Originalios šaltsriubių idėjos: prireiks ir varškės, ir silkės

Vasarą, plūstant šiltiems orams, keičiasi ir žmonių mitybos įpročiai – valgyti norisi rečiau, o pirmenybė teikiama lengvesniam ir gaivinančiam maistui. Šiltuoju sezonu lietuviai itin mėgsta šaltąsias sriubas, kurių pagrindas – rauginti pieno produktai. Prekybininkai tikina, kad apie prasidėjusį vasaros sezoną praneša ne tik išaugę ledų, bet ir kefyro, rūgpienio bei pasukų pardavimai. Lietuvių vasaros valgiaraštyje karaliauja šaltibarčiai, tačiau išmėginkime ir kitas lengvai paruošiamas šaltsriubes.

Maxima nuotr.

Kaip rodo lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, kasmet su pirmuoju šilumos pliūpsniu išauga kefyro, pasukų, rūgpienio paklausa. „Tai – ženklas, kad prasideda šaltibarsčių sezonas. Šaltosios sriubos, kuriasskanauti vasarą yra pamėgę lietuviai, neapsieinamos be rauginto pieno, todėl nieko keisto, kad kefyro ir rūgpienio daugiausia yra nuperkama būtent šiltuoju metų laiku“ – sako maisto gamybos vadovas Aidas Poleninas.

Šiųmetis ankstyvas ir šiltas pavasaris paskatino dar aktyvesnę kefyro, pasukų, rūgpienio prekybą. Tropinius karščius atnešusią gegužę rauginto pieno produktų pirkta net penktadaliu daugiau palyginti su praėjusiais metais.

Kefyro, pasukų, rūgpienio vasarą yra parduodama 0,3 mln. litrų daugiau nei įprastais mėnesiais.

Maisto gamybos ekspertas A. Poleninas sako, kad vasara – idealus metas šaltoms, gaivinančioms sriuboms skanauti, o lietuvių mėgiami šaltibarščiai tėra vienas iš gausybės pasirinkimų. Savo ruožtu A. Poleninas dalijasi keliomis lengvai paruošiamų šaltų sriubų idėjomis, kurias išbandyti šią vasarą – būtina.

Šalta pasukų sriuba

 A. Polenino teigimu, šios šaltos pasukų sriubos užtenka paragauti vieną kartą tam, kad skanauti jos norėtųsi vėl ir vėl. „Tai – idealus pasirinkimas karštai vasaros dienai, mat sriuba ne tik gaivinanti, bet ir yra lengvai virškinama, neapsunkina organizmo. Ją ruošdami ilgai netruksite, o patiekalui reikės vos kelių ingredientų – pusantro litro pasukų, dviejų agurkų, penkių pomidorų, svogūnų laiškų, petražolių, druskos ir pipirų pagal skonį“, – vardija  A. Poleninas.

Gaminti sriubą reikia pradėti nuo daržovių: vieną agurką A. Poleninas siūlo sutarkuoti stambia trintuve, kitą – supjaustyti stambesniais gabalėliais, visai taip, kaip ir pomidorus. Svogūnų laiškus ir petražoles reikia susmulkinti, tuomet visus šiuos ingredientus sudėti į puodą, kuriame telkšo pasukos, ir, pagardinus prieskoniais, gerai išmaišyti. Tokią sriubą rekomenduojama patiekti atšaldytą, idant būtų dar gaivesnė.

Šalta baltoji sriuba

Šalta baltoji ridikėlių sriuba, pasak A. Polenino, ruošiama panašiai kaip ir šaltibarščiai, tačiau jos skonis nuo kultinio lietuviško patiekalo pastebimai skiriasi. Tokiai sriubai paruošti reikės pusės litro kefyro, vieno ilgavaisio agurko, dviejų virtų kiaušinių, aštuonių ridikėlių, saujos svogūnų laiškų, ryšulėlio krapų, stiklinės šalto virinto vandens, žiupsnelių druskos ir pipirų.

„Supjaustykite ridikėlius ir agurką, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, viską suberkite į dubenį sukefyru. Įpylę vandens, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įmaišykite ir pjaustytus virtus kiaušinius. Kaip ir šaltibarščiai, ši balta ridikėlių sriuba idealiai dera su karštomis bulvėmis, o pačią geriausia valgyti gerai atvėsintą“, – siūlo maisto gamybos ekspertas.

Gaivinanti vasariška sriuba

Dar viena A. Polenino rekomenduojama gaivinanti vasariška sriuba, kuriai paruošti reikės ne tik šiltuoju sezonu tradiciniais laikomų ingredientų, bet ir kelių netikėtų. „Ruošiant šį patiekalą jums reikės dviejų stiklinių kefyro, 200 gramų varškės, stiklinės vidutinio riebumo grietinės, trijų kietai virtų kiaušinių, dviejų jaunų svogūnėlių su laiškais, skiltelės česnako, dviejų agurkų, 200 gramų ridikėlių, šiek tiek krapų, druskos, pipirų ir mėtos lapelių.

Pirmiausia reikės išplakti kefyrą, varškę ir grietinę, ir pagardinti plakinį smulkintais svogūnais bei česnakais. Tuomet į mišinį sudėkite kubeliais pjaustytus agurkus ir ridikėlius, įberkite prieskonių ir smulkintus žalumynus. Paruoštą sriubą reikėtų bent valandą laikyti šaldytuve, o patiekiant į lėkštes įdėti virtų kiaušinių ir papuošti mėtos lapeliais.

Žemaitiškas šmakalas

Tuo tarpu norintiems paskanauti šio to visai neįprasto, A. Poleninas rekomenduoja išbandyti tradicinio žemaitiško šmakalo – rūgpienio sriubos su silke – receptą. Tokiai šaltai sriubai paruošti jums reikės vienos stambios sūdytos silkės (neišdarinėtos), litro rūgpienio, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir žalumynų – svogūnų laiškų bei krapų.

„Pirmiausia reikės pasirūpinti silke: ją nulupti, išskrosti ir nuimti nuo kaulų. Silkės gabalėlius pakepinkite sausoje keptuvėje, be jokių riebalų. Žuvis turi apskrusti, tapti sausa ir biri. Tuomet ją sutrinkite šakute, bet prieš tai išrinkite visas ašakas. Į puodą supilkite rūgpienį ir suberkite silkę, taip pat – smulkintus svogūnų laiškus ir krapus, pagardinkite pipirais. Sriubą palaikykite šaltai bent pusvalandį, skaniausia ją patiekti su šviežiomis bulvėmis“, – rekomenduoja maisto gamybos ekspertas A. Poleninas.

„V.P.“ inf.

Šaltibarščiai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
40 peržiūrų rugsėjo mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Vyriausybė pritarė siūlymui nustatyti vaikų išlaikymo išmokų skyrimo, mokėjimo ir perskaičiavimo tvarką. Joje numatoma, kad vaikų išmokas administruojanti SODRA teiks Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM) ataskaitas apie lėšų panaudojimą ir grąžins nepanaudotas, išieškotas ir grąžintas išmokas, o taip pat perves išmokas į pareiškėjų sąskaitas. Asmenys prašymus dėl vaikų išlaikymo išmokų kartu su kitais būtinais dokumentais galės teikti elektron...
Įvykiai
Mūsų portalo skaitytoja Daiva Birštonaitė pasidalino vaizdo įrašu, kuriame užfiksavo stipraus vėjo išverstą medį Vytauto gatvėje, priešais redakciją. Turime pastebėti, kad nuverstas medis Palangos miesto komunalinio ūkio darbuotojų operatyviai buvo pašalintas. „V.P.“ inf.
Įvykiai
Rugsėjo 26 d. 13.30 val. Palangos m. savivaldybės 2 a. fojė vyks parodos, skirtos Pasaulinei turizmo dienai, "Gidai  sustabdytos akimirkos" atidarymas. Kviečiame dalyvauti visus, ypač gidus. Paroda veiks iki spalio 24 d.  „V.P.“ inf.
Įvykiai
Didžiausia Baltijos šalyse telefonų priežiūros ir remonto paslaugų bendrovė „Mobiliųjų telefonų techninis centras“ (MTTC) nuo rugsėjo Lietuvoje pasiūlė galimybę mokėti už įrenginio remontą lizingu. Bendrovės teigimu, tai klientams palengvins remonto išlaidų naštą. „Analizuodami pasaulines tendencijas ir įsiklausydami į klientų norus, nusprendėme susitelkti ties dviem svarbiausiais šiandien iššūkiais – trumpinti paslaugos atlikimo laiką ir sumažinti remonto...
Įvykiai
Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antikorupciniu požiūriu įvertinusi Palangos savivaldybės valdomo jai patikėto turto (žemės sklypų, pastatų ir statinių) ir priskirtos valstybinės žemės ir kito valstybės turto teisinį reglamentavimą, nustatė korupcijos rizikos veiksnius ir pateikė siūlymus, kaip mažinti korupcijos riziką. STT korupcijos prevencijos specialistai atkreipė dėmesį, kad: Savivaldybė nėra nusistačiusi nekilnojamojo turto būklės tikrinimo ir fiksa...
Įvykiai
Įpratinti vaiką maitintis sveikiau – misija įmanoma: 5 patarimai Įpratinti vaikus valgyti sveikiau – nelengva užduotis ne vieniems tėvams. Dar sudėtingesnė ji tampa prasidėjus mokslo metams, kai didelę dalį laiko vaikai praleidžia mokykloje ir turi daugiau laisvės pasirinkti, ką ir kada valgyti. Vis dėlto, pasak specialistų, įpratinti vaikus rinktis sveikesnį maistą nėra sudėtinga, o norint tai pasiekti užteks kelių pagrindinių taisyklių. Pagrindiniai svei...
Sportas
Klaipėdos „Neptūno“ krepšininkai, vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis bei asistentas Jurica Žuža apsilankė Kretingos rajono Darbėnų gimnazijoje, įsikūrusią 44 km nuo Klaipėdos. Į savo buvusią mokyklą sugrįžęs strategas labai džiaugėsi sutikęs senus mokytojus ir šiltai atsiliepė apie buvusią auklėtoją. „Prie to, kas dabar esu, labai stipriai prisidėjo šios mokyklos mokytojai“, – sakė 41-erių specialistas. Krepšinio klubo „Neptūnas“ nuotr. Aktų salėje pras...
Įvykiai
Fausta Simaitė Prieš dvejus metus Ignė Švėgždaitė tvirtai nusprendė palikti Palangą ir vykti į kitą pasaulio kraštą, į Australiją. Kokie sunkumai jos ten laukė, kas sužavėjo ir kodėl mergina neketina grįžti į Lietuvą, išgirdome iš jos pačios lūpų, kai ji neseniai viešėjo gimtajame mieste. 20 laipsnių šilumos ir žieminiai batai – Dauguma jaunų žmonių po mokyklos svajoja išvažiuoti į užsienį, bet renkasi Europos šalis. Kodėl nusprendėte Australiją?          ...
Įvykiai
Saulius Jakučionis, Vaidotas Beniušis Popiežius Pranciškus sako suprantantis Baltijos šalims nuolat gresiantį pavojų, nepaisant to, kad Lietuvai, Latvijai ir Estijai jau pavyko politiškai įsitvirtinti Vakaruose. Katalikų bažnyčios vadovas po keturių dienų vizito Baltijos šalyse teigė, kad siekdamos būti tvirtos šios tautos turi atsigręžti į savo šaknis, įvertinti nacių ir sovietų invazijų tragišką istoriją, ir siekti dialogo pasitelkiant kultūrą. Šventasi...