgant laikui kiekviena šalis ir net miestas sukūrė unikalų dešrainio receptą. Maisto ekspertė V. Juodkazienė atkreipia dėmesį į tris geriausiai žinomas dešrainio versijas – Niujorko, Frankfurto ir Prancūzijos.

„Niujorko stiliaus dešrainiai yra patys populiariausi. Tokiems dešrainiams gaminti naudojama pailga, minkšta, išilgai perpjauta bandelė ir klasikinė – jautienos ar kiaulienos, dešrelė. Šie dešrainiai dažniausiai yra pagardinami garstyčiomis, pomidorų padažu ir svogūnais,“ – pasakoja maisto ekspertė.

Pasak V. Juodkazienės, Frankfurto dešrainiai išsiskiria dešrelių rūšimi – čia naudojamos tradicinės vokiškos, iš jautienos ir kiaulienos pagamintos dešrelės.

„Gaminant dešrainius pagal Frankfurto receptą, svarbu neperkepti šių dešrelių, nes priešingu atveju taps kietos ir valgyti jas nebus skanu. Beje, šiame mieste iki šiol populiaru valgyti dešrainius be bandelės bei patiekti juos su bulvių salotomis ar gruzdintomis bulvytėmis,“ – atskleidžia V. Juodkazienė.

Prancūziško dešrainio receptas, anot maisto ekspertės, gerai pažįstamas daugeliui lietuvių.

„Turbūt pastebėjote, jog kartais dešrainio recepte naudojama kitokia – viduryje išskobta – bandelė. Būtent bandelės rūšis ir dešrelės pateikimo būdas išskiria šį receptą iš visų kitų. Tiesa, jo gaminimui kitaip naudojami ir padažai. Čia, priešingai nei Niujorko stiliaus dešrainiuose, juos supila į bandelės vidų. Prancūzai taip pat naudoja švelnesnes garstyčias,“ – pasakoja maisto ekspertė ir patiekia dešrainių receptus.

Niujorko stiliaus dešrainiai

Jums reikės:

6 jautienos dešrelių

6 išilgai perpjautų dešrainių bandelių

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 v. š. pomidorų pastos

0,5 a. š. aitriųjų paprikų padažo

1 vidutinio dydžio smulkinto svogūno

1 trintos česnako galvutės

2 v. š. raudonojo vyno acto

1 a. š. cukraus

Raugintų kopūstų

Aitrių garstyčių

Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų iki vidutinės temperatūros. Kai aliejus įkais, sudėkite svogūnus ir druską. Kepkite apie 10 minučių, retsykiais pamaišydami tol, kol svogūnai apskrus. Sudėkite česnaką ir pakepinkite jį apie minutę. Tuomet įmaišykite pomidorų pastą, raudonojo vyno actą, aitrųjį padažą, cukrų ir pusę stiklinės vandens. Palaukite, kol užvirs ir tuomet sumažinkite kaitrą. Viską pamaišykite, nes tyrė turi būti tiršta ir klampi. Tuomet paimkite keptuvę gilesniu dugnu, įpilkite 100 ml vandens ir sudėkite jautienos dešreles. Kaitinkite ant nedidelės kaitros apie 10 minučių. Kol dešrainiai kepa, pašildykite bandeles. Kai viskas bus paruošta, sudėkite dešreles į bandeles, ant viršaus uždėkite pagamintą tyrę aitriąsias garstyčias ir raugintus kopūstus. Skanaus!

Dešrainiai su meksikietiškais pagardais

Jums reikės:

8 dešrelių (labiausiai tinka jautienos)

8 išilgai perpjautų dešrainių bandelių

150 g čederio sūrio

170 ml aštraus pomidorų padažo

1 nulupto ir supjaustyto kubeliais avokado

Saujos smulkintos šviežios kalendros

1 žaliosios citrinos

Gaminimas:

Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros ir iškepkite dešreles pagal savo skonį. Tuomet jas sudėkite į bandeles, prieš tai jas pašildę. Visus kitus ingredientus sumaišykite dubenyje ir padalinkite tarp aštuonių dešrainių. Skanaus!

Veganiški dešrainiai su sojų mėsos dešrelėmis ir kopūstais

Jums reikės:

6 sojų mėsos dešrelių

6 išilgai perpjautų dešrainių bandelių

Indelio graikiško jogurto

Mėgstamos rūšies kopūsto

1 morkos

1 vidutinio dydžio svogūno

2 v. š. aguonų

Gaminimas:

Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros ir apkepkite dešreles. Sutarkuokite kopūstą ir morką bei griežinėliais supjaustykite svogūną. Sudėkite graikišką jogurtą bei suberkite aguonų sėklas. Viską gerai išmaišykite. Bandeles pašildykite, į jas sudėkite dešreles, o ant viršaus uždėkite šviežiai pagamintas salotas. Skanaus!

„V.P.“ inf.

Tarptautinėsdešrainiųdiena trysgardūsreceptai dešrainiai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
18 peržiūrų rugsėjo mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Virginija Laurinaitienė Prieš trejus  metus į Lietuvą iš Maskvos atvykusi ir uostamiestyje įsikūrusi Jelena Tupikova ne tik suskubo intensyviai mokytis lietuvių kalbos, bet ir įgyvendina su savimi atsivežtas begales kūrybinių idėjų. Namų dizaino, jaukaus dekoro detalių kūrimas jaunai moteriai tapo ne tik prasmingas laisvalaikio užsiėmimas, bet ir gyvenimo būdas. Jelenos namuose gausu nuostabiausių, savo pačios rankomis kurtų gėlių kompozicijų, kurių... ner...
Įvykiai
Dana Lukauskienė Penkiolika metų kentęs tremties vargus ir į tėvynę grįžęs palangiškis Petras Neverauskas nebeįsivaizduoja savo gyvenimo be visuomeninių pareigų, jis vienas pirmųjų palangiškių šaulių, aktyviai dalyvauja Palangos jūros šaulių VI kuopos veikloje, nuolat rūpinasi, kad istorijos baisumų, nepriklausomybės kovų nepamirštų ir jaunoji karta, o eilės ir patriotinės dainos – jo gyvenimo kasdienybė. Kiekvienas žmogus – tai neperskaityta knyga Su eilė...
Įvykiai
Nuo liepos pertvarkius vaiko teisių apsaugos sistemą, šiuo metu šeimas, kuriose gali būti pažeidžiamos vaikų teisės, lanko 12 mobilių komandų. Mobiliose komandose dirba 33 specialistai, vis dar trūksta trijų psichologų, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetą šią savaitę informavo reformos eigą pristačiusi socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė. Pasak Seimo pranešimo, mobiliosios komandos per savaitę aplanko nuo trijų iki 20 šeimų. Šio...
Įvykiai
Prekybos poveikiu byloje, kurioje teisiami buvęs „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas ir žiniasklaidos grupės „Lietuvos rytas“ generalinis direktorius Gedvydas Vainauskas, prokuratūra keičia kaltinimą – prokuroras mano, kad R.Paksas susitarė priimti kyšį ne tik savo, bet ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai. Penktadienį Vilniaus apygardos teisme įvykusiame baudžiamosios bylos posėdyje prokuroras Gedgaudas Norkūnas pranešė apie kaltinimo keitimą. „By...
Įvykiai
Prezidentė Dalia Grybauskaitė šeštadienį į Lietuvą atvykstančiam popiežiui Pranciškui dovanos Lietuvos laisvės varpo kopiją ir kūrinio „Gloria Lietuvai“ įrašą, pranešė Prezidentūra. Pasak prezidentės, šis istorinis varpas – tarsi laisvės šauklys, jo likimas primena sudėtingą Lietuvos valstybės kelią atkovojus nepriklausomybę. „Šventasis Tėvas atvyksta pasveikinti Lietuvos ne tik valstybingumo atkūrimo šimtmečio proga, bet ir pagerbti visos tautos, kuri sug...
Įvykiai
Tvarkos ir teisingumo partijos pirmininkui Remigijui Žemaitaičiui europarlamentaro Rolando Pakso elgesys primena Petrą Gražulį, kuris santykius su nesantuokinio savo vaiko motina aiškinasi televizijoje. Politikas labai skeptiškai įvertino R. Pakso pasisakymą, kad jis yra pasiryžęs dalyvauti 2019 m. vyksiančiuose prezidento rinkimuose, net jei nesulauktų bendrapartiečių pritarimo. Anot R. Žemaitaičio, išgirdę pastarąjį R. Pakso pareiškimą įsižeidė visi Tvar...
Įvykiai
Jonas Valaitis, Išaušo rytas, ir pirmieji lankytojai užplūdo kuklią didelio prekybos tinklo parduotuvę netoli Klaipėdos nakvynės namų. Paprastai tariant – sukiužusių bendrabučių rajone, kuriame žmonės palaidojo savo svajones, todėl vagia iš tos pačios parduotuvės degtinę. Vienoje kasoje lyg skalpelį drebančiais pirštais laikantis rezidentas lėtai skanavau prekes, o pirkėjai nekantriai, bet beveik susivaldydami, laukė eilėje, žudančioje laiką. Žurnalistai k...
Įvykiai
Penktadienio vakarą, dalyvaujant šimtams kviestinių svečių, sanatorijoje „Gradiali“ buvo iškilmingai pažymėta didžiulio rekonstrukcijos projekto pabaiga. Simbolinę gerokai padidėjusios sanatorijos atidarymo juostą perkirpo bendrovės „Litrada Group“ valdybos pirmininkas Artūras Nacickas ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus. Simbolinę gerokai padidėjusios sanatorijos atidarymo juostą perkirpo bendrovės „Litrada Group“ valdybos pirmininkas Artūras Nacickas ir Pa...
Įvykiai
Kartu su rudeniškais orais atkeliaujanti tamsa ir dargana primena  mums, jog būtina saugoti save ir kitus išėjus į gatvę, išvažiavus dviračiu ar sėdus už automobilio vairo. Todėl rugsėjo 26 d., trečiadienį,  13 val. Centrinėje miesto aikštėje (Vytauto g. 96 A) Palangos miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras vykdys akciją „Būk matomas – būk saugus“. Akcijos metu bus dalinami atšvaitai ir primenama, kaip tinkamai juos dėvėti bei kaip saugiai elgti...