Prisiminkite šias taisykles, ir po savaitgalio neteks atlaisvinti diržo

Artėjant vasaros savaitgaliui daugelis svajojame ne tik apie poilsį nuo darbų, bet ir planuojame, kaip mėgausimės iškylomis gamtoje. O kokios iškylos be skaniausių ant grilio keptų mėsos ir žuvies patiekalų bei kitų užkandžių?

123rf.com nuotr.

Tiesa, sveikos mitybos entuziastams, o kartu ir tiems, kurie laikosi dietos, savaitgalio išvykos gali tapti nemenku iššūkiu. Kaip neapsunkti, atsispirti pagundoms ir išlaikyti subalansuotos mitybos režimą?

„Savaitgaliais patariu atsipalaiduoti, mėgautis smagia draugų kompanija ir pernelyg savęs nevaržyti. Galima suvalgyti daugybę mėgstamų produktų, tereikia pasitelkti kelias mažas gudrybes“, – teigia sporto klubo „Lemon Gym“ sporto programų vadovė Neringa Jermalaitė.

Ji pataria, kaip susiplanuoti bei pasiruošti maistą gamtoje, išvengiant riebaus, kaloringo maisto bei kitų sveikatos sutrikimų.

Mėsą marinuoti patiems

„Jeigu kepame mėsą ant grilio, geriausia jos nepirkti jau pagamintame marinate. Paprastai pirktiniai marinatai pasižymi dideliais kiekiais cukraus. Rekomenduoju skirti 10 minučių ir pasidaryti marinatą pačiam, naudojant šlakelį aliejaus ir prieskonių. Juk kepant mėsą ant laužo vien tas dūmo kvapas jau duoda esminį poskonį“, – įsitikinusi N. Jermalaitė.

Net ir marinuojant mėsą namuose sporto programų vadovė pataria vengti pirktinio majonezo bei pomidorų padažo. Mėsą galima marinuoti mineraliniu vandeniu, rūgščiais vaisiais ar tarkuota svogūnų mase. Kaip marinato pagrindas taip pat tinka kefyras, obuolių ar vyno actas. 

Rinktis tik kokybiškas dešreles

Dažnas vietoje šašlykų mėgsta pasilepinti dešrelėmis, keptomis ant laužo. Tiesa, jose dažniausiai būna daug nenaudingų priedų, hidrintų riebalų, kurie niekaip nesiderina su sveika mityba ar dieta. 

„Geriausia, jeigu dešreles gaminatės patys ir puikiai žinote, iš ko jos yra padarytos. Kita vertus, jeigu jau labai norisi, rinkitės aukščiausios rūšies dešreles, pagamintas iš kokybiškų produktų, su kuo mažiau priedų bei atidžiai skaitykite gaminio sudėtį“, – pataria sporto programų vadovė.

Neperkepti mėsos

„Nors daug kas mano, jog angliukas – sveika, per daug apdegusi ir suanglėjusi mėsa kenkia organizmui bei skatina tokius procesus, kaip piktybinių navikų susidarymas organizme. Todėl labai svarbu neperkepti mėsos, ypač, kai kepama ant laužo. Mėsa apskrusti turėtų tolygiai“, – teigia N. Jermalaitė.

Pasirūpinti daržovėmis

„Dabar – daržovių metas, todėl svarbu pasistengti, kad prie visų mėsos produktų jų būtų kuo daugiau. Šviežios salotos, pomidorai, agurkai – tai, kas nereikalauja ypatingo ruošimo, yra gardu ir sveika. Patartina valgyti kuo daugiau žalumynų ir jų suvartoti daugiau nei keptų grilio patiekalų“, – įsitikinusi sporto programų vadovė. 

Be to, šviežios daržovės puikiai tinka kepimui ant laužo. Svarbu nepamirškite prieš kepant kelias minutes pamarinuoti su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir pabarstykite žolelėmis, ypač tinka Viduržemio jūros mišinys.

Pomidorų padažą keisti pasta

Dauguma žmonių neįsivaizduoja šašlyko be pomidorų padažo. Tiesa, pirktinių padažų sudėtyje dažniausiai būna didelis kiekis cukraus, kuris nėra pageidaujamas. 

„Vietoje padažo galima rinktis koncentruotą pomidorų pastą. Nors jos galiojimo laikas yra žymiai trumpesnis, tai veikesnis produktas. Su pomidorų pasta, beje, taip pat galima marinuoti mėsą“, – rekomenduoja N. Jermalaitė.

Geriausias gėrimas savaitgalį – vanduo

„Skanaudami gardžiausius grilio patiekalus nepamirškite gerti daugiau vandens, jį galite pagardinti mėtos šakele, citrinos ar apelsino skiltele ar kitais mėgstamais vaisiais. Nors daugelis mėgsta savaitgalį išgerti lengvų alkoholinių gėrimų, rekomenduoju geriau rinktis nealkoholinį alų, kuriame cukraus yra mažiau nei gaiviuosiuose gėrimuose“, – teigia N. Jermalaitė. 

Apsipirkti vienu kartu

„Tiems žmonėms, kuriems rūpi mityba, patariu iš anksto susiplanuoti, susidaryti produktų sąrašą ir viską įsigyti parduotuvėje prieš išsiruošiant į iškylą. Taip pat galima suplanuoti ir valgymo laiką, susidėlioti preliminarią pusryčių, pietų ir vakarienės dienotvarkę. Tai ypač aktualu tiems, kurie turi vaikų. 

Žinoma, vis tiek veikiausiai kažkiek nukrypsime nuo įprasto ritmo, tačiau turėdami planą, išvengsime nereikalingų pirkinių, kurių metų kyla pagunda įsigyti ką nors tikrai labai riebaus, saldaus, nesveiko“, – pataria sporto programų vadovė.

Sugrįžti į ritmą

N. Jermalaitė pastebi, jog dažnas žmogus, labiau atsipalaidavęs savaitgalį, sunkiau sugrįžta į įprastą sporto režimą šiokiadieniais. 

„Vieni jaučia kaltę, kad atsipalaidavo, ir nebegali sustoti. Dalis, galbūt, tiesiog aptingsta. 

Visgi jeigu savaitgaliais save mažiau varžome, šiokiadieniais galime save labiau pamotyvuoti padaryti daugiau, kad be jokios sąžinės graužaties pasitiktume laisvadienius“, – priduria sporto programų vadovė.

Lrytas inf.

MITYBA KĄVALGYTI KAIPSULIEKNĖTI FIGŪRA MITYBOSPATARIMAI
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikis
Jei kalbame apie Niujorką, daugelis iš jūsų iškart galvoja apie Laisvės statulą ar Manheteno panoramą, o tie, kurie visada galvoja apie maistą pamato ir kitus dalykus šiame įspūdingame mieste ... Ar norėtumėte pats pasigaminti vieną iš garsiausių desertų: Niujorko sūrio pyragą? Tipiškas amerikietiškos tradicijos desertas, paruoštas su kvapniais sausainių pagrindais ir vynuogių kremu, pagamintu iš grietinėlės sūrio; tai iš tikrųjų yra pagrindinė sudedamoji...
Laisvalaikis
Turbūt daugelis žino, kad feta sūris yra neatskiriama graikiškos virtuvės dalis. Iš šio sūrio galima pagaminti daug patiekalų turint fantazijos. Siūlome jums nuostabaus skonio kepsnį, kuris tinka vegetarams ir tiems, kam atsibodo mėsos patiekalai, nori paįvairinti savo dienos meniu. Paprastai ir greit paruošiamas receptas padės kiekvienam, kuris neturi laiko ilgai sukiotis virtuvėje. Na, pabandom. Jums reikės: 600 gr fetos sūrio 1 kiaušinio 50 gr duonos dž...
Gamta
Savaitgalį,  balandžio 27 d., šalyje vykęs „Nacionalinis miškasodis 2019“ sukvietė beveik du tūkstančius gyventojų sodinti miško. Valstybinių miškų urėdijos miškininkai šiai dienai buvo paruošę apie 400 tūkst. eglės, pušies, ąžuolo, beržo ir kitų rūšių medžių sodmenų, kuriais buvo apsodinta bemaž 100 hektarų miško.  „Nacionalinis miškasodis 2019“ – tai jau kelerius metus iš eilės Lietuvos Respublikos ministerijos ir Valstybinių miškų urėdijos organizuojama...
Įdomu!
Paskutinį pavasario mėnesį visiems Zodiako ženklams patartina susikoncentruoti į socialinius santykius. Jų sėkmę darbe, kūrybos ir meilės srityje, net sveikatą lems gebėjimas bendrauti su kitais žmonėmis, įsiklausyti, suprasti ir atleisti. Mylėkite kitus ir save! AVINAS Gegužės mėnesį Avinui lengvai seksis rasti įtaigių žodžių savo mintims ir jausmams išreikšti. Tai bus palankiausias metas literatūrinei veiklai ir kūrybai. Jam seksis bendrauti su žmonėmis,...
Gamta
Žalingi šeimininko įpročiai atsiliepia ir augintiniams. Minint tarptautinę veterinarijos dieną, gydytojai veterinarai primena, kad šeimininkui rūkant neišvengiamai kenčia ir jo augintinis. „Užupio veterinarijos klinikos“ gydytojos veterinarės Ievos Kirchovaitės teigimu, augintiniams, gyvenantiems namuose, kur yra rūkoma, o patalpos yra dažnai prirūkytos, gali pasireikšti tokios ligos, kaip nosies navikai, plaučių vėžys, astma, bronchitas. Pasyvus rūkymas,...
Sportas
Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai antrą kartą šiame sezone sutriuškino „Palangą“. A lygos aštuntojo turo rungtynėse svečiuose Mareko Zubo auklėtiniai likę dešimtyje įmušė net tris įvarčius ir laimėjo 4:1 (1:1). Startinėje „Žalgirio“ sudėtyje šį kartą įvyko vienas keitimas – nuo pirmųjų minučių žaidė Liviu Antalis, tuo tarpu Matas Vareika rungtynes pradėjo ant atsarginių žaidėjų suolo. Vilniečiai rungtynes pradėjo aktyviai spausdami varžovus ir jau penktąją...
Laisvalaikis
Kas niekada negręžė rankų, kad paruoštų šiuos minkštųjų bulvių pumpurus? Gnocchi, neginčytini ketvirtadienio pietų suverenitetai, bent jau sostinėje ir kai kuriuose centrinės Italijos regionuose. Norime pasidalinti receptu su jumis. Sužinokite, kaip paruošti bulvių gnocchi, šios minkštos pagalvėlės puikiai tinka bet kokiam prieskoniui, nuo klasikinio Sorrento padažo iki subtilaus ir kreminės spalvos sūrio ir špinatų užpilo ar gnocchi su 4 sūriais ir graiki...
Įvykiai
Pastaruoju metu Lietuvoje įsivyravus sausiems bei vėjuotiems orams susidarė labai palankios sąlygos gaisrams kilti bei plisti. Siekdamas užkirsti kelią gaivalinėms nelaimėms, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos praneša, jog valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos padaliniuose sustiprinama parengtis. Jos metu bus organizuojamas nuolatinis keitimasis informacija, paskirti atsakingi pareigūnai informacijai...
Veidai
Šį kartą pakalbinome muzikinio projekto "Lietuvos balsas" dalyvį, atlikėją, dainų autorių ir kūrėją Kristijoną Vaičiukauską. Vaikinas, nuo vaikystės svajojęs dainuoti, pasirodęs projekte privertė visus aikčioti, jo balso pavydėtų daugelis. Plačiau apie jo kasdienybę, norus, siekius bei kūrybą.  Labas, Kristijonai! Pradėkime nuo to ar dažnai tenka duoti interviu? Šiuo metu ne. „Lietuvos balso“ metu teko interviu dalinti kur kas dažniau, bet kadangi dabar es...