Tarptautinės dešrainių dienos proga – trys gardūs receptai iš viso pasaulio

umaihotdogs.com nuotr.

Liepos 23 – ąją dieną visas pasaulis švenčia tarptautinę dešrainių dieną. Daugiau nei prieš šimtą metų JAV ir Vokietijoje išpopuliarėjęs dešrainis (angl. hot dog) šiandien yra žinomas dėl išskirtinio – bandelėje įspraustos dešrelės – pateikimo būdo. Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pasakoja, kaip šio patiekalo receptus per šimtmetį ištobulino skirtingos šalys ir kviečia šią dieną atšvęsti namuose pasigaminant tobulo skonio dešrainį.

Dešrainių kilmės istorija – paini, tačiau unikali

Dešrainio kilmės istorija iki šiol nėra aiški – tiksliai nežinoma, kur ir kaip pirmą kartą buvo pagamintas dešrainis, tačiau manoma, kad tradicinis, bandelėje patiektos dešrelės receptas, pirmiausia atsirado Vokietijoje, XXI a. pradžioje.

Daug keliaujantiems ir dirbantiems žmonėms buvo itin svarbu greitai, sočiai ir pigiai pavalgyti, todėl dešrelės tuomet buvo labai populiarus produktas. 1904 m. Luizianoje vyko prekybos paroda, kurioje bavarų kilmės verslininkas Anton Feuchtwanger lankytojams pardavinėjo karštas dešreles ir kartu su jomis dalino baltas pirštines – kad valgydami pirkėjai neišsiteptų rankų. Suvalgę dešrainius, žmonės neskubėjo grąžinti baltų pirštinių, todėl jų greitai pritrūko ir patogumo dėlei vėliau atsirado pailgos formos bandelės, kuriose buvo patiekiamos dešrelės.

Pasak antrosios versijos, apie dešrainius pradėta rašyti keleriais metais anksčiau Jeilio koledžo studentų laikraštyje. Studentai aptarinėjo „dog‘s vagons“ (liet. šunų vagonėlius), kuriuose buvo pardavinėjami dešrainiai. Kuri versija tikroji – iki šiol nežinoma, tačiau dešrainiai yra glaudžiai susiję tiek su vokiška, tiek su amerikietiška greito maisto kultūra.

Tradicinį šašlyką keičia dešrainiai ir mėsainiai

Lietuviai rinkdamiesi maistą šiandien ieško įvairovės, todėl šalia išvykoms į gamtą įprastų grilio patiekalų – šašlyko, vištienos sparnelių ir blauzdelių, įvairių dešrelių ir kepsnių – taip pat dažnai gamina dešrainius ir mėsainius. Augantį jų populiarumą lemia ir tai, kad pagaminti tokius užkandžius yra nesudėtinga tiek gamtoje, tiek namuose

Komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, dešrainių ir mėsainių ingredientų pardavimams reikšmingos įtakos turi metų laikas ir vyraujantys orai. Šiemet gegužę ir birželį lepinus saulei mėsainių ir dešrainių bandelių pardavimai, lyginant su tais pačiais praėjusių metų mėnesiais, buvo maždaug tris kartus didesni. Panašiai šių produktų pardavimai skiriasi lyginant šiltąjį ir šaltąjį metų laikus.

„Mėsainiams ir dešrainiams skirtų bandelių pasiūla nuo praėjusių metų taip pat išaugo beveik tris kartus. Mūsų pirkėjai šiuo metu gali rinktis iš aštuonių rūšių specialiai mėsainiams ir dešrainiams gaminti skirtų bandelių. Plečiasi ir kitų šiems greitiems užkandžiams pagaminti reikalingų produktų paklausa bei asortimentas. Pavyzdžiui, tarp populiariausių kategorijoje yra dešrainių dešrelės, gausiai perkamas specialiai mėsainiams skirtas sūris“, – sako B. Čaikauskaitė.

Trys populiariausi receptai

Bėgant laikui kiekviena šalis ir net miestas sukūrė unikalų dešrainio receptą. Maisto ekspertė V. Juodkazienė atkreipia dėmesį į tris geriausiai žinomas dešrainio versijas – Niujorko, Frankfurto ir Prancūzijos.

„Niujorko stiliaus dešrainiai yra patys populiariausi. Tokiems dešrainiams gaminti naudojama pailga, minkšta, išilgai perpjauta bandelė ir klasikinė – jautienos ar kiaulienos, dešrelė. Šie dešrainiai dažniausiai yra pagardinami garstyčiomis, pomidorų padažu ir svogūnais,“ – pasakoja maisto ekspertė.

Pasak V. Juodkazienės, Frankfurto dešrainiai išsiskiria dešrelių rūšimi – čia naudojamos tradicinės vokiškos, iš jautienos ir kiaulienos pagamintos dešrelės.

„Gaminant dešrainius pagal Frankfurto receptą, svarbu neperkepti šių dešrelių, nes priešingu atveju taps kietos ir valgyti jas nebus skanu. Beje, šiame mieste iki šiol populiaru valgyti dešrainius be bandelės bei patiekti juos su bulvių salotomis ar gruzdintomis bulvytėmis,“ – atskleidžia V. Juodkazienė.

Prancūziško dešrainio receptas, anot maisto ekspertės, gerai pažįstamas daugeliui lietuvių.

„Turbūt pastebėjote, jog kartais dešrainio recepte naudojama kitokia – viduryje išskobta – bandelė. Būtent bandelės rūšis ir dešrelės pateikimo būdas išskiria šį receptą iš visų kitų. Tiesa, jo gaminimui kitaip naudojami ir padažai. Čia, priešingai nei Niujorko stiliaus dešrainiuose, juos supila į bandelės vidų. Prancūzai taip pat naudoja švelnesnes garstyčias,“ – pasakoja maisto ekspertė ir patiekia dešrainių receptus.

Niujorko stiliaus dešrainiai

Jums reikės:

6 jautienos dešrelių

6 išilgai perpjautų dešrainių bandelių

2 v. š. alyvuogių aliejaus

1 v. š. pomidorų pastos

0,5 a. š. aitriųjų paprikų padažo

1 vidutinio dydžio smulkinto svogūno

1 trintos česnako galvutės

2 v. š. raudonojo vyno acto

1 a. š. cukraus

Raugintų kopūstų

Aitrių garstyčių

Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų iki vidutinės temperatūros. Kai aliejus įkais, sudėkite svogūnus ir druską. Kepkite apie 10 minučių, retsykiais pamaišydami tol, kol svogūnai apskrus. Sudėkite česnaką ir pakepinkite jį apie minutę. Tuomet įmaišykite pomidorų pastą, raudonojo vyno actą, aitrųjį padažą, cukrų ir pusę stiklinės vandens. Palaukite, kol užvirs ir tuomet sumažinkite kaitrą. Viską pamaišykite, nes tyrė turi būti tiršta ir klampi. Tuomet paimkite keptuvę gilesniu dugnu, įpilkite 100 ml vandens ir sudėkite jautienos dešreles. Kaitinkite ant nedidelės kaitros apie 10 minučių. Kol dešrainiai kepa, pašildykite bandeles. Kai viskas bus paruošta, sudėkite dešreles į bandeles, ant viršaus uždėkite pagamintą tyrę aitriąsias garstyčias ir raugintus kopūstus. Skanaus!

Dešrainiai su meksikietiškais pagardais

Jums reikės:

8 dešrelių (labiausiai tinka jautienos)

8 išilgai perpjautų dešrainių bandelių

150 g čederio sūrio

170 ml aštraus pomidorų padažo

1 nulupto ir supjaustyto kubeliais avokado

Saujos smulkintos šviežios kalendros

1 žaliosios citrinos

Gaminimas:

Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros ir iškepkite dešreles pagal savo skonį. Tuomet jas sudėkite į bandeles, prieš tai jas pašildę. Visus kitus ingredientus sumaišykite dubenyje ir padalinkite tarp aštuonių dešrainių. Skanaus!

Veganiški dešrainiai su sojų mėsos dešrelėmis ir kopūstais

Jums reikės:

6 sojų mėsos dešrelių

6 išilgai perpjautų dešrainių bandelių

Indelio graikiško jogurto

Mėgstamos rūšies kopūsto

1 morkos

1 vidutinio dydžio svogūno

2 v. š. aguonų

Gaminimas:

Įkaitinkite keptuvę iki vidutinės temperatūros ir apkepkite dešreles. Sutarkuokite kopūstą ir morką bei griežinėliais supjaustykite svogūną. Sudėkite graikišką jogurtą bei suberkite aguonų sėklas. Viską gerai išmaišykite. Bandeles pašildykite, į jas sudėkite dešreles, o ant viršaus uždėkite šviežiai pagamintas salotas. Skanaus!

„V.P.“ inf.

Tarptautinėsdešrainiųdiena trysgardūsreceptai dešrainiai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
17 peržiūrų rugpjūčio mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Indrė Bungardaitė, 15min Pirmadienio ryte pasišiaušusi Baltijos jūra poilsiautojus gal ir nuliūdino, bet ji atnešė džiaugsmo gintaro gaudytojams. Šiemet vasara jiems buvo prasta, tad progos sužvejoti gintaro Melnragėje nepraleido keliolika jų. „Šiek tiek pagavom“, – 15min sakė vienas iš šio ryto gintaro gaudytojų Igoris Osnač, vienas pirmųjų atvykęs į pajūrio vietą, kur bangos mėtė Baltijos jūros aukso gabalėlius. Jis namo vežėsi maždaug stiklinę gintaro...
Įvykiai
Svarbūs gelbėtojų patarimai: Žmonės jūroje skęsta, nes pakliūva į duobę ir juos pradeda nešti į jūrą, atgalinė srovė. Pakliuvę į srovę žmogus pradeda panikuoti, eikvoti energiją, gauna ne vieną gurkšnį ir taip nuskęsta.  Patarimas toks: jei pakliuvot į duobę ir jus neša į jūrą, bet toje vietoje, kur ėjote maudytis budi gelbėtojai, svarbiausia nepanikuoti.  Stenkitės ramiai išsilaikyti ant vandens paviršiaus ir gelbėtojas pastebėjęs jus ištrauks.  Jeigu nut...
Sportas
Rugpjūčio 25 d. 21 val. Palangos paplūdimyje, tinklinio aikštelėje (į kairę pusę nuo jūros tilto), rengiamas naktinis paplūdimio turnyras 3 x 3. Nugalėtojai bus apdovanoti „Atostogų parko“ dovanų kuponais.   Kviečiame registruoti savo komandą (iš 3 asmenų) ir smagiai praleisti laiką. Registracija vykdoma tel. 8 624 57998 arba el. paštu stiprinimas@palangosvsb.lt. Esant blogoms oro sąlygoms renginys nevyks. Renginio organizatoriai pasilieta teisę filmuoti i...
Įvykiai
Artėjant rugsėjui į sostinę plūsta dešimtys tūkstančių studentų, atvykstančių čia pirmąkart ar sugrįžtančių po gimtinėje praleistos vasaros. Kelionės namo ir atgal į Vilnių – būsima jų beveik kiekvieno savaitgalio rutina. Kasmet kyla diskusija: važiuoti nuosavu automobiliu ar autobusu? Studentai nuolat ieško patarimų, padėsiančių sutaupyti laiko ir pinigų. „Svarbiausia – tiksliai žinoti, ko nori. Kaip greitai norėčiau patekti iš taško A į tašką B? Ar man s...
Įvykiai
Palangiškiai ir svečiai nuolat džiaugiasi gražėjančia Palanga, nuostabiu kurortu. Tačiau yra vietų, kurios ne taip pastebimos, tačiau ir jas norisi matyti tvarkingas. Palangiškiams nerimą kėlė pėsčiųjų takas prie Ronžės upės, ties geltonu tiltu. Galimai vanduo buvo paplovęs plytutes, jos buvo išgriuvusios. Palangiškiams nerimą kėlė sugriuvęs keliukas. Paplauta vieta jau  sutvarkyta.  „V. P.“ nuotr.  „Apmaudu žiūrėti, kaip netvarkomas pėsčiųjų takas griūva“...
Sveikata
Lieknėti vasarą labai lengva. Daržovių ir vaisių tiek daug, kad sudaryti iš jų dietinį meniu – vienas malonumas. O ar jūs žinojote, kad su cukinijų pagalba galima numesti iki 14 kg per mėnesį, pusantro? Lieknėjimas su cukinijomis Jų kaloringumas – vos 17 kcal 100 g (beveik toks pat, kaip agurkų ir pomidorų), bet jos priskiriamos prie sočių daržovių. Net didelės porcijos skatina lieknėjimą. Taip pat cukinijos skatina virškinimo sistemos valymą ir yra greita...
Įvykiai
Ernestas Naprys, Palangos verslininkai džiaugiasi kišenes pildančiu sezonu, tačiau dalis jų tuo nesidalija su darbuotojais – yra įmonių, kur vidutinis oficialus uždarbis tesiekia vos 50 eurų. Tarp itin mažus atlyginimus mokančių įmonių – ir garsios kavinės, ir ledų kioskai, ir kebabinės. Verslininkai rauda, kad darbuotojai neužsisėdi – padirba savaitę ir pabėga, nes per sunku, arba „pradeda mirti giminaičiai“. Kritikos strėlės lekia už minimumą nenorinčiam...
Sportas
„Palanga“ nutraukė keturių pralaimėjimų seriją ir atitrūko nuo paskutinėje vietoje esančios „Jonavos“. Palangiškiai namuose Lietuvos futbolo A lygos 21-ojo turo rungtynėse rezultatu 2:0(1:0) nugalėjo Klaipėdos „Atlantą“. Svečių ekipoje A lygoje debiutavo net keturi futbolininkai, vienas jų iš Serbijos, trys – jauni žaidėjai iš Ukrainos. Vienas iš jų – Ruslanas Maruška – standartinės padėties metu pavojingai smūgiavo į vartų plotą, tačiau vartininkas Antona...
Įvykiai
Vytautė Merkytė, www.DELFI.lt Vedini navigacijos pasiekiame savo tikslą ir šiek tiek sutrinkame: ieškojome bene garsiausios Kretingos rūbų parduotuvės, tačiau atvykome prie laukuose stovinčio pastato, kurį geriausiai apibūdintų žodis „angaras“. Sėdime automobilyje ir galvojame, ką daryti, o į kiemą vis įsuka automobiliai ir jų keleiviai patraukia į pastato vidų. Suprantame, kad radome, ko ieškojome – Kretingos „Akropoliu“ vadinamą „Saivą“. Sveiki atvykę...