Originalios šaltsriubių idėjos: prireiks ir varškės, ir silkės

Vasarą, plūstant šiltiems orams, keičiasi ir žmonių mitybos įpročiai – valgyti norisi rečiau, o pirmenybė teikiama lengvesniam ir gaivinančiam maistui. Šiltuoju sezonu lietuviai itin mėgsta šaltąsias sriubas, kurių pagrindas – rauginti pieno produktai. Prekybininkai tikina, kad apie prasidėjusį vasaros sezoną praneša ne tik išaugę ledų, bet ir kefyro, rūgpienio bei pasukų pardavimai. Lietuvių vasaros valgiaraštyje karaliauja šaltibarčiai, tačiau išmėginkime ir kitas lengvai paruošiamas šaltsriubes.

Maxima nuotr.

Kaip rodo lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, kasmet su pirmuoju šilumos pliūpsniu išauga kefyro, pasukų, rūgpienio paklausa. „Tai – ženklas, kad prasideda šaltibarsčių sezonas. Šaltosios sriubos, kuriasskanauti vasarą yra pamėgę lietuviai, neapsieinamos be rauginto pieno, todėl nieko keisto, kad kefyro ir rūgpienio daugiausia yra nuperkama būtent šiltuoju metų laiku“ – sako maisto gamybos vadovas Aidas Poleninas.

Šiųmetis ankstyvas ir šiltas pavasaris paskatino dar aktyvesnę kefyro, pasukų, rūgpienio prekybą. Tropinius karščius atnešusią gegužę rauginto pieno produktų pirkta net penktadaliu daugiau palyginti su praėjusiais metais.

Kefyro, pasukų, rūgpienio vasarą yra parduodama 0,3 mln. litrų daugiau nei įprastais mėnesiais.

Maisto gamybos ekspertas A. Poleninas sako, kad vasara – idealus metas šaltoms, gaivinančioms sriuboms skanauti, o lietuvių mėgiami šaltibarščiai tėra vienas iš gausybės pasirinkimų. Savo ruožtu A. Poleninas dalijasi keliomis lengvai paruošiamų šaltų sriubų idėjomis, kurias išbandyti šią vasarą – būtina.

Šalta pasukų sriuba

 A. Polenino teigimu, šios šaltos pasukų sriubos užtenka paragauti vieną kartą tam, kad skanauti jos norėtųsi vėl ir vėl. „Tai – idealus pasirinkimas karštai vasaros dienai, mat sriuba ne tik gaivinanti, bet ir yra lengvai virškinama, neapsunkina organizmo. Ją ruošdami ilgai netruksite, o patiekalui reikės vos kelių ingredientų – pusantro litro pasukų, dviejų agurkų, penkių pomidorų, svogūnų laiškų, petražolių, druskos ir pipirų pagal skonį“, – vardija  A. Poleninas.

Gaminti sriubą reikia pradėti nuo daržovių: vieną agurką A. Poleninas siūlo sutarkuoti stambia trintuve, kitą – supjaustyti stambesniais gabalėliais, visai taip, kaip ir pomidorus. Svogūnų laiškus ir petražoles reikia susmulkinti, tuomet visus šiuos ingredientus sudėti į puodą, kuriame telkšo pasukos, ir, pagardinus prieskoniais, gerai išmaišyti. Tokią sriubą rekomenduojama patiekti atšaldytą, idant būtų dar gaivesnė.

Šalta baltoji sriuba

Šalta baltoji ridikėlių sriuba, pasak A. Polenino, ruošiama panašiai kaip ir šaltibarščiai, tačiau jos skonis nuo kultinio lietuviško patiekalo pastebimai skiriasi. Tokiai sriubai paruošti reikės pusės litro kefyro, vieno ilgavaisio agurko, dviejų virtų kiaušinių, aštuonių ridikėlių, saujos svogūnų laiškų, ryšulėlio krapų, stiklinės šalto virinto vandens, žiupsnelių druskos ir pipirų.

„Supjaustykite ridikėlius ir agurką, susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus, viską suberkite į dubenį sukefyru. Įpylę vandens, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įmaišykite ir pjaustytus virtus kiaušinius. Kaip ir šaltibarščiai, ši balta ridikėlių sriuba idealiai dera su karštomis bulvėmis, o pačią geriausia valgyti gerai atvėsintą“, – siūlo maisto gamybos ekspertas.

Gaivinanti vasariška sriuba

Dar viena A. Polenino rekomenduojama gaivinanti vasariška sriuba, kuriai paruošti reikės ne tik šiltuoju sezonu tradiciniais laikomų ingredientų, bet ir kelių netikėtų. „Ruošiant šį patiekalą jums reikės dviejų stiklinių kefyro, 200 gramų varškės, stiklinės vidutinio riebumo grietinės, trijų kietai virtų kiaušinių, dviejų jaunų svogūnėlių su laiškais, skiltelės česnako, dviejų agurkų, 200 gramų ridikėlių, šiek tiek krapų, druskos, pipirų ir mėtos lapelių.

Pirmiausia reikės išplakti kefyrą, varškę ir grietinę, ir pagardinti plakinį smulkintais svogūnais bei česnakais. Tuomet į mišinį sudėkite kubeliais pjaustytus agurkus ir ridikėlius, įberkite prieskonių ir smulkintus žalumynus. Paruoštą sriubą reikėtų bent valandą laikyti šaldytuve, o patiekiant į lėkštes įdėti virtų kiaušinių ir papuošti mėtos lapeliais.

Žemaitiškas šmakalas

Tuo tarpu norintiems paskanauti šio to visai neįprasto, A. Poleninas rekomenduoja išbandyti tradicinio žemaitiško šmakalo – rūgpienio sriubos su silke – receptą. Tokiai šaltai sriubai paruošti jums reikės vienos stambios sūdytos silkės (neišdarinėtos), litro rūgpienio, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir žalumynų – svogūnų laiškų bei krapų.

„Pirmiausia reikės pasirūpinti silke: ją nulupti, išskrosti ir nuimti nuo kaulų. Silkės gabalėlius pakepinkite sausoje keptuvėje, be jokių riebalų. Žuvis turi apskrusti, tapti sausa ir biri. Tuomet ją sutrinkite šakute, bet prieš tai išrinkite visas ašakas. Į puodą supilkite rūgpienį ir suberkite silkę, taip pat – smulkintus svogūnų laiškus ir krapus, pagardinkite pipirais. Sriubą palaikykite šaltai bent pusvalandį, skaniausia ją patiekti su šviežiomis bulvėmis“, – rekomenduoja maisto gamybos ekspertas A. Poleninas.

„V.P.“ inf.

40 peržiūrų liepos mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Atsiliepimai ir komentarai

Parašyti atsiliepimą
Parašyti komentarą

Atsiliepimas - tai žmonių nuomonė ar įvertinimas su pagrįsta argumentacija dėl palikto atsiliepimo. Pagrindinis principas - «aplankei - parašyk». Jūsų atsiliepimas daugeliui padės priimti teisingą sprendimą. Jei dar neteko naudotis įmonės paslaugomis ar prekėmis ir negalite jos vertinti, rašykite komentarą, o ne atsiliepimą.

Neleidžiama: necenzūrinių žodžių, grasinimų ar įžeidimų naudojimas; tiesioginis palyginimas su kitomis konkuruojančiomis bendrovėmis; nuorodų į trečiųjų šalių interneto šaltinius; reklama ir savireklama, bendrovės veiklos ataskaitos.

Įveskite el. paštą:
Jūsų paštas nebus matomas svetainėje
arba Užsiregistruokite , kad parašytumėte atsiliepimą
Atsiliepimas:
Įkelti nuotrauką:
Pasirinkti

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.