Tarptautinės dešrainių dienos proga – trys gardūs receptai iš viso pasaulio

umaihotdogs.com nuotr.

Liepos 23 – ąją dieną visas pasaulis švenčia tarptautinę dešrainių dieną. Daugiau nei prieš šimtą metų JAV ir Vokietijoje išpopuliarėjęs dešrainis (angl. hot dog) šiandien yra žinomas dėl išskirtinio – bandelėje įspraustos dešrelės – pateikimo būdo. Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pasakoja, kaip šio patiekalo receptus per šimtmetį ištobulino skirtingos šalys ir kviečia šią dieną atšvęsti namuose pasigaminant tobulo skonio dešrainį.

Dešrainių kilmės istorija – paini, tačiau unikali

Dešrainio kilmės istorija iki šiol nėra aiški – tiksliai nežinoma, kur ir kaip pirmą kartą buvo pagamintas dešrainis, tačiau manoma, kad tradicinis, bandelėje patiektos dešrelės receptas, pirmiausia atsirado Vokietijoje, XXI a. pradžioje.

Daug keliaujantiems ir dirbantiems žmonėms buvo itin svarbu greitai, sočiai ir pigiai pavalgyti, todėl dešrelės tuomet buvo labai populiarus produktas. 1904 m. Luizianoje vyko prekybos paroda, kurioje bavarų kilmės verslininkas Anton Feuchtwanger lankytojams pardavinėjo karštas dešreles ir kartu su jomis dalino baltas pirštines – kad valgydami pirkėjai neišsiteptų rankų. Suvalgę dešrainius, žmonės neskubėjo grąžinti baltų pirštinių, todėl jų greitai pritrūko ir patogumo dėlei vėliau atsirado pailgos formos bandelės, kuriose buvo patiekiamos dešrelės.

Pasak antrosios versijos, apie dešrainius pradėta rašyti keleriais metais anksčiau Jeilio koledžo studentų laikraštyje. Studentai aptarinėjo „dog‘s vagons“ (liet. šunų vagonėlius), kuriuose buvo pardavinėjami dešrainiai. Kuri versija tikroji – iki šiol nežinoma, tačiau dešrainiai yra glaudžiai susiję tiek su vokiška, tiek su amerikietiška greito maisto kultūra.

Tradicinį šašlyką keičia dešrainiai ir mėsainiai

Lietuviai rinkdamiesi maistą šiandien ieško įvairovės, todėl šalia išvykoms į gamtą įprastų grilio patiekalų – šašlyko, vištienos sparnelių ir blauzdelių, įvairių dešrelių ir kepsnių – taip pat dažnai gamina dešrainius ir mėsainius. Augantį jų populiarumą lemia ir tai, kad pagaminti tokius užkandžius yra nesudėtinga tiek gamtoje, tiek namuose

Komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, dešrainių ir mėsainių ingredientų pardavimams reikšmingos įtakos turi metų laikas ir vyraujantys orai. Šiemet gegužę ir birželį lepinus saulei mėsainių ir dešrainių bandelių pardavimai, lyginant su tais pačiais praėjusių metų mėnesiais, buvo maždaug tris kartus didesni. Panašiai šių produktų pardavimai skiriasi lyginant šiltąjį ir šaltąjį metų laikus.

„Mėsainiams ir dešrainiams skirtų bandelių pasiūla nuo praėjusių metų taip pat išaugo beveik tris kartus. Mūsų pirkėjai šiuo metu gali rinktis iš aštuonių rūšių specialiai mėsainiams ir dešrainiams gaminti skirtų bandelių. Plečiasi ir kitų šiems greitiems užkandžiams pagaminti reikalingų produktų paklausa bei asortimentas. Pavyzdžiui, tarp populiariausių kategorijoje yra dešrainių dešrelės, gausiai perkamas specialiai mėsainiams skirtas sūris“, – sako B. Čaikauskaitė.

Trys populiariausi receptai

Bėgant laikui kiekviena šalis ir net miestas sukūrė unikalų dešrainio receptą. Maisto ekspertė V. Juodkazienė atkreipia dėmesį į tris geriausiai žinomas dešrainio versijas – Niujorko, Frankfurto ir Prancūzijos.

„Niujorko stiliaus dešrainiai yra patys populiariausi. Tokiems dešrainiams gaminti naudojama pailga, minkšta, išilgai perpjauta bandelė ir klasikinė – jautienos ar kiaulienos, dešrelė. Šie dešrainiai dažniausiai yra pagardinami garstyčiomis, pomidorų padažu ir svogūnais,“ – pasakoja maisto ekspertė.

Pasak V. Juodkazienės, Frankfurto dešrainiai išsiskiria dešrelių rūšimi – čia naudojamos tradicinės vokiškos, iš jautienos ir kiaulienos pagamintos dešrelės.

„Gaminant dešrainius pagal Frankfurto receptą, svarbu neperkepti šių dešrelių, nes priešingu atveju taps kietos ir valgyti jas nebus skanu. Beje, šiame mieste iki šiol populiaru valgyti dešrainius be bandelės bei patiekti juos su bulvių salotomis ar gruzdintomis bulvytėmis,“ – atskleidžia V. Juodkazienė.

Prancūziško dešrainio receptas, anot maisto ekspertės, gerai pažįstamas daugeliui lietuvių.

„Turbūt pastebėjote, jog kartais dešrainio recepte naudojama kitokia – viduryje išskobta – bandelė. Būtent bandelės rūšis ir dešrelės pateikimo būdas išskiria šį receptą iš visų kitų. Tiesa, jo gaminimui kitaip naudojami ir padažai. Čia, priešingai nei Niujorko stiliaus dešrainiuose, juos supila į bandelės vidų. Prancūzai taip pat naudoja švelnesnes garstyčias,“ – pasakoja maisto ekspertė ir patiekia dešrainių receptus.

Niujorko stiliaus dešrainiai

Jums reikės:

6 jautienos dešrelių

6 išilgai perpjautų dešrainių bandelių

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 v. š. pomidorų pastos

0,5 a. š. aitriųjų paprikų padažo

1 vidutinio dydžio smulkinto svogūno

1 trintos česnako galvutės

2 v. š. raudonojo vyno acto

1 a. š. cukraus

Raugintų kopūstų

Aitrių garstyčių

Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų iki vidutinės temperatūros. Kai aliejus įkais, sudėkite svogūnus ir druską. Kepkite apie 10 minučių, retsykiais pamaišydami tol, kol svogūnai apskrus. Sudėkite česnaką ir pakepinkite jį apie minutę. Tuomet įmaišykite pomidorų pastą, raudonojo vyno actą, aitrųjį padažą, cukrų ir pusę stiklinės vandens. Palaukite, kol užvirs ir tuomet sumažinkite kaitrą. Viską pamaišykite, nes tyrė turi būti tiršta ir klampi. Tuomet paimkite keptuvę gilesniu dugnu, įpilkite 100 ml vandens ir sudėkite jautienos dešreles. Kaitinkite ant nedidelės kaitros apie 10 minučių. Kol dešrainiai kepa, pašildykite bandeles. Kai viskas bus paruošta, sudėkite dešreles į bandeles, ant viršaus uždėkite pagamintą tyrę aitriąsias garstyčias ir raugintus kopūstus. Skanaus!

Dešrainiai su meksikietiškais pagardais

Jums reikės:

8 dešrelių (labiausiai tinka jautienos)

8 išilgai perpjautų dešrainių bandelių

150 g čederio sūrio

170 ml aštraus pomidorų padažo

1 nulupto ir supjaustyto kubeliais avokado

Saujos smulkintos šviežios kalendros

1 žaliosios citrinos

Gaminimas:

Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros ir iškepkite dešreles pagal savo skonį. Tuomet jas sudėkite į bandeles, prieš tai jas pašildę. Visus kitus ingredientus sumaišykite dubenyje ir padalinkite tarp aštuonių dešrainių. Skanaus!

Veganiški dešrainiai su sojų mėsos dešrelėmis ir kopūstais

Jums reikės:

6 sojų mėsos dešrelių

6 išilgai perpjautų dešrainių bandelių

Indelio graikiško jogurto

Mėgstamos rūšies kopūsto

1 morkos

1 vidutinio dydžio svogūno

2 v. š. aguonų

Gaminimas:

Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros ir apkepkite dešreles. Sutarkuokite kopūstą ir morką bei griežinėliais supjaustykite svogūną. Sudėkite graikišką jogurtą bei suberkite aguonų sėklas. Viską gerai išmaišykite. Bandeles pašildykite, į jas sudėkite dešreles, o ant viršaus uždėkite šviežiai pagamintas salotas. Skanaus!

„V.P.“ inf.

Tarptautinėsdešrainiųdiena trysgardūsreceptai dešrainiai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
18 peržiūrų spalio mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Sportas
Po Žemaitijos zonos Lietuvos jaunučių ir sporto vilčių bokso žaidynių į finalą pateko septyni Palangos sporto centro boksininkai. Finalinės varžybos vyko spalio 10-13 d. Panevėžyje. Po pirmosios dienos kovų  į pusfinalius pateko D. Skripkauskas (svorio kategorija 54 kg), E. Biriukovas (sv. kat. 56 kg) ir L. Platukis (sv. kat. 59 kg). E. Biriukovas susitiko su panevėžiečiu  D. Vaitiekum ir turėjo pripažinti jo pranašumą bei tenkintis bronzos medaliu. Kitoj...
Įvykiai
Dana Lukauskienė Lietuviai yra tauta, kurios šaknys, tradicijos, pati kilmė labai glaudžiai susijusi su gamta. Tad į mūsų kraują daugeliui įaugusi nuostata, jog medžiai yra šventi. O jų kirtimas opus ir daugelio diskusijų sulaukiantis klausimas. Palangos Savivaldybėje galioja Želdynų ir želdynų apsaugos taisyklės. Bet juk daugelis juokauja, jog Lietuva – stebuklų šalis. Yra įstatymas, atsiras ir apstatymas. Todėl medžių kirtimo klausimas dažnai būna labai...
Įvykiai
Penktadienį, spalio 19 d., Palangos kurorto muziejuje įvyko Rumunijos ambasados atvežtos fotografijų parodos, skirtos 1918 metų Rumunijos Didžiojo Susivienijimo šimtmečiui (švenčiamas gruodžio 1 d.), atidarymas. Parodos atidarymo renginyje dalyvavo Rumunijos ambasadorius Lietuvoje ir Latvijoje Danas Adrianas Balanescu, mero patarėjas Pranas Žeimys, Seimo narys Antanas Vinkus, Kurorto muziejaus vadovė Virginija Paluckienė, kultūra, istorija bei fotografija...
Įvykiai
Atkurtos Lietuvos šimtmetį labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“ šį rudenį pažymės išskirtiniu būdu – spalio 19-20 d. organizuojama „Maisto banko“ akcija apims šimtą Lietuvos miestų ir miestelių. Šiemet ji skirta atokesniems regionams, kaimiškosioms vietovėms paremti. „Dažnai girdime sakant, kad skurdo ir aukštesnio pragyvenimo lygio netolygus pasiskirstymas mūsų šalyje bado akis. Išties miestuose aukojama ir maisto surenkama dosniau, tačiau nepritekl...
Įvykiai
Kas antras didmiesčių vairuotojas laukdamas žalio šviesoforo signalo nežiūri į kelią – kalbasi arba naršo telefonu, valgo ar gražinasi. Po draudimo bendrovės BTA inicijuoto tyrimo paaiškėjo, kad šiuo požiūriu pavyzdingiausi yra Klaipėdos vairuotojai – 58 proc. jų prie sankryžos stovėjo neatitraukdami žvilgsnio nuo kelio ir nesiblaškydami. Vilniuje taip besielgiančių vairuotojų dalis sudarė 52 proc., o Kaune – vos 22 proc. Tokie rezultatai gauti prie trijų...
Įvykiai
Šią savaitę mūsų laukia nemalonios orų permainos, atkeliaus lietūs, įsisiautės vėtros, kris oro temperatūra. Pirmadienio rytą kraštiniuose vakariniuose rajonuose pradės lyti, dieną lietus išplis į visą šalį. Sustiprės iki vidutinio pietvakarių, vakarų pereinantis į šiaurės vakarų vėjas, pajūryje gūsiai pasieks 15–17 m/s. Aukščiausia dienos temperatūra kils iki 8–13 laipsnių šilumos. Antradienio naktį lietaus debesys ims retėti, nors dar daug kur trumpai p...
Įvykiai
Europa pernelyg ilgai kalbėjo ir nieko nedarė, kad tokie interneto gigantai kaip „Google“, „Apple“, „Facebook“ ir „Amazon“ sumokėtų daugiau mokesčių, ketvirtadienį teigė Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire`as, praneša naujienų agentūra „Reuters“. B. Le Maire`as teigė, kad visi techniniai klausimai apie tai, kaip turėtų būti įvedami nauji mokesčiai didžiosioms technologijų įmonėms, jau yra išspręsti. Reuters/Scanpix nuotr. Prancūzijos prezidento Em...
Įvykiai
Britanijai traukiantis iš Europos Sąjungos (ES), Lietuvai teks papildoma našta registruojant vaistus. Vyriausybė suplanavo, kad tam kitų metų biudžete prireiks 200 tūkst. eurų.  Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Lina Bušinskaitė-Šriubėnė BNS sako, kad Jungtinė Karalystė iki šiol atliko didelį vaidmenį vertinant paraiškas registruoti vaistus, taikant savitarpio pripažinimo ir decentralizuotas procedūras, dažnai vykdė referencinės šalies funkcijas ...
Įvykiai
Giedrė Januškaitė Draugė nupirko po pietų pyragėlį – jį galima suvalgyti, nes kalorijos nesiskaičiuoja, kai perki ne tu. „Čia tik vienas saldainis“, – kiek kartų esame tai kartoję, laikydamiesi dietos. „Kai balius, tai nesiskaito“, – juokaujame, o kitą dieną graužiamės, kad vėl pasidavėme skanaus maisto pagundoms. Ir kiekvienas toks pajuokavimas nusėda ant gražios talijos, šlaunų ir kitų iškilumų, kuriuos kantriai tirpdome sporto salėje. Valgyti sočiai ir...