5 idėjos vasaros desertams: ingredientas – arbūzas

Jokia karšta vasara neįsivaizduojama be saldaus ir sultingo arbūzo. Tą įrodo ir didžiausio šalyje prekybos tinklo „Maxima“ atskleidžiamas faktas: iš viso per metus nuperkama iki 10 tonų arbūzų, o šiltuoju sezonu jų paklausa išauga net iki 10 kartų. Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi idėjomis, kaip galima originaliai panaudoti arbūzą ir paruošti gaivinančius vasaros desertus.

Šįmet arbūzų sezonas prasidėjo kiek anksčiau nei pernai. Dėl itin šiltų šį pavasarį vyravusių orų arbūzų paklausa netikėtai šoktelėjo jau balandį – jų tąsyk buvo nupirkta net 86 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Liepą ir rugpjūtį arbūzų pardavimai pasiekia piką – jų paklausa išauga net iki 10 kartų, lyginant su kitais mėnesiais.

„Arbūzais prekiaujame ištisus metus, tačiau tai – vasaros vaisius ir nepamainomas skanėstas, norintiems atsigaivinti karštomis vasaros dienomis. Arbūzuose gausu kalio, kalcio, magnio bei natrio, kurie padeda žmogaus organizme išlaikyti skysčių balansą, o įvairūs vitaminai ir kitos naudingosios medžiagos teigiamai veikia širdies sveikatą ir normalizuojama kraujospūdį, stiprina imunitetą bei geriną žarnyno veiklą.

Nepaisant to, kad arbūzą net 92 proc. sudaro vanduo, šį vaisių galima kuo puikiausiai panaudoti ruošiant įvairius patiekalus, ypač desertus“, – sako maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas ir dalijasi 5 gaivinančių arbūzinių desertų idėjomis.

Gaivi arbūzų sriuba su mėlynėmis

A. Poleninas rekomenduoja išbandyti abejingų nepaliksiančią šaltą arbūzų ir mėlynių sriubą. „Neabejoju, kad kartą paragavus šios sriubos, ji taps jūsų vasaros atradimu“, – sako jis.

Ruošiant šią sriubą reikės: 1 kilogramo arbūzo, 1 citrinos sulčių, dviejų šaukštų cukraus, saujos mėtų lapelių, saujos mėlynių ir žiupsnelio druskos. „Truksite vos kelias minutes – reikės pašalinti arbūzų sėklas ir susmulkinti jį trintuvu, tuomet supilti citrinos sultis, šiek tiek įberti druskos bei dalį mėtų ir gerai išmaišyti. Gautą masę bent dvi valandas laikykite šaldytuve, o patiekdami suberkite mėlynes ir papuoškite likusiais mėtų lapeliais“, – sako maisto gamybos atstovas.

Arbūzų tortas

Nors vyraujant šiltiems vasaros orams noras paskanauti kepinių gali pasirodyti sumažėjęs, pasak maisto gamybos eksperto A. Polenino, arbūziniam tortui abejingas neliks nė vienas. Priešingai nei dauguma kitų tortų, šis nėra perdėm saldus, o ir jį paruošti nėra sudėtinga.

Tešlai prireiks: 300 gramų miltų, minkšto kambario temperatūros 200 gramų sviesto, žiupsnelio druskos, 3 kiaušinių ir 3 šaukštų grietinės, o gaivinančiam kremui – arbūzo, cukraus, žiupsnelio citrinos rūgšties ir cinamono, šiek tiek citrinos žievelės, 2 kiaušinių baltymų, taurelės konjako.

„Paruoškite tešlą, sumaišydami visus jai skirtus ingredientus ir palikite valandai šaldytuve. Per tą laiką pasiruoškite kremą: kubeliais pjaustytą nuluptą arbūzą kaitinkite, kol suminkštės. Tuomet įberkite cukraus, citrinos rūgšties, cinamono, įtarkuokite citrinos žievelės. Kiek pavirę, ataušinkite ir įpilkite konjako, taip pat įmaišykite iki putų išplaktus kiaušinių baltymus. Atšalusią tešlą iškočiokite ir išklokite kepamoje formoje, o ant viršaus sudėkite arbūzinį kremą. Tortą kepkite apie 40 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje“, – sako A. Poleninas, maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas.

Arbūzų ir braškių uogienė

Kitas skanus gardumynas, kuriuo paskanauti siūlo „Maximos“ maisto ekspertas, yra arbūzų ir braškių uogienė. Jai paruošti reikės po 250 gramų arbūzo ir braškių, 1 citrinos sulčių ir 300 gramų cukraus.

„Pirmiausia, iš arbūzo išimkite sėklas ir pertrinkite jį per sietelį. Paruoškite ir braškes, pašalindami jų kotelius. Abu ingredientus sudėkite į puodą, supilkite citrinos sultis ir suberkite cukrų. Viską sutrynę trintuvu, virkite apie 6 minutes, kol uogienė sutirštės. Nugriebę nuo viršaus susidariusias putas, supilkite uogienę į sandarius stiklainius ir, atvėsinę, mėgaukitės“, – siūlo A. Poleninas.

Arbūzinis glotnutis

Kas geriau atgaivins tuomet, kai įkaitusi saulė negaili spindulių? Ypač karštą dieną A. Poleninas siūlo pasilepinti arbūziniu glotnučiu, kuriam paruošti reikės: 1 kilogramo arbūzo, 250 ml vandens, 250 gramų cukraus ir pusės citrinos sulčių. „Arbūzą supjaustykite kubeliais ir šiek tiek pasmulkinkite trintuvu. Ant silpnos ugnies kaitinamame vandenyje ištirpdykite cukrų, gautą sirupą užpilkite ant arbūzo. Įpilkite ir citrinų sultis. Tuomet viską supilkite į dubenį ir palikite šaldymo kameroje dviem valandoms, tačiau nepamirškite kas pusvalandį vis sugrįžti ir pamaišyti bestingstantį ledą, kad galutinai neužšaltų. Patiekite atšaldytose stiklinėse“, – sako A. Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

Arbūzų želė

A. Poleninas siūlo prisiminti ir desertų klasiką – želę. Pasigaminti arbūzų želę namuose nebus sudėtinga: reikės 800 gramų arbūzo, 4 šaukštelių cukraus, vienos citrinos, šaukšto želatinos ir kelių mėtos lapelių.

„Pirmiausia, pasirūpinkite želatina: ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, palikite pusvalandžiui, tačiau per tą laiką kelis kartus ją pamaišykite. Išėmę arbūzo sėklas, supjaustykite jį kubeliais ir sudėkite į indą. Užpilkite citrinos sultimis, suberkite cukrų ir viską sutrinkite trintuvu. Gautą tyrę kiek pakaitinkite, sudėkite želatiną ir kelias minutes pašildykite, tačiau neleiskite užvirti. Tuomet masę supilkite į formeles ir palikite kelioms valandoms šaldytuve. Patiekdami želę papuoškite ją mėtų lapeliais“, – skanaus linki A. Poleninas, maisto gamybos ekspertas.

V.P.“ inf.

5idėjos vasarosdesertai ingredientas arbūzas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
14 peržiūrų gruodžio mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Artėja vienos gražiausių metų švenčių -  Kalėdos ir naujieji metai. Kad šventės būtų saugios Palangos priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba primena: atkreipkite dėmesį į adventinius vainikus, kurie puošia kiekvieno mūsų stalą. Uždegę žvakę jame, nepalikime jo be priežiūros, nes nepastebėsite kai kambarys jau bus paskendęs liepsnose; jei puošiate  natūralią, „gyvą“ eglutę, nepamirškite, kad sausoje patalpoje ji  išdžiūva ir gali greit užsiliepsnoti. Įstatykite ją...
Laisvalaikis
„Noriu kuo nuoširdžiausiai padėkoti Jums ir Jūsų darbuotojams už operatyviai ir profesionaliai išaiškintą dviračio vagystę. Mano pagarba pareigūnams Manfredui Ramonui ir Ernestai Girdenytei, profesinio pastabumo dėka sulaikiusiems vagį. Ernesta Girdenytė Taipogi dėkoju bylą vedusiai vyr. tyrėjai Aurelijai Rancienei, kuri ir virtualiai, ir komisariate pagarbiai ir maloniai bendravo su manimi. Manfredas Ramonas Linkiu Jūsų kolektyvui sėkmės nelengvame darbe....
Įvykiai
Pirmadienis - paskutinė diena laiku pateikti nekilnojamojo turto (NT), kuris savo verte viršija 220 tūkst. eurų, mokesčio deklaraciją už šiuos metus ir sumokėti NT mokestį (NTM). Laiku nepateikus deklaracijos ir nesumokėjus priklausančių mokesčių, už kiekvieną pradelstą dieną yra skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai, primena Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). VMI duomenimis, už 2017 m. šią deklaraciją pateikė apie 3,7 tūkst. gyventojų. Iš viso už 2017 m...
Įvykiai
Šventinis laikotarpis – intensyvus laikas Lietuvos pašto darbuotojams: pasak Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovės Vaidos Budrienės, per dieną vidutiniškai pašto klientų  aptarnavimo centro specialistai atsiliepia į 1200 skambučių, dar tiek pat susidarytų iš tiesioginių užklausų pašto skyriuose. Pasak jos, dažniausiai pasitaikančius pašto klientų klausimus būtų galima suskirstyti į 5 kategorijas. Kodėl siuntų registravimas – mokama pas...
Sportas
Visą sezoną sunkiai sulaikomas Jalenas Riley ir vėl terorizavo varžovų gynybą, o jo vedami „Palangos Kuršiai“ (15-6) išvykoje 93:88 (9:22, 26:19, 32:27, 26:20) įveikė Joniškio „Delikatesą“ (12-8). Amerikietis nugalėtojams pelnė 35 taškus (6/14 dvitaškių, 5/11 tritaškių, 8/10 baudų metimų), atkovojo 5 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus, perėmė kamuolį, išprovokavo 9 pražangas ir surinko 34 naudingumo balus. Tuo metu mačo nugalėtojas sprendėsi pači...
Kultūra
Penktadienio vakarą kurorto muziejuje koncertavo maestro Saulius Šiaučiulis (klavišiniai) ir Juozas Staniulis (smuikas). Šie du muzikos mėgėjams puikiai žinomi virtuozai atliko spalvingą programą "Džiazuojanti Kalėdų nuojauta". Skambėjo ir nemirtinga klasika, ir smagus džiazas. Atlikėjai dovanojo ne tik muziką, bet ir šmaikštų žodį ir puikią nuotaiką. Kurorto muziejus dėkoja visiems atėjusiems. „V.P.“ inf.
Įvykiai
Gruodžio 9 d., sekmadienį Poilsio ir reabilitacijos centro Pušynas konferencijų salėje įvyko Lietuvai pagražinti draugijos Palangos skyriaus susirinkimas ir gražiai tvarkomų Palangos ir Šventosios sodybų šeimininkų pagerbimo popietė. Susirinkime dalyvavo savivaldybės Mero pavaduotojas Rimantas Mikalkėnas, savivaldybės tarybos narys, Poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ direktorius Tomas Žulkus, savivaldybės tarybos narė Šeimos centro vadovė Sondra Ku...
Kriminalai
Klaipėdoje taksi mirė, kaip įtariama, narkotikų perdozvęs vyras, dar vienas gydomas ligoninės reanimacijoje. Sekmadienio vakarą Klaipėdos miesto policijos komisariate gautas pranešimas, kad 18.38 val. Paryžiaus Komunos gatvėje, taksi automobilyje, mirė 32 metų vyras. Pirminės apžiūros metu smurto požymių neaptikta. Paskirta užduotis specialistui atlikti tyrimą mirties priežasčiai nustatyti, pranešė uostamiesčio policija. Įtariama, kad vyrą mirtis galėjo iš...
Sveikata
Vos pastebėję pirmuosius vaiko peršalimo simptomus imkitės šių veiksmų. Prieš pradėdami gydyti pasikonsultuokite su gydytoju. Ką daryti: Paimkite paprastą fiziologinį tirpalą, sulašinkite po pusę pipetės į abi šnerves, kartokite kas pusvalandį. Kartą per dieną sugirdykite po didelę askorbo rūgšties tabletę. Tris kartus per dieną duokite po kalcio gliukonato tabletę. Tai yra žinomo pediatro Komarovskio receptas. Sloga praeina po dviejų dienų, peršalimas tai...