Klaipėdoje duris atvėrė 7 mln. Eur kainavusi „Švyturys Brewery“

Birželio 28 d. Klaipėdoje duris atvėrė rekonstruota „Švyturys Brewery“ darykla. Čia po vienu stogu telpa moderni craft alaus linija, gastrobaras, parduotuvė, alaus muziejus, konferencijų bei degustacijų salės. Šis, 7 mln. Eur kainavęs projektas, – ­tai bendra „Švyturio-Utenos alaus“, „Carlsberg Group“ bei žinomų JAV craftaludarių „Brooklyn Brewery“ investicija.

„Švyturys Brewery“ duris atveria po 3 metus trukusios senosios Klaipėdos daryklos rekonstrukcijos. Alaus daryklos nuotr. 

Pokyčius padiktavo rinkos permainos

„Švyturiui“ ši diena – naujo etapo pradžia. Iš uždaros gamybinės erdvės virstame modernia, atvira ir socialia vieta, kurioje verdamas puikus craft alus. Turime ambiciją kelti alaus kultūrą šalyje, o Klaipėdą paversti šios kultūros centru ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione. Esu įsitikinęs, kad ši diena žymi ir didesnių pokyčių pradžią visoje Lietuvos aludarystės rinkoje“, – kalbėjo „Švyturys-Utenos alus“ bei „Carlsberg“ Baltijos šalių generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Anot jo, strateginį sprendimą persiorientuoti į craft alaus gamybą padiktavo pokyčiai Lietuvos alaus rinkoje, kuri nuo 2011 m. iki praėjusių metų susitraukė kone ketvirčiu – 23,8 proc. Prie to prisidėjo ir skirtingoms alkoholinių gėrimų rūšims netolygiai didintas akcizo mokestis, kuris išbalansavo rinką. Nuo 2013 m. iki pernai akcizinis apmokestinimas alui išaugo 189 proc.

Besitraukiančioje alaus rinkoje ryškiausias ir ilgalaikes augimo tendencijas demonstruoja craft alus. Vien pernai „Raudonų plytų“ pardavimai parduotuvėse augo 39 proc. Lyginant su startiniais 2014-aisiais, šis rodiklis išaugo net 566 proc.

JAV aludarius įtikino lietuvių meistriškumas

„Švyturys Brewery“ duris atveria po 3 metus trukusios senosios Klaipėdos daryklos rekonstrukcijos. Tai – bendras „Švyturys-Utenos alus“, „Carlsberg Group“ bei „Brooklyn Brewery“ projektas.

Klaipėda – trečiasis „Brooklyn Brewery“ žingsnis Europoje. Prieš tai JAV craft alaus rinkos lyderiai, bendradarbiaudami su „Carlsberg Group“, investavo Trondheime (Norvegija) bei Stokholme (Švedija).

„Klaipėdoje radome aludarius, kurie yra atsidavę savo darbui ir deda visas pastangas, kad vartotojams Lietuvoje galėtų pasiūlyti kuo daugiau naujų alaus rūšių bei skonių. Visada renkamės tokius partnerius, su kuriais mus sieja aistra ir vienodas požiūris į tai, ką darome“ – sakė specialiai į daryklos atidarymą iš Niujorko atskridęs „Brooklyn Brewery“ prezidentas Robin Ottaway.

Eksperimentų ir renginių erdvė

„Švyturys-Utenos alus“ marketingo vadovo Andriaus Bagdzevičiaus teigimu, atsinaujinusioje darykloje bus verdami „Švyturio“ Tradicinės kolekcijos“ bei „Raudonų plytų“ alūs, taip pat kartu su „Brooklyn Brewery“ aludariais bus kuriami ir visiškai nauji produktai. Minimali čia verdamo alaus partija – 5000 litrų.

„Čia pat persikelia ir „Raudonų plytų alaus dirbtuvės“, kurių minimali alaus partija – vos 100 litrų. Tai mums leidžia drąsiai eksperimentuoti ir vartotojams pasiūlyti išskirtinio, riboto leidimo alaus. Darykloje įrengtas ir rūsys, kuriame medinėse statinėse bręs proginis alus“, – pasakojo A. Bagdzevičius.

Anot jo, didžiausias daryklos išskirtinumas – gamybinių, edukacinių bei laisvalaikio erdvių sujungimas, o esminis žodis čia bus „atvirumas“.

„Tai vieta, kurioje vyksta alaus ir kultūros renginiai. Lankytojams detaliai rodysime visus gamybos procesus, pasakosime apie alų, jo derinimą su maistu, rengsime degustacijas.Nuo šiol aludarystė tampa atvira socialinio gyvenimo dalimi – tai bus ypatinga vieta Klaipėdoje“, – sakė A. Bagdzevičius.

Taps moderniausia craft darykla regione

Daryklos techninę koncepciją bei įrenginius kūrė Vokietijos įmonė „Esau & Hueber“, kuri aludarystės pasaulyje dirba jau 350 metų. Naujoji įranga leis vienu metu brandinti net 18 alaus rūšių, o čia įrengtas apynių ekstraktorius – naujovė ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Tokie pramonei pritaikyti įrenginiai pasirodė tik prieš keletą metų, o Europoje juos gamina vos dvi įmonės.

Naujajai daryklai vadovaus žymiausia Lietuvos aludarė ir populiariausių „Švyturio“ alaus rūšių kūrėja Džuljeta Armonienė. „Švyturys Brewery“ verdamas alus bus skirtas tiek Lietuvos, tiek užsienio rinkoms.

 „V.P.“ inf. 

ALUS ALAUSDARYKLA ŠVYTURYS KLAIPĖDA BARAS
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
„Wizz Air“, didžiausia žemų sąnaudų oro linijų bendrovė Centrinėje ir Rytų Europoje bei viena iš sparčiausiai augančių aviakompanijų Europoje, skelbia akciją, kurios metu 15 proc.* nuo kelionės užsakymo galutinės vertės sugrįžta į keleivio „Wizz Air“ sąskaitą.  Artėjant vasaros sezonui bendrovė siūlo suplanuoti savo atostogas taip, kad jos būtų neužmirštamos. Ar tai būtų ypatinga šeimos kelionė į šiltuosius kraštus, ar savaitgalio išvyka su mylimuoju – pla...
Laisvalaikis
Jei kalbame apie Niujorką, daugelis iš jūsų iškart galvoja apie Laisvės statulą ar Manheteno panoramą, o tie, kurie visada galvoja apie maistą pamato ir kitus dalykus šiame įspūdingame mieste ... Ar norėtumėte pats pasigaminti vieną iš garsiausių desertų: Niujorko sūrio pyragą? Tipiškas amerikietiškos tradicijos desertas, paruoštas su kvapniais sausainių pagrindais ir vynuogių kremu, pagamintu iš grietinėlės sūrio; tai iš tikrųjų yra pagrindinė sudedamoji...
Laisvalaikis
Turbūt daugelis žino, kad feta sūris yra neatskiriama graikiškos virtuvės dalis. Iš šio sūrio galima pagaminti daug patiekalų turint fantazijos. Siūlome jums nuostabaus skonio kepsnį, kuris tinka vegetarams ir tiems, kam atsibodo mėsos patiekalai, nori paįvairinti savo dienos meniu. Paprastai ir greit paruošiamas receptas padės kiekvienam, kuris neturi laiko ilgai sukiotis virtuvėje. Na, pabandom. Jums reikės: 600 gr fetos sūrio 1 kiaušinio 50 gr duonos dž...
Gamta
Savaitgalį,  balandžio 27 d., šalyje vykęs „Nacionalinis miškasodis 2019“ sukvietė beveik du tūkstančius gyventojų sodinti miško. Valstybinių miškų urėdijos miškininkai šiai dienai buvo paruošę apie 400 tūkst. eglės, pušies, ąžuolo, beržo ir kitų rūšių medžių sodmenų, kuriais buvo apsodinta bemaž 100 hektarų miško.  „Nacionalinis miškasodis 2019“ – tai jau kelerius metus iš eilės Lietuvos Respublikos ministerijos ir Valstybinių miškų urėdijos organizuojama...
Įdomu!
Paskutinį pavasario mėnesį visiems Zodiako ženklams patartina susikoncentruoti į socialinius santykius. Jų sėkmę darbe, kūrybos ir meilės srityje, net sveikatą lems gebėjimas bendrauti su kitais žmonėmis, įsiklausyti, suprasti ir atleisti. Mylėkite kitus ir save! AVINAS Gegužės mėnesį Avinui lengvai seksis rasti įtaigių žodžių savo mintims ir jausmams išreikšti. Tai bus palankiausias metas literatūrinei veiklai ir kūrybai. Jam seksis bendrauti su žmonėmis,...
Gamta
Žalingi šeimininko įpročiai atsiliepia ir augintiniams. Minint tarptautinę veterinarijos dieną, gydytojai veterinarai primena, kad šeimininkui rūkant neišvengiamai kenčia ir jo augintinis. „Užupio veterinarijos klinikos“ gydytojos veterinarės Ievos Kirchovaitės teigimu, augintiniams, gyvenantiems namuose, kur yra rūkoma, o patalpos yra dažnai prirūkytos, gali pasireikšti tokios ligos, kaip nosies navikai, plaučių vėžys, astma, bronchitas. Pasyvus rūkymas,...
Sportas
Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai antrą kartą šiame sezone sutriuškino „Palangą“. A lygos aštuntojo turo rungtynėse svečiuose Mareko Zubo auklėtiniai likę dešimtyje įmušė net tris įvarčius ir laimėjo 4:1 (1:1). Startinėje „Žalgirio“ sudėtyje šį kartą įvyko vienas keitimas – nuo pirmųjų minučių žaidė Liviu Antalis, tuo tarpu Matas Vareika rungtynes pradėjo ant atsarginių žaidėjų suolo. Vilniečiai rungtynes pradėjo aktyviai spausdami varžovus ir jau penktąją...
Laisvalaikis
Kas niekada negręžė rankų, kad paruoštų šiuos minkštųjų bulvių pumpurus? Gnocchi, neginčytini ketvirtadienio pietų suverenitetai, bent jau sostinėje ir kai kuriuose centrinės Italijos regionuose. Norime pasidalinti receptu su jumis. Sužinokite, kaip paruošti bulvių gnocchi, šios minkštos pagalvėlės puikiai tinka bet kokiam prieskoniui, nuo klasikinio Sorrento padažo iki subtilaus ir kreminės spalvos sūrio ir špinatų užpilo ar gnocchi su 4 sūriais ir graiki...
Įvykiai
Pastaruoju metu Lietuvoje įsivyravus sausiems bei vėjuotiems orams susidarė labai palankios sąlygos gaisrams kilti bei plisti. Siekdamas užkirsti kelią gaivalinėms nelaimėms, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos praneša, jog valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos padaliniuose sustiprinama parengtis. Jos metu bus organizuojamas nuolatinis keitimasis informacija, paskirti atsakingi pareigūnai informacijai...