5 idėjos vasaros desertams: ingredientas – arbūzas

Jokia karšta vasara neįsivaizduojama be saldaus ir sultingo arbūzo. Tą įrodo ir didžiausio šalyje prekybos tinklo „Maxima“ atskleidžiamas faktas: iš viso per metus nuperkama iki 10 tonų arbūzų, o šiltuoju sezonu jų paklausa išauga net iki 10 kartų. Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi idėjomis, kaip galima originaliai panaudoti arbūzą ir paruošti gaivinančius vasaros desertus.

Šįmet arbūzų sezonas prasidėjo kiek anksčiau nei pernai. Dėl itin šiltų šį pavasarį vyravusių orų arbūzų paklausa netikėtai šoktelėjo jau balandį – jų tąsyk buvo nupirkta net 86 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Liepą ir rugpjūtį arbūzų pardavimai pasiekia piką – jų paklausa išauga net iki 10 kartų, lyginant su kitais mėnesiais.

„Arbūzais prekiaujame ištisus metus, tačiau tai – vasaros vaisius ir nepamainomas skanėstas, norintiems atsigaivinti karštomis vasaros dienomis. Arbūzuose gausu kalio, kalcio, magnio bei natrio, kurie padeda žmogaus organizme išlaikyti skysčių balansą, o įvairūs vitaminai ir kitos naudingosios medžiagos teigiamai veikia širdies sveikatą ir normalizuojama kraujospūdį, stiprina imunitetą bei geriną žarnyno veiklą.

Nepaisant to, kad arbūzą net 92 proc. sudaro vanduo, šį vaisių galima kuo puikiausiai panaudoti ruošiant įvairius patiekalus, ypač desertus“, – sako maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas ir dalijasi 5 gaivinančių arbūzinių desertų idėjomis.

Gaivi arbūzų sriuba su mėlynėmis

A. Poleninas rekomenduoja išbandyti abejingų nepaliksiančią šaltą arbūzų ir mėlynių sriubą. „Neabejoju, kad kartą paragavus šios sriubos, ji taps jūsų vasaros atradimu“, – sako jis.

Ruošiant šią sriubą reikės: 1 kilogramo arbūzo, 1 citrinos sulčių, dviejų šaukštų cukraus, saujos mėtų lapelių, saujos mėlynių ir žiupsnelio druskos. „Truksite vos kelias minutes – reikės pašalinti arbūzų sėklas ir susmulkinti jį trintuvu, tuomet supilti citrinos sultis, šiek tiek įberti druskos bei dalį mėtų ir gerai išmaišyti. Gautą masę bent dvi valandas laikykite šaldytuve, o patiekdami suberkite mėlynes ir papuoškite likusiais mėtų lapeliais“, – sako maisto gamybos atstovas.

Arbūzų tortas

Nors vyraujant šiltiems vasaros orams noras paskanauti kepinių gali pasirodyti sumažėjęs, pasak maisto gamybos eksperto A. Polenino, arbūziniam tortui abejingas neliks nė vienas. Priešingai nei dauguma kitų tortų, šis nėra perdėm saldus, o ir jį paruošti nėra sudėtinga.

Tešlai prireiks: 300 gramų miltų, minkšto kambario temperatūros 200 gramų sviesto, žiupsnelio druskos, 3 kiaušinių ir 3 šaukštų grietinės, o gaivinančiam kremui – arbūzo, cukraus, žiupsnelio citrinos rūgšties ir cinamono, šiek tiek citrinos žievelės, 2 kiaušinių baltymų, taurelės konjako.

„Paruoškite tešlą, sumaišydami visus jai skirtus ingredientus ir palikite valandai šaldytuve. Per tą laiką pasiruoškite kremą: kubeliais pjaustytą nuluptą arbūzą kaitinkite, kol suminkštės. Tuomet įberkite cukraus, citrinos rūgšties, cinamono, įtarkuokite citrinos žievelės. Kiek pavirę, ataušinkite ir įpilkite konjako, taip pat įmaišykite iki putų išplaktus kiaušinių baltymus. Atšalusią tešlą iškočiokite ir išklokite kepamoje formoje, o ant viršaus sudėkite arbūzinį kremą. Tortą kepkite apie 40 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje“, – sako A. Poleninas, maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas.

Arbūzų ir braškių uogienė

Kitas skanus gardumynas, kuriuo paskanauti siūlo „Maximos“ maisto ekspertas, yra arbūzų ir braškių uogienė. Jai paruošti reikės po 250 gramų arbūzo ir braškių, 1 citrinos sulčių ir 300 gramų cukraus.

„Pirmiausia, iš arbūzo išimkite sėklas ir pertrinkite jį per sietelį. Paruoškite ir braškes, pašalindami jų kotelius. Abu ingredientus sudėkite į puodą, supilkite citrinos sultis ir suberkite cukrų. Viską sutrynę trintuvu, virkite apie 6 minutes, kol uogienė sutirštės. Nugriebę nuo viršaus susidariusias putas, supilkite uogienę į sandarius stiklainius ir, atvėsinę, mėgaukitės“, – siūlo A. Poleninas.

Arbūzinis glotnutis

Kas geriau atgaivins tuomet, kai įkaitusi saulė negaili spindulių? Ypač karštą dieną A. Poleninas siūlo pasilepinti arbūziniu glotnučiu, kuriam paruošti reikės: 1 kilogramo arbūzo, 250 ml vandens, 250 gramų cukraus ir pusės citrinos sulčių. „Arbūzą supjaustykite kubeliais ir šiek tiek pasmulkinkite trintuvu. Ant silpnos ugnies kaitinamame vandenyje ištirpdykite cukrų, gautą sirupą užpilkite ant arbūzo. Įpilkite ir citrinų sultis. Tuomet viską supilkite į dubenį ir palikite šaldymo kameroje dviem valandoms, tačiau nepamirškite kas pusvalandį vis sugrįžti ir pamaišyti bestingstantį ledą, kad galutinai neužšaltų. Patiekite atšaldytose stiklinėse“, – sako A. Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

Arbūzų želė

A. Poleninas siūlo prisiminti ir desertų klasiką – želę. Pasigaminti arbūzų želę namuose nebus sudėtinga: reikės 800 gramų arbūzo, 4 šaukštelių cukraus, vienos citrinos, šaukšto želatinos ir kelių mėtos lapelių.

„Pirmiausia, pasirūpinkite želatina: ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, palikite pusvalandžiui, tačiau per tą laiką kelis kartus ją pamaišykite. Išėmę arbūzo sėklas, supjaustykite jį kubeliais ir sudėkite į indą. Užpilkite citrinos sultimis, suberkite cukrų ir viską sutrinkite trintuvu. Gautą tyrę kiek pakaitinkite, sudėkite želatiną ir kelias minutes pašildykite, tačiau neleiskite užvirti. Tuomet masę supilkite į formeles ir palikite kelioms valandoms šaldytuve. Patiekdami želę papuoškite ją mėtų lapeliais“, – skanaus linki A. Poleninas, maisto gamybos ekspertas.

V.P.“ inf.

5idėjos vasarosdesertai ingredientas arbūzas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
14 peržiūrų spalio mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Šaltąjį sezoną dažniausiai pasitinkame su jau paruoštu sąrašu – pasirūpinti žieminių drabužių eilute, įsigyti (ar susitvarkyti) minusinę temperatūrą atlaikysiančius batus, pakeisti automobilio padangas ir paskutinei minutei nepalikti Kalėdinių dovanų. Visgi sąskaitas už šildymą dažnai norime „nustumti“ iki paskutinės mokėjimų dienos. Viena opiausių problemų – taip nepavyksta susiplanuoti tikslaus išlaidų augimo. Įžvalgomis apie tai, kur dažniausiai klystam...
Sportas
Nors rudenį aktyvias vasariškas pramogas lauke keičia sėdimas darbas ir pasyvesnis laisvalaikis, nevalia pamiršti gerų įpročių ir toliau judėti. Pasak Vilniaus „Kardiolitos“ klinikų Reabilitacijos centro kineziterapeutės Svetlanos Kobec, fizinė veikla ne tik pagerins bendrą savijautą ir nuotaiką, tačiau taip pat padės išvengti rimtų sveikatos problemų ir skausmų. Daugelis klaidingai mano, kad palaikyti fizinį aktyvumą sudėtinga, brangu ar užima daug laiko...
Įvykiai
Automobilių dalijimosi platforma „CityBee“ nuo spalio 29 d. keičia kainodarą ir taisykles, rašoma pranešime žiniasklaidai.  Keičiasi kaina  Nuo šiol kelionės kaina bus skaičiuojama už kelionės laiką ir nuvažiuotus kilometrus (nuo 0,13 EUR už kilometrą). Iki šiol pirmi 50 km su „CityBee“ buvo nemokami.  Minutės, valandos bei paros kainos mažėja. Nuo 2018 m. spalio 29 d. kainos bus tokios: minutė nuo 0,14 EUR, valanda nuo 4,90 EUR, para – nuo 22,90 EUR.  „Na...
Įvykiai
Parengė Joana Gimberytė-Juronė Kas laikoma neištikimybe? Šia tema dažnai ginčijamasi. Vieni net švelnų flirtą su kitu laiko tam tikra moraline neištikimybe, tuo tarpu kitiems net girtos glamonės vakarėlyje atrodo tik nekalta linksmybė. Yra ir tų, kurie propaguoja poligamiškus ar atvirus santykius, o kiti priešingai – poroje nustato kuo tikslesnes ribas. Kaip rašoma portale „The Daily Net“, kad ir kokio tipo žmogus būtumėte, savo poroje puoselėjate tam tik...
Įvykiai
Spalio 23 dieną Kauno rajone atidarytas pažangiausias Kelių priežiūros valdymo centras (KPVC). KPVC specialistai naudodamiesi moderniomis technologijomis užtikrins efektyvesnį kelių priežiūros valdymą – geresnes eismo sąlygas. „Dabar visas „Kelių priežiūros“ dėmesys yra sutelktas į kelių priežiūros sprendimus ir analizę, kaip nuolat gerinti tiekiamų paslaugų kokybę. Mūsų pagrindinis tikslas yra efektyvi ir kokybiška kelių priežiūra, o viena iš priemonių, p...
Įvykiai
Pirmąją šių metų šv. Kalėdų dieną beveik 15 000 lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ darbuotojų leis laiką su šeima bei artimaisiais – visos „Maximos“ parduotuvės gruodžio 25-ąją nedirbs. Prekybos tinklas taip pat informuoja pirkėjus, jog pirmąją Naujų metų dieną bei per šv. Velykas parduotuvių darbo laikas bus sutrumpintas. Toks sprendimas priimtas įvertinus prekybos tinklo darbuotojų išsakytą poreikį dėl parduotuvių darbo laiko švenčių dienomis. „Siekiame...
Įvykiai
Rekordo siekimas, didžiuliai renginių mastai, erdvės visai šeimai pramogauti formavimas – tokia yra Palangos vasaros parko kasdienybė. Pagrindinis pramogų versle save atradusio verslininko, Vasaros parko steigėjo Dainiaus Drungilo siekis, kad emocijos kurtų gyvenimą, jį nuspalvintų šviesiomis spalvomis, o naudotis didžiausiu batutų parku galėtų visi: ir pasiturintys, ir likimo nuskriausti vaikai. Jis džiaugiasi, kad kasmetės socialinės akcijos – nemokamos...
Įvykiai
Žmonės mėgsta išsiskirti daugelyje sričių. Ne išimtis ir automobiliai. „Regitra“ jau nuo 2001 metų suteikia galimybę vairuotojams savo transporto priemonę paženklinti vardiniais numeriais. Ir kaip rodo statistika, norinčių išsiskirti kelyje kasmet daugėja. Vardinio numerio ženklo užrašą pasirenka pats asmuo. Viena esminių sąlygų – vardiniai numeriai, kurie yra skirti automobiliams, turi būti sudaryti ne daugiau kaip iš 6 simbolių, kurių vienas privalo būti...
Įvykiai
„Luminor“ bankas praneša perėjęs į galutinį Baltijos šalių integracijos etapą ir 2019 m. sausio 2 d. planuoja užbaigti juridinius susijungimo pokyčius. Jungimosi metu numatoma visiška bankų integracija, Baltijos šalyse operacijas vykdant per Estijoje veikiantį banką ir skyrius Lietuvoje ir Latvijoje. Juridiniai su integracija susiję pokyčiai neturės įtakos klientų konsultavimui ar paslaugų teikimui, tačiau tam tikri juridiniai susijungimo aspektai yra akt...