Tarptautinės dešrainių dienos proga – trys gardūs receptai iš viso pasaulio

umaihotdogs.com nuotr.

Liepos 23 – ąją dieną visas pasaulis švenčia tarptautinę dešrainių dieną. Daugiau nei prieš šimtą metų JAV ir Vokietijoje išpopuliarėjęs dešrainis (angl. hot dog) šiandien yra žinomas dėl išskirtinio – bandelėje įspraustos dešrelės – pateikimo būdo. Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pasakoja, kaip šio patiekalo receptus per šimtmetį ištobulino skirtingos šalys ir kviečia šią dieną atšvęsti namuose pasigaminant tobulo skonio dešrainį.

Dešrainių kilmės istorija – paini, tačiau unikali

Dešrainio kilmės istorija iki šiol nėra aiški – tiksliai nežinoma, kur ir kaip pirmą kartą buvo pagamintas dešrainis, tačiau manoma, kad tradicinis, bandelėje patiektos dešrelės receptas, pirmiausia atsirado Vokietijoje, XXI a. pradžioje.

Daug keliaujantiems ir dirbantiems žmonėms buvo itin svarbu greitai, sočiai ir pigiai pavalgyti, todėl dešrelės tuomet buvo labai populiarus produktas. 1904 m. Luizianoje vyko prekybos paroda, kurioje bavarų kilmės verslininkas Anton Feuchtwanger lankytojams pardavinėjo karštas dešreles ir kartu su jomis dalino baltas pirštines – kad valgydami pirkėjai neišsiteptų rankų. Suvalgę dešrainius, žmonės neskubėjo grąžinti baltų pirštinių, todėl jų greitai pritrūko ir patogumo dėlei vėliau atsirado pailgos formos bandelės, kuriose buvo patiekiamos dešrelės.

Pasak antrosios versijos, apie dešrainius pradėta rašyti keleriais metais anksčiau Jeilio koledžo studentų laikraštyje. Studentai aptarinėjo „dog‘s vagons“ (liet. šunų vagonėlius), kuriuose buvo pardavinėjami dešrainiai. Kuri versija tikroji – iki šiol nežinoma, tačiau dešrainiai yra glaudžiai susiję tiek su vokiška, tiek su amerikietiška greito maisto kultūra.

Tradicinį šašlyką keičia dešrainiai ir mėsainiai

Lietuviai rinkdamiesi maistą šiandien ieško įvairovės, todėl šalia išvykoms į gamtą įprastų grilio patiekalų – šašlyko, vištienos sparnelių ir blauzdelių, įvairių dešrelių ir kepsnių – taip pat dažnai gamina dešrainius ir mėsainius. Augantį jų populiarumą lemia ir tai, kad pagaminti tokius užkandžius yra nesudėtinga tiek gamtoje, tiek namuose

Komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, dešrainių ir mėsainių ingredientų pardavimams reikšmingos įtakos turi metų laikas ir vyraujantys orai. Šiemet gegužę ir birželį lepinus saulei mėsainių ir dešrainių bandelių pardavimai, lyginant su tais pačiais praėjusių metų mėnesiais, buvo maždaug tris kartus didesni. Panašiai šių produktų pardavimai skiriasi lyginant šiltąjį ir šaltąjį metų laikus.

„Mėsainiams ir dešrainiams skirtų bandelių pasiūla nuo praėjusių metų taip pat išaugo beveik tris kartus. Mūsų pirkėjai šiuo metu gali rinktis iš aštuonių rūšių specialiai mėsainiams ir dešrainiams gaminti skirtų bandelių. Plečiasi ir kitų šiems greitiems užkandžiams pagaminti reikalingų produktų paklausa bei asortimentas. Pavyzdžiui, tarp populiariausių kategorijoje yra dešrainių dešrelės, gausiai perkamas specialiai mėsainiams skirtas sūris“, – sako B. Čaikauskaitė.

Trys populiariausi receptai

Bėgant laikui kiekviena šalis ir net miestas sukūrė unikalų dešrainio receptą. Maisto ekspertė V. Juodkazienė atkreipia dėmesį į tris geriausiai žinomas dešrainio versijas – Niujorko, Frankfurto ir Prancūzijos.

„Niujorko stiliaus dešrainiai yra patys populiariausi. Tokiems dešrainiams gaminti naudojama pailga, minkšta, išilgai perpjauta bandelė ir klasikinė – jautienos ar kiaulienos, dešrelė. Šie dešrainiai dažniausiai yra pagardinami garstyčiomis, pomidorų padažu ir svogūnais,“ – pasakoja maisto ekspertė.

Pasak V. Juodkazienės, Frankfurto dešrainiai išsiskiria dešrelių rūšimi – čia naudojamos tradicinės vokiškos, iš jautienos ir kiaulienos pagamintos dešrelės.

„Gaminant dešrainius pagal Frankfurto receptą, svarbu neperkepti šių dešrelių, nes priešingu atveju taps kietos ir valgyti jas nebus skanu. Beje, šiame mieste iki šiol populiaru valgyti dešrainius be bandelės bei patiekti juos su bulvių salotomis ar gruzdintomis bulvytėmis,“ – atskleidžia V. Juodkazienė.

Prancūziško dešrainio receptas, anot maisto ekspertės, gerai pažįstamas daugeliui lietuvių.

„Turbūt pastebėjote, jog kartais dešrainio recepte naudojama kitokia – viduryje išskobta – bandelė. Būtent bandelės rūšis ir dešrelės pateikimo būdas išskiria šį receptą iš visų kitų. Tiesa, jo gaminimui kitaip naudojami ir padažai. Čia, priešingai nei Niujorko stiliaus dešrainiuose, juos supila į bandelės vidų. Prancūzai taip pat naudoja švelnesnes garstyčias,“ – pasakoja maisto ekspertė ir patiekia dešrainių receptus.

Niujorko stiliaus dešrainiai

Jums reikės:

6 jautienos dešrelių

6 išilgai perpjautų dešrainių bandelių

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 v. š. pomidorų pastos

0,5 a. š. aitriųjų paprikų padažo

1 vidutinio dydžio smulkinto svogūno

1 trintos česnako galvutės

2 v. š. raudonojo vyno acto

1 a. š. cukraus

Raugintų kopūstų

Aitrių garstyčių

Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų iki vidutinės temperatūros. Kai aliejus įkais, sudėkite svogūnus ir druską. Kepkite apie 10 minučių, retsykiais pamaišydami tol, kol svogūnai apskrus. Sudėkite česnaką ir pakepinkite jį apie minutę. Tuomet įmaišykite pomidorų pastą, raudonojo vyno actą, aitrųjį padažą, cukrų ir pusę stiklinės vandens. Palaukite, kol užvirs ir tuomet sumažinkite kaitrą. Viską pamaišykite, nes tyrė turi būti tiršta ir klampi. Tuomet paimkite keptuvę gilesniu dugnu, įpilkite 100 ml vandens ir sudėkite jautienos dešreles. Kaitinkite ant nedidelės kaitros apie 10 minučių. Kol dešrainiai kepa, pašildykite bandeles. Kai viskas bus paruošta, sudėkite dešreles į bandeles, ant viršaus uždėkite pagamintą tyrę aitriąsias garstyčias ir raugintus kopūstus. Skanaus!

Dešrainiai su meksikietiškais pagardais

Jums reikės:

8 dešrelių (labiausiai tinka jautienos)

8 išilgai perpjautų dešrainių bandelių

150 g čederio sūrio

170 ml aštraus pomidorų padažo

1 nulupto ir supjaustyto kubeliais avokado

Saujos smulkintos šviežios kalendros

1 žaliosios citrinos

Gaminimas:

Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros ir iškepkite dešreles pagal savo skonį. Tuomet jas sudėkite į bandeles, prieš tai jas pašildę. Visus kitus ingredientus sumaišykite dubenyje ir padalinkite tarp aštuonių dešrainių. Skanaus!

Veganiški dešrainiai su sojų mėsos dešrelėmis ir kopūstais

Jums reikės:

6 sojų mėsos dešrelių

6 išilgai perpjautų dešrainių bandelių

Indelio graikiško jogurto

Mėgstamos rūšies kopūsto

1 morkos

1 vidutinio dydžio svogūno

2 v. š. aguonų

Gaminimas:

Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros ir apkepkite dešreles. Sutarkuokite kopūstą ir morką bei griežinėliais supjaustykite svogūną. Sudėkite graikišką jogurtą bei suberkite aguonų sėklas. Viską gerai išmaišykite. Bandeles pašildykite, į jas sudėkite dešreles, o ant viršaus uždėkite šviežiai pagamintas salotas. Skanaus!

„V.P.“ inf.

Tarptautinėsdešrainiųdiena trysgardūsreceptai dešrainiai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
18 peržiūrų vasario mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikis
„Vaizdo klipo idėja atsirado paprastai, prisiminėm, kad turim daug vaikystės prisiminimų, užfiksuotų ir užsilikusių juostinėse kasetėse, kadangi patys vis dar papuolam į tą kartą, kurią tėvai filmavo VHS kameromis. Visas albumas yra apie mus, tampančius suaugusiais, o vaizdo klipas puikiai įprasmina tai, ko mes dabar šiek tiek pasigendam savyje: džiaugsmo, judrumo, atvirų, šiltų santykių, polėkio gyventi ir pažinti pasaulį“ – sako grupės nariai.    Kartu s...
Laisvalaikis
Giedriaus Kuprevičiaus opera, su kuria Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras prieš metus sutiko Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, vasario 28 d. 19 val. Žvejų rūmuose vėl pasakos pamokančią didingos, tačiau nesugebėjusios istorijos verpetuose atsilaikyti tautos istoriją. Operos partitūroje G. Kuprevičius įrašė dedikaciją: „Išnykusių atminimui, gyvųjų perspėjimui“. „Esu lietuvis, baltų genties palikuonis, manyje dar rusena pagoniška žarija. Nerimauju,...
Laisvalaikis
Vos tik grįžę iš trumpų atostogų saulėtoje Kolumbijoje, Jurgis Didžiulis ir Erica Jennings pristato „eurovizinės“ dainos „Sing!“ vaizdo klipą, kuris turi netgi dvi pabaigas! „Klipo pabaiga – nė kiek nesurežisuota. Paskutinio užfilmavimo metu įsilinksminusi komanda, džiaugdamasi sėkminga filmavimo pabaiga, ėmė dainuoti toliau, o mes tiesiog prisijungėme. Turbūt tai geriausiai atskleidžia šios dainos galią – ji užveda dainuoti. Esame labai laimingi, kad prak...
Kriminalai
Klaipėdos m. policija prašo pagalbos ieškant dingusios nepilnametės mergaitės. Rūta J. gimusi 2006 m. iš namų Klaipėdoje išėjo 2019-02-13 d. ir negrįžo iki šiol.Mergaitės duomenys: ūgis apie 162 cm., vidutinio kūno sudėjimo, tamsių ilgų plaukų, mėlynų akių, liežuvyje turi auskarą. Dėvėjo juodą striukę, avėjo juodus sportinius batus, vilkėjo juodos spalvos džinsus. Galinčius suteikti bet kokios informacijos, prašome susisiekti su tyrėja Orinta Venclovaite,...
Savivalda
Klaipėdos miesto savivaldybė gyventojams primena, kas, kokiomis progomis ir kaip privalo iškelti Lietuvos valstybės vėliavą (trispalvę). Lietuvos valstybinė vėliava prie visų gyvenamųjų namų bei verslo ir kitokių įstaigų privalo būti iškelta tris kartus per metus, valstybės švenčių dienomis: Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną ir Liepos 6-ąją – karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną. Vėlia...
Sportas
Didžiausias metų Lietuvos krepšinio renginys įvyks jau šį savaitgalį. „Siemens“ arenoje vyksiantis Karaliaus Mindaugo taurės finalinis ketvertas suburs visas stipriausias Lietuvos ekipas. Būtent šiuo metu LKL pirmenybėse pirmaujančios ir praėjusį sezoną pirmas keturias vietas užėmusios ekipos susigrums savaitgalį Vilniuje. Lengviausiu keliu į pusfinalį pateko titulą ginantis Kauno „Žalgiris“, kuris „Šiaulius“ per dvejas rungtynes įveikė net 68 taškų skirtu...
Įvykiai
Uostamiestyje startavęs 5-asis Klaipėdos šviesų festivalis į miestą priviliojo daug svečių iš Lietuvos ir kaimyninių šalių. „Jau šiandien Klaipėdos miesto viešbučiai yra užimti daugiau nei 80 proc. Laisvų kambarių galima rasti tik labiau nuo senamiesčio nutolusiuose viešbučiuose. Rezervacijos vykdomos ir toliau, todėl tikimės, kad iki savaitgalio visi laisvi kambariai bus užimti.  Džiaugiamės, kad tokio pobūdžio renginiai padeda kovoti su sezoniškumu ir ži...
Laisvalaikis
Vasario 22 d. Žvejų rūmuose operos gerbėjai galės atsisveikinti su legendiniu režisierės D. Ibelhauptaitės pastatymu – Giacomo Puccini opera „Bohema“. 2016 m. Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre trumpam atgimęs su nauja solistų karta, šįkart spektaklis nuleis uždangą jau paskutinį kartą. Režisierės Dalios Ibelhauptaitės, scenografo Dicko Birdo bei kostiumų dailininko Juozo Statkevičiaus statyta G. Puccini „Bohema“ pirmąkart scenos šviesą išvydo sost...
Manoma, kad Šv. Valentinas buvo Romos vyskupas, kuris gyveno II a. Tuometinis Romos imperatorius Klaudijus II buvo išleidęs įsakymą, draudžiantį tuoktis. Šitaip jis siekė, kad kuo daugiau vyrų eitų kariauti ir gintų imperiją nuo išorinės agresijos ir vidinės netvarkos. Imperatorius manė, kad vedę vyrai yra emociškai labiau prisirišę prie savo šeimų, todėl negali būti geri kariai. Vyskupas Valentinas, matydamas jaunų žmonių skausmą, juos sutuokdavo slapčia....