5 idėjos vasaros desertams: ingredientas – arbūzas

Jokia karšta vasara neįsivaizduojama be saldaus ir sultingo arbūzo. Tą įrodo ir didžiausio šalyje prekybos tinklo „Maxima“ atskleidžiamas faktas: iš viso per metus nuperkama iki 10 tonų arbūzų, o šiltuoju sezonu jų paklausa išauga net iki 10 kartų. Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi idėjomis, kaip galima originaliai panaudoti arbūzą ir paruošti gaivinančius vasaros desertus.

Šįmet arbūzų sezonas prasidėjo kiek anksčiau nei pernai. Dėl itin šiltų šį pavasarį vyravusių orų arbūzų paklausa netikėtai šoktelėjo jau balandį – jų tąsyk buvo nupirkta net 86 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Liepą ir rugpjūtį arbūzų pardavimai pasiekia piką – jų paklausa išauga net iki 10 kartų, lyginant su kitais mėnesiais.

„Arbūzais prekiaujame ištisus metus, tačiau tai – vasaros vaisius ir nepamainomas skanėstas, norintiems atsigaivinti karštomis vasaros dienomis. Arbūzuose gausu kalio, kalcio, magnio bei natrio, kurie padeda žmogaus organizme išlaikyti skysčių balansą, o įvairūs vitaminai ir kitos naudingosios medžiagos teigiamai veikia širdies sveikatą ir normalizuojama kraujospūdį, stiprina imunitetą bei geriną žarnyno veiklą.

Nepaisant to, kad arbūzą net 92 proc. sudaro vanduo, šį vaisių galima kuo puikiausiai panaudoti ruošiant įvairius patiekalus, ypač desertus“, – sako maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas ir dalijasi 5 gaivinančių arbūzinių desertų idėjomis.

Gaivi arbūzų sriuba su mėlynėmis

A. Poleninas rekomenduoja išbandyti abejingų nepaliksiančią šaltą arbūzų ir mėlynių sriubą. „Neabejoju, kad kartą paragavus šios sriubos, ji taps jūsų vasaros atradimu“, – sako jis.

Ruošiant šią sriubą reikės: 1 kilogramo arbūzo, 1 citrinos sulčių, dviejų šaukštų cukraus, saujos mėtų lapelių, saujos mėlynių ir žiupsnelio druskos. „Truksite vos kelias minutes – reikės pašalinti arbūzų sėklas ir susmulkinti jį trintuvu, tuomet supilti citrinos sultis, šiek tiek įberti druskos bei dalį mėtų ir gerai išmaišyti. Gautą masę bent dvi valandas laikykite šaldytuve, o patiekdami suberkite mėlynes ir papuoškite likusiais mėtų lapeliais“, – sako maisto gamybos atstovas.

Arbūzų tortas

Nors vyraujant šiltiems vasaros orams noras paskanauti kepinių gali pasirodyti sumažėjęs, pasak maisto gamybos eksperto A. Polenino, arbūziniam tortui abejingas neliks nė vienas. Priešingai nei dauguma kitų tortų, šis nėra perdėm saldus, o ir jį paruošti nėra sudėtinga.

Tešlai prireiks: 300 gramų miltų, minkšto kambario temperatūros 200 gramų sviesto, žiupsnelio druskos, 3 kiaušinių ir 3 šaukštų grietinės, o gaivinančiam kremui – arbūzo, cukraus, žiupsnelio citrinos rūgšties ir cinamono, šiek tiek citrinos žievelės, 2 kiaušinių baltymų, taurelės konjako.

„Paruoškite tešlą, sumaišydami visus jai skirtus ingredientus ir palikite valandai šaldytuve. Per tą laiką pasiruoškite kremą: kubeliais pjaustytą nuluptą arbūzą kaitinkite, kol suminkštės. Tuomet įberkite cukraus, citrinos rūgšties, cinamono, įtarkuokite citrinos žievelės. Kiek pavirę, ataušinkite ir įpilkite konjako, taip pat įmaišykite iki putų išplaktus kiaušinių baltymus. Atšalusią tešlą iškočiokite ir išklokite kepamoje formoje, o ant viršaus sudėkite arbūzinį kremą. Tortą kepkite apie 40 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje“, – sako A. Poleninas, maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas.

Arbūzų ir braškių uogienė

Kitas skanus gardumynas, kuriuo paskanauti siūlo „Maximos“ maisto ekspertas, yra arbūzų ir braškių uogienė. Jai paruošti reikės po 250 gramų arbūzo ir braškių, 1 citrinos sulčių ir 300 gramų cukraus.

„Pirmiausia, iš arbūzo išimkite sėklas ir pertrinkite jį per sietelį. Paruoškite ir braškes, pašalindami jų kotelius. Abu ingredientus sudėkite į puodą, supilkite citrinos sultis ir suberkite cukrų. Viską sutrynę trintuvu, virkite apie 6 minutes, kol uogienė sutirštės. Nugriebę nuo viršaus susidariusias putas, supilkite uogienę į sandarius stiklainius ir, atvėsinę, mėgaukitės“, – siūlo A. Poleninas.

Arbūzinis glotnutis

Kas geriau atgaivins tuomet, kai įkaitusi saulė negaili spindulių? Ypač karštą dieną A. Poleninas siūlo pasilepinti arbūziniu glotnučiu, kuriam paruošti reikės: 1 kilogramo arbūzo, 250 ml vandens, 250 gramų cukraus ir pusės citrinos sulčių. „Arbūzą supjaustykite kubeliais ir šiek tiek pasmulkinkite trintuvu. Ant silpnos ugnies kaitinamame vandenyje ištirpdykite cukrų, gautą sirupą užpilkite ant arbūzo. Įpilkite ir citrinų sultis. Tuomet viską supilkite į dubenį ir palikite šaldymo kameroje dviem valandoms, tačiau nepamirškite kas pusvalandį vis sugrįžti ir pamaišyti bestingstantį ledą, kad galutinai neužšaltų. Patiekite atšaldytose stiklinėse“, – sako A. Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

Arbūzų želė

A. Poleninas siūlo prisiminti ir desertų klasiką – želę. Pasigaminti arbūzų želę namuose nebus sudėtinga: reikės 800 gramų arbūzo, 4 šaukštelių cukraus, vienos citrinos, šaukšto želatinos ir kelių mėtos lapelių.

„Pirmiausia, pasirūpinkite želatina: ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, palikite pusvalandžiui, tačiau per tą laiką kelis kartus ją pamaišykite. Išėmę arbūzo sėklas, supjaustykite jį kubeliais ir sudėkite į indą. Užpilkite citrinos sultimis, suberkite cukrų ir viską sutrinkite trintuvu. Gautą tyrę kiek pakaitinkite, sudėkite želatiną ir kelias minutes pašildykite, tačiau neleiskite užvirti. Tuomet masę supilkite į formeles ir palikite kelioms valandoms šaldytuve. Patiekdami želę papuoškite ją mėtų lapeliais“, – skanaus linki A. Poleninas, maisto gamybos ekspertas.

V.P.“ inf.

5idėjos vasarosdesertai ingredientas arbūzas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
14 peržiūrų rugpjūčio mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

nuolat papildoma
Ketvirtadienį Palangos paplūdimyje prasidėjo Baltijos jūros gelbėtojų čempionatas. Pirmadienį turėjęs vykti renginys buvo atidėtas dėl prasto oro. Tačiau šiandien oras džiugino tiek poilsiautojus, tiek dalyvius. Gelbėtojai varžosi bėgimo, plaukimo, transportavimo, gaivinimo ir kitose rungtyse. Čempionatas vyksta jau septintus metus iš eilės. „V.P.“ inf.
Įvykiai
Rūta Grigolytė, ELTA  Tai, kad prekių kainos Lietuvoje ir kitose ES šalyse skiriasi dėl rinkos dydžio, - sena prekybininkų „dainelė“, kurios pagrįstumą paneigs atliktas tyrimas, interviu „Žinių radijui“ sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) šią savaitę pranešė, kad atliktas tyrimas, kurio metu buvo lygintos prekių kainos tų pačių prekybos tinklų parduotuvėse Lietuvoje ir kitose ES valstybėse. P...
Įvykiai
Vasara yra pernelyg trumpa, kad savo laiką būtų galima švaistyti generaliniam tvarkymuisi ar steriliai švarai palaikyti. „Apartment Therapy“ pasakoja, kokius buities darbus galima atidėti vėsesniems orams ar bent atlikti juos šiek tiek rečiau. Langų valymas Langus valykite tik tuomet, jeigu juos itin išpurvino dulkės ar lietaus purslai. Paprastai langai valomi kiekvieno sezono pradžioje. Dulkių šluostymas Vasaros metu dulkių šluostymas virsta nuolatine...
Įvykiai
Įtariamasis, ankstesnę dieną Londone automobiliu pramušęs apsaugines užtvaras prie parlamento rūmų ir sužeidęs tris žmones, kaltinamas pasikėsinimu nužudyti, trečiadienį pranešė Didžiosios Britanijos policija. Antradienio rytą 29 metų Saliho Khatero vairuojamas sidabro spalvos automobilis „Ford Fiesta“ važiuodamas dideliu greičiu rėžėsi į dviratininkus ir Vestminsterio rūmų apsaugines užtvaras ir sužeidė tris žmones. Pasak policijos, tas sudaniečių kilmės...
Įvykiai
Popmuzikos karalienė Madonna (Madona) savo 60-ąjį gimtadienį ketvirtadienį paminės buvusiame imperiniame Marakešo mieste Maroko vakaruose. „Pasivaikščiojimas medinos labirintu aidint kvietimui maldai“, – parašė amerikiečių dainininkė savo „Facebook“ ir „Insragram“ paskyrose gimtadienio išvakarėse. Ji įkėlė vaizdo įrašą, kuriame sutemus nufilmuoti klaidūs senovinio miesto turgaus gatvelių labirintai. Prie jo buvo žymos #gimtadienis, #magiška, #nuotykis. Ant...
Įvykiai
BNS, www.DELFI.lt Greitkelyje netoli Italijos miesto Genujos sugriuvo didžiulio viaduko dalis, skelbia BBC. Skelbiama, kad mažiausiai 22 žmonės žuvo. Prieš tai Italijos naujienų agentūra ANSA citavo Vidaus reikalų ministeriją, pasak kurios, mažiausiai 11 žmonių žuvo, tarp jų – vienas vaikas. Mažiausiai dar penki žmonės sužeisti. „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. Gelbėtojai skelbia, kad į šią nelaimę pakliuvo ne mažiau dešimties transporto priemonių. Vietos žinia...
Įvykiai
Mūsų visuomenėje gimdymas labai dažnai asocijuojasi su skausmu, ilgomis varginančiomis valandomis ar netgi kančiomis. Kas laukia gimdymo metu? Kuo svarbus pasiruošimas gimdymui? Kodėl ne visos moterys gimdo sklandžiai ir lengvai? Daugybė klausimų sukasi ne vienos mamos ir tėčio galvose. Pasak akušerės M. Mizgaitienės, tinklaraščio bei būsimų ir esamų tėvelių studijos „Sumani mama“ įkūrėjos, visuomenė perpildyta mitų, neteisingų įsivaizdavimų ir klaidinanči...
yra sužeistų
Kaune, A1 kelyje, važiuojant Klaipėdos link, įvyko kelios avarijos, jų metu buvo sužaloti žmonės. Kelyje susidarė milžiniškos spūstys, policija rekomenduoja rinktis kitą maršrutą. Antradienį, apie 9.43 val., Kaune, kelyje A1, susidūrė dvi transporto priemonės: „Volkswagen Transporter“ ir vilkikas „DAF“. Įvykio metu buvo sužalotas „VW Transporter“ vairuotojas (gim. 1990 m.) jį medikai skubiai išgabeno į ligoninę. Vilkiko vairuotojas (gim. 1971 m.) sužalojim...
Įvykiai
Baltijos jūros gelbėtojų čempionatas vyks rugpjūčio 16 d., ketvirtadienį, 11 val. prie Palangos centrinės gelbėjimo stoties (Žvejų g. 2A).  Jame varžysis keturios Lietuvos gelbėtojų komandos, tikimasi sulaukti ir svečių iš kitų Baltijos šalių, BNS sakė renginį organizuojančios Lietuvos profesionalių gelbėtojų vandenyje federacijos prezidentas Jonas Pirožnikas. „Bus apie aštuonios rungtys, susijusios su gelbėtojų darbu“, – sakė J. Pirožnikas. Gelbėtojai v...