Originalios šaltsriubių idėjos: prireiks ir varškės, ir silkės

Vasarą, plūstant šiltiems orams, keičiasi ir žmonių mitybos įpročiai – valgyti norisi rečiau, o pirmenybė teikiama lengvesniam ir gaivinančiam maistui. Šiltuoju sezonu lietuviai itin mėgsta šaltąsias sriubas, kurių pagrindas – rauginti pieno produktai. Prekybininkai tikina, kad apie prasidėjusį vasaros sezoną praneša ne tik išaugę ledų, bet ir kefyro, rūgpienio bei pasukų pardavimai. Lietuvių vasaros valgiaraštyje karaliauja šaltibarčiai, tačiau išmėginkime ir kitas lengvai paruošiamas šaltsriubes.

Maxima nuotr.

Kaip rodo lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, kasmet su pirmuoju šilumos pliūpsniu išauga kefyro, pasukų, rūgpienio paklausa. „Tai – ženklas, kad prasideda šaltibarsčių sezonas. Šaltosios sriubos, kuriasskanauti vasarą yra pamėgę lietuviai, neapsieinamos be rauginto pieno, todėl nieko keisto, kad kefyro ir rūgpienio daugiausia yra nuperkama būtent šiltuoju metų laiku“ – sako maisto gamybos vadovas Aidas Poleninas.

Šiųmetis ankstyvas ir šiltas pavasaris paskatino dar aktyvesnę kefyro, pasukų, rūgpienio prekybą. Tropinius karščius atnešusią gegužę rauginto pieno produktų pirkta net penktadaliu daugiau palyginti su praėjusiais metais.

Kefyro, pasukų, rūgpienio vasarą yra parduodama 0,3 mln. litrų daugiau nei įprastais mėnesiais.

Maisto gamybos ekspertas A. Poleninas sako, kad vasara – idealus metas šaltoms, gaivinančioms sriuboms skanauti, o lietuvių mėgiami šaltibarščiai tėra vienas iš gausybės pasirinkimų. Savo ruožtu A. Poleninas dalijasi keliomis lengvai paruošiamų šaltų sriubų idėjomis, kurias išbandyti šią vasarą – būtina.

Šalta pasukų sriuba

 A. Polenino teigimu, šios šaltos pasukų sriubos užtenka paragauti vieną kartą tam, kad skanauti jos norėtųsi vėl ir vėl. „Tai – idealus pasirinkimas karštai vasaros dienai, mat sriuba ne tik gaivinanti, bet ir yra lengvai virškinama, neapsunkina organizmo. Ją ruošdami ilgai netruksite, o patiekalui reikės vos kelių ingredientų – pusantro litro pasukų, dviejų agurkų, penkių pomidorų, svogūnų laiškų, petražolių, druskos ir pipirų pagal skonį“, – vardija  A. Poleninas.

Gaminti sriubą reikia pradėti nuo daržovių: vieną agurką A. Poleninas siūlo sutarkuoti stambia trintuve, kitą – supjaustyti stambesniais gabalėliais, visai taip, kaip ir pomidorus. Svogūnų laiškus ir petražoles reikia susmulkinti, tuomet visus šiuos ingredientus sudėti į puodą, kuriame telkšo pasukos, ir, pagardinus prieskoniais, gerai išmaišyti. Tokią sriubą rekomenduojama patiekti atšaldytą, idant būtų dar gaivesnė.

Šalta baltoji sriuba

Šalta baltoji ridikėlių sriuba, pasak A. Polenino, ruošiama panašiai kaip ir šaltibarščiai, tačiau jos skonis nuo kultinio lietuviško patiekalo pastebimai skiriasi. Tokiai sriubai paruošti reikės pusės litro kefyro, vieno ilgavaisio agurko, dviejų virtų kiaušinių, aštuonių ridikėlių, saujos svogūnų laiškų, ryšulėlio krapų, stiklinės šalto virinto vandens, žiupsnelių druskos ir pipirų.

„Supjaustykite ridikėlius ir agurką, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, viską suberkite į dubenį sukefyru. Įpylę vandens, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įmaišykite ir pjaustytus virtus kiaušinius. Kaip ir šaltibarščiai, ši balta ridikėlių sriuba idealiai dera su karštomis bulvėmis, o pačią geriausia valgyti gerai atvėsintą“, – siūlo maisto gamybos ekspertas.

Gaivinanti vasariška sriuba

Dar viena A. Polenino rekomenduojama gaivinanti vasariška sriuba, kuriai paruošti reikės ne tik šiltuoju sezonu tradiciniais laikomų ingredientų, bet ir kelių netikėtų. „Ruošiant šį patiekalą jums reikės dviejų stiklinių kefyro, 200 gramų varškės, stiklinės vidutinio riebumo grietinės, trijų kietai virtų kiaušinių, dviejų jaunų svogūnėlių su laiškais, skiltelės česnako, dviejų agurkų, 200 gramų ridikėlių, šiek tiek krapų, druskos, pipirų ir mėtos lapelių.

Pirmiausia reikės išplakti kefyrą, varškę ir grietinę, ir pagardinti plakinį smulkintais svogūnais bei česnakais. Tuomet į mišinį sudėkite kubeliais pjaustytus agurkus ir ridikėlius, įberkite prieskonių ir smulkintus žalumynus. Paruoštą sriubą reikėtų bent valandą laikyti šaldytuve, o patiekiant į lėkštes įdėti virtų kiaušinių ir papuošti mėtos lapeliais.

Žemaitiškas šmakalas

Tuo tarpu norintiems paskanauti šio to visai neįprasto, A. Poleninas rekomenduoja išbandyti tradicinio žemaitiško šmakalo – rūgpienio sriubos su silke – receptą. Tokiai šaltai sriubai paruošti jums reikės vienos stambios sūdytos silkės (neišdarinėtos), litro rūgpienio, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir žalumynų – svogūnų laiškų bei krapų.

„Pirmiausia reikės pasirūpinti silke: ją nulupti, išskrosti ir nuimti nuo kaulų. Silkės gabalėlius pakepinkite sausoje keptuvėje, be jokių riebalų. Žuvis turi apskrusti, tapti sausa ir biri. Tuomet ją sutrinkite šakute, bet prieš tai išrinkite visas ašakas. Į puodą supilkite rūgpienį ir suberkite silkę, taip pat – smulkintus svogūnų laiškus ir krapus, pagardinkite pipirais. Sriubą palaikykite šaltai bent pusvalandį, skaniausia ją patiekti su šviežiomis bulvėmis“, – rekomenduoja maisto gamybos ekspertas A. Poleninas.

„V.P.“ inf.

Šaltibarščiai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Išbandykite savo jėgas Nacionaliniame ekonomikos egzamine. Tai unikali iniciatyva skirta kiekvienam, norinčiam pagauti ekonomikos ritmą, pasitikrinti ekonomikos žinias ir geriau ją suprasti. Antrą kartą organizuojamas Nacionalinis ekonomikos egzaminas provokuoja mąstyti ir kviečia pastebėti, kiek daug ekonomikos yra mūsų kasdienybėje. Nacionalinis ekonomikos egzaminas vyks kovo 27 dieną, nuo 10 iki 19 valandos. Laikymas vyks internete – www.ekonomikosegzam...
Įvykiai
„GetJet Airlines“ aviakompanija naują skrydžių sezoną pasitinka gerokai atsinaujinusi. Bendrovė ir toliau pildo savo orlaivių parką, tad vasaros skrydžių sezoną pasitiks turėdama 15 lėktuvų. Be to, pasirašius ilgalaikę bendradarbiavimo sutartį su didžiausiais Lietuvos turo operatoriais ir pradėjus vykdyti užsakomuosius skrydžius, įmonės matomumas tapo itin svarbiu, tad „GetJet Airlines“ pristato atnaujintą savo logotipą, kuriuo jau pradėjo žymėti savo orla...
Testas!
Šiame paveikslėlyje paslėptos trys boružės ir trys vaiko veidai. Jūsų užduotis  juos rasti per 1 minutę. Atsakymą rasite apačioje. Mes paruošėme jums keletą išbandymų, keleta klasikinių užduočių. Kai kurioms iš jų reikės tik dėmesio, kitoms - dėmesingumo ir ar loginio mąstymo. Imsitės iššūkio?  Mūsų dėmesio testai pateikiami nuotraukose ir susideda iš skirtingų tipų užduočių: rasti klaidą, rasti skirtumus ir padaryti logiškas išvadas. Testo atsakymas
Įvykiai
Savaitgalį šalies parduotuvėse vykusi „Maisto banko” akcija pasižymėjo aktyviu aukojimu. Per dvi dienas nepasiturinčiųjų maitinimui savanoriai surinko 479 tūkst. eurų vertės maisto. „Toks rezultatas pranoksta pavasarių „Maisto banko“ akcijų rezultatus“, - džiaugiasi laikinoji „Maisto banko“ vadovė Kristina Tylaitė. 74 miestuose paaukoti maisto skurstantiesiems prašė savanoriai surinko 415 tūkst. įvairių ilgai negendančių maisto.“ „Maisto banko“ akcijos sav...
Laisvalaikis
Kelionių organizatoriai pastebi, jog būtent pavasaris yra antras populiariausias atostogų laikas, kuris poilsiautojų srautais nusileidžia tik vasarai. Ir tai ne nuostabu, mat pavasarį užsienio kurortuose galima pasimėgauti ne tik vasariška šiluma, bet ir poilsiu su visa šeima, kuomet mokyklinio amžiaus vaikai turi visą savaitę, laisvą nuo pamokų. Pasidovanoję išvyką į vieną populiariausių užsienio kurortų, įpusėjus balandžiui, galite nušauti du zuikius vie...
Įvykiai
juokdary išminčiaus širdim – uždangą nakties pakėlęs surinkęs karalių ašaras bėgantį laiką ir gėlą – nusimesk savo rūbą dulkėtą ir pabūk dar laimingas akimirksnį vėlų – kai visi užmiršo tave senojo teatro tyloj pasilikusį...   dar pabūk juokdary – dar iš laimės virpėdamas šok savo šokį – netikros mėnesienos šviesoj netikrų karalysčių karaliams...   Šį eilėraštį Birutė Mar parrašė lygiai prieš dvidešimt metų Teatro dienos proga. Birutė Mar – šiuo pavard...
Laisvalaikis
Muzikos gerbėjai trečiadienį vakare koncertų salėje „Compensa" Vilniuje mėgavosi „Prime Orchestra" surengtu simfoniniu šou „Pasauliniai hitai". Žiūrovai savo mėgstamus hitus išgirdo skambant visiškai kitaip nei yra įpratę - šiuolaikinė muzika susiliejo su klasika, o pasirodymą papuošė specialieji efektai. Šiuo metu „Prime Orchestra" intensyviai koncertuoja įvairiose šalyse. Vakar Vilniuje pasirodę muzikantai mūsų šalyje surengs ir antrą pasirodymą, kuris š...
Įvykiai
Kovo 20 ir 28 dienomis Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje pirmą kartą organizuojamas I. Simonaitytės vardo moksleivių meninio skaitymo konkursas. I. Simonaitytė (1897-1978 m.) - garsi Klaipėdos krašto rašytoja, autobiografinių apysakų ir romanų kūrėja. Rašytojos literatūrinis palikimas priartina praeitį, praturtina ateitį, įkvepia mus didžiuotis savo kraštu. Ievos Simonaitytės vardo konkursas skirtas mokiniams nuo pirmos iki dvylik...
Kultūra
Dailininkas Artūras Šimonis sukūrė scenografiją bei kostiumus pirmajai lietuviškai vaikiškų operų trilogijai sukurtai Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre – „Bulvinė pasaka“ (2007 m.), „Makaronų opera“ (2014 m.) ir „Žvaigždžių opera“ (2018 m.). Teatrui save pašventęs dailininkas pasakoja, kad jo darbe svarbiausia numatyti žiūrovų reakciją, o smagiausia būna sulaukti jų atsiliepimų. Tačiau žvalgytis atgalios jis nėra linkęs.    Kokios vizualinės kalbo...