5 idėjos vasaros desertams: ingredientas – arbūzas

Jokia karšta vasara neįsivaizduojama be saldaus ir sultingo arbūzo. Tą įrodo ir didžiausio šalyje prekybos tinklo „Maxima“ atskleidžiamas faktas: iš viso per metus nuperkama iki 10 tonų arbūzų, o šiltuoju sezonu jų paklausa išauga net iki 10 kartų. Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi idėjomis, kaip galima originaliai panaudoti arbūzą ir paruošti gaivinančius vasaros desertus.

Šįmet arbūzų sezonas prasidėjo kiek anksčiau nei pernai. Dėl itin šiltų šį pavasarį vyravusių orų arbūzų paklausa netikėtai šoktelėjo jau balandį – jų tąsyk buvo nupirkta net 86 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Liepą ir rugpjūtį arbūzų pardavimai pasiekia piką – jų paklausa išauga net iki 10 kartų, lyginant su kitais mėnesiais.

„Arbūzais prekiaujame ištisus metus, tačiau tai – vasaros vaisius ir nepamainomas skanėstas, norintiems atsigaivinti karštomis vasaros dienomis. Arbūzuose gausu kalio, kalcio, magnio bei natrio, kurie padeda žmogaus organizme išlaikyti skysčių balansą, o įvairūs vitaminai ir kitos naudingosios medžiagos teigiamai veikia širdies sveikatą ir normalizuojama kraujospūdį, stiprina imunitetą bei geriną žarnyno veiklą.

Nepaisant to, kad arbūzą net 92 proc. sudaro vanduo, šį vaisių galima kuo puikiausiai panaudoti ruošiant įvairius patiekalus, ypač desertus“, – sako maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas ir dalijasi 5 gaivinančių arbūzinių desertų idėjomis.

Gaivi arbūzų sriuba su mėlynėmis

A. Poleninas rekomenduoja išbandyti abejingų nepaliksiančią šaltą arbūzų ir mėlynių sriubą. „Neabejoju, kad kartą paragavus šios sriubos, ji taps jūsų vasaros atradimu“, – sako jis.

Ruošiant šią sriubą reikės: 1 kilogramo arbūzo, 1 citrinos sulčių, dviejų šaukštų cukraus, saujos mėtų lapelių, saujos mėlynių ir žiupsnelio druskos. „Truksite vos kelias minutes – reikės pašalinti arbūzų sėklas ir susmulkinti jį trintuvu, tuomet supilti citrinos sultis, šiek tiek įberti druskos bei dalį mėtų ir gerai išmaišyti. Gautą masę bent dvi valandas laikykite šaldytuve, o patiekdami suberkite mėlynes ir papuoškite likusiais mėtų lapeliais“, – sako maisto gamybos atstovas.

Arbūzų tortas

Nors vyraujant šiltiems vasaros orams noras paskanauti kepinių gali pasirodyti sumažėjęs, pasak maisto gamybos eksperto A. Polenino, arbūziniam tortui abejingas neliks nė vienas. Priešingai nei dauguma kitų tortų, šis nėra perdėm saldus, o ir jį paruošti nėra sudėtinga.

Tešlai prireiks: 300 gramų miltų, minkšto kambario temperatūros 200 gramų sviesto, žiupsnelio druskos, 3 kiaušinių ir 3 šaukštų grietinės, o gaivinančiam kremui – arbūzo, cukraus, žiupsnelio citrinos rūgšties ir cinamono, šiek tiek citrinos žievelės, 2 kiaušinių baltymų, taurelės konjako.

„Paruoškite tešlą, sumaišydami visus jai skirtus ingredientus ir palikite valandai šaldytuve. Per tą laiką pasiruoškite kremą: kubeliais pjaustytą nuluptą arbūzą kaitinkite, kol suminkštės. Tuomet įberkite cukraus, citrinos rūgšties, cinamono, įtarkuokite citrinos žievelės. Kiek pavirę, ataušinkite ir įpilkite konjako, taip pat įmaišykite iki putų išplaktus kiaušinių baltymus. Atšalusią tešlą iškočiokite ir išklokite kepamoje formoje, o ant viršaus sudėkite arbūzinį kremą. Tortą kepkite apie 40 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje“, – sako A. Poleninas, maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas.

Arbūzų ir braškių uogienė

Kitas skanus gardumynas, kuriuo paskanauti siūlo „Maximos“ maisto ekspertas, yra arbūzų ir braškių uogienė. Jai paruošti reikės po 250 gramų arbūzo ir braškių, 1 citrinos sulčių ir 300 gramų cukraus.

„Pirmiausia, iš arbūzo išimkite sėklas ir pertrinkite jį per sietelį. Paruoškite ir braškes, pašalindami jų kotelius. Abu ingredientus sudėkite į puodą, supilkite citrinos sultis ir suberkite cukrų. Viską sutrynę trintuvu, virkite apie 6 minutes, kol uogienė sutirštės. Nugriebę nuo viršaus susidariusias putas, supilkite uogienę į sandarius stiklainius ir, atvėsinę, mėgaukitės“, – siūlo A. Poleninas.

Arbūzinis glotnutis

Kas geriau atgaivins tuomet, kai įkaitusi saulė negaili spindulių? Ypač karštą dieną A. Poleninas siūlo pasilepinti arbūziniu glotnučiu, kuriam paruošti reikės: 1 kilogramo arbūzo, 250 ml vandens, 250 gramų cukraus ir pusės citrinos sulčių. „Arbūzą supjaustykite kubeliais ir šiek tiek pasmulkinkite trintuvu. Ant silpnos ugnies kaitinamame vandenyje ištirpdykite cukrų, gautą sirupą užpilkite ant arbūzo. Įpilkite ir citrinų sultis. Tuomet viską supilkite į dubenį ir palikite šaldymo kameroje dviem valandoms, tačiau nepamirškite kas pusvalandį vis sugrįžti ir pamaišyti bestingstantį ledą, kad galutinai neužšaltų. Patiekite atšaldytose stiklinėse“, – sako A. Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

Arbūzų želė

A. Poleninas siūlo prisiminti ir desertų klasiką – želę. Pasigaminti arbūzų želę namuose nebus sudėtinga: reikės 800 gramų arbūzo, 4 šaukštelių cukraus, vienos citrinos, šaukšto želatinos ir kelių mėtos lapelių.

„Pirmiausia, pasirūpinkite želatina: ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, palikite pusvalandžiui, tačiau per tą laiką kelis kartus ją pamaišykite. Išėmę arbūzo sėklas, supjaustykite jį kubeliais ir sudėkite į indą. Užpilkite citrinos sultimis, suberkite cukrų ir viską sutrinkite trintuvu. Gautą tyrę kiek pakaitinkite, sudėkite želatiną ir kelias minutes pašildykite, tačiau neleiskite užvirti. Tuomet masę supilkite į formeles ir palikite kelioms valandoms šaldytuve. Patiekdami želę papuoškite ją mėtų lapeliais“, – skanaus linki A. Poleninas, maisto gamybos ekspertas.

V.P.“ inf.

5idėjos vasarosdesertai ingredientas arbūzas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
14 peržiūrų vasario mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikis
„Vaizdo klipo idėja atsirado paprastai, prisiminėm, kad turim daug vaikystės prisiminimų, užfiksuotų ir užsilikusių juostinėse kasetėse, kadangi patys vis dar papuolam į tą kartą, kurią tėvai filmavo VHS kameromis. Visas albumas yra apie mus, tampančius suaugusiais, o vaizdo klipas puikiai įprasmina tai, ko mes dabar šiek tiek pasigendam savyje: džiaugsmo, judrumo, atvirų, šiltų santykių, polėkio gyventi ir pažinti pasaulį“ – sako grupės nariai.    Kartu s...
Laisvalaikis
Giedriaus Kuprevičiaus opera, su kuria Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras prieš metus sutiko Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, vasario 28 d. 19 val. Žvejų rūmuose vėl pasakos pamokančią didingos, tačiau nesugebėjusios istorijos verpetuose atsilaikyti tautos istoriją. Operos partitūroje G. Kuprevičius įrašė dedikaciją: „Išnykusių atminimui, gyvųjų perspėjimui“. „Esu lietuvis, baltų genties palikuonis, manyje dar rusena pagoniška žarija. Nerimauju,...
Laisvalaikis
Vos tik grįžę iš trumpų atostogų saulėtoje Kolumbijoje, Jurgis Didžiulis ir Erica Jennings pristato „eurovizinės“ dainos „Sing!“ vaizdo klipą, kuris turi netgi dvi pabaigas! „Klipo pabaiga – nė kiek nesurežisuota. Paskutinio užfilmavimo metu įsilinksminusi komanda, džiaugdamasi sėkminga filmavimo pabaiga, ėmė dainuoti toliau, o mes tiesiog prisijungėme. Turbūt tai geriausiai atskleidžia šios dainos galią – ji užveda dainuoti. Esame labai laimingi, kad prak...
Kriminalai
Klaipėdos m. policija prašo pagalbos ieškant dingusios nepilnametės mergaitės. Rūta J. gimusi 2006 m. iš namų Klaipėdoje išėjo 2019-02-13 d. ir negrįžo iki šiol.Mergaitės duomenys: ūgis apie 162 cm., vidutinio kūno sudėjimo, tamsių ilgų plaukų, mėlynų akių, liežuvyje turi auskarą. Dėvėjo juodą striukę, avėjo juodus sportinius batus, vilkėjo juodos spalvos džinsus. Galinčius suteikti bet kokios informacijos, prašome susisiekti su tyrėja Orinta Venclovaite,...
Savivalda
Klaipėdos miesto savivaldybė gyventojams primena, kas, kokiomis progomis ir kaip privalo iškelti Lietuvos valstybės vėliavą (trispalvę). Lietuvos valstybinė vėliava prie visų gyvenamųjų namų bei verslo ir kitokių įstaigų privalo būti iškelta tris kartus per metus, valstybės švenčių dienomis: Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną ir Liepos 6-ąją – karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną. Vėlia...
Sportas
Didžiausias metų Lietuvos krepšinio renginys įvyks jau šį savaitgalį. „Siemens“ arenoje vyksiantis Karaliaus Mindaugo taurės finalinis ketvertas suburs visas stipriausias Lietuvos ekipas. Būtent šiuo metu LKL pirmenybėse pirmaujančios ir praėjusį sezoną pirmas keturias vietas užėmusios ekipos susigrums savaitgalį Vilniuje. Lengviausiu keliu į pusfinalį pateko titulą ginantis Kauno „Žalgiris“, kuris „Šiaulius“ per dvejas rungtynes įveikė net 68 taškų skirtu...
Įvykiai
Uostamiestyje startavęs 5-asis Klaipėdos šviesų festivalis į miestą priviliojo daug svečių iš Lietuvos ir kaimyninių šalių. „Jau šiandien Klaipėdos miesto viešbučiai yra užimti daugiau nei 80 proc. Laisvų kambarių galima rasti tik labiau nuo senamiesčio nutolusiuose viešbučiuose. Rezervacijos vykdomos ir toliau, todėl tikimės, kad iki savaitgalio visi laisvi kambariai bus užimti.  Džiaugiamės, kad tokio pobūdžio renginiai padeda kovoti su sezoniškumu ir ži...
Laisvalaikis
Vasario 22 d. Žvejų rūmuose operos gerbėjai galės atsisveikinti su legendiniu režisierės D. Ibelhauptaitės pastatymu – Giacomo Puccini opera „Bohema“. 2016 m. Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre trumpam atgimęs su nauja solistų karta, šįkart spektaklis nuleis uždangą jau paskutinį kartą. Režisierės Dalios Ibelhauptaitės, scenografo Dicko Birdo bei kostiumų dailininko Juozo Statkevičiaus statyta G. Puccini „Bohema“ pirmąkart scenos šviesą išvydo sost...
Manoma, kad Šv. Valentinas buvo Romos vyskupas, kuris gyveno II a. Tuometinis Romos imperatorius Klaudijus II buvo išleidęs įsakymą, draudžiantį tuoktis. Šitaip jis siekė, kad kuo daugiau vyrų eitų kariauti ir gintų imperiją nuo išorinės agresijos ir vidinės netvarkos. Imperatorius manė, kad vedę vyrai yra emociškai labiau prisirišę prie savo šeimų, todėl negali būti geri kariai. Vyskupas Valentinas, matydamas jaunų žmonių skausmą, juos sutuokdavo slapčia....