Kaip išsirinkti kokybiškas braškes?

Vasariškas pavasaris vilioja ne tik gausiais žiedais, bet ir pirmosiomis uogomis. Prasidėjo braškių sezonas. Parduotuvių lentynos ir turgūs lūžta nuo braškių ir dažna mama ar močiutė neša namo raudonas gardžiai kvepiančias uogas. 

Tačiau kasmet kankina tie patys klausimai – kokias uogas pirkti? Lietuviškas ar lenkiškas? Ar lenkiškos blogesnės? Kaip atskirti, kad uogos kokybiškos? Kiek ilgai galima laikyti ir kaip pasiruošti žiemai? Į rūpimus klausimus atsako VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.

Kaip atskirti šviežią uogą?

Pasak maisto technologės ir mitybos specialistės R. Bogušienės, norint nusipirkti tikrai kokybiškas uogas, ypač turguje, privalote neskubėti ir skirti tam laiko. Pirmiausia, iš visų pusių uogų apžiūrėkite indelį, ypač jo dugną, ar nėra pavandenijusių uogų. Uogos turi būti sausos, be šlapiuojančių vietų, pelėsio, puvinių. Uogų šviežumą taip pat rodo žiedkočiai: jei jie sausi, nenuvytę ir gerai laikosi ant uogos – braškė šviežia. Būtinai pauostykite. Ypač kokybiškų braškių kvapas gaivus ir malonus. Tokias uogas parsinešus namo, pakvips visi namai.

Tačiau jei braškės yra ypatingai gražios ir vienodos, gali būti, jog buvo augintos pasitelkiant chemiją. Yra įvairių chemikalų, kurios išlaiko uogos spalvą, neleidžia jai gesti. Tačiau tokios braškės neturi nei kvapo, nei skonio.

Lenkiškos ar lietuviškos?

„Mokėti brangiau už lietuviškas braškes verta dėl šviežumo ir palaikant Lietuvos ūkininkus. Tačiau negalvokite, kad jos aukštesnės maistinės vertės, kad užaugintos kitaip. Tiek Lietuva, tiek Lenkija yra Europos Sąjungos narės, kurioms taikomi vienodi teisės aktų reikalavimai.

Skirtumas tik tas, kad lenkiškos uogos iki mūsų keliauja ilgiau, todėl būna paveiktos temperatūros svyravimų, kelionės metu spaudžia svoriu viena kitą, liečiasi į tarą, dėl ko pradeda išsiskirti sultys, parsinešus namo, uogos ima greičiau gesti“, - sako Raminta Bogušienė.

Sveikatai palankesnės uogos

Jei norite sveikatai palankesnių uogų, rinkitės ekologiškas. Jos užaugintos be sintetinių cheminių medžiagų, palankesnės gamtai ir žmogui. Tačiau atskirti, kad uogos ekologiškos vien pažvelgus ar pamačius užrašą „užauginta ūkininko“ negalima – tuo galite įsitikinti tik pamatę ekologiškumą įrodantį sertifikatą. Palaidomis ekologiškomis sertifikuotomis uogomis prekiauti gali tik pats ūkininkas, o supakuotas ir paženklintas ekologiškas uogas gali parduoti ir perpardavinėtojai. Ekologiškų uogų, paženklintų ekologiškų maisto produktų ženklais, galite rasti ir prekybos centre.

Per kiek laiko suvartoti uogas?

Parsinešę namo uogas, kruopščiai nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu, galite net palaikyti inde su šaltu vandeniu. Plaukite tiek uogų, kiek suvalgysite. Neplautos uogos išsilaiko ilgiau. Kokybiškos braškės šaldytuve gali išlikti šviežios iki 5 dienų. Uogos ilgiau išsilaikys, jei jos nespaus viena kitos – bus sudėtos vienu sluoksniu.

Jei parsinešėte uogas ir matote, kad jos nėra pačios šviežiausios, suvartokite jas per 24 val. Nevalgykite uogų, kurios jau pradėjo gesti. Nors vizualiai puvinys atrodo nedidelis, jis jau apėmęs visą uogą. Valgydami tokią braškę, praryjate pelėsio išskiriamus toksinus, kurie nuodija organizmą.

Sveikatai palankesnės - šviežios ar šaldytos uogos? 

R. Bogušienė sako, kai yra pasirinkimas vaivorykštės spalvų uogų ne tik mūsų daržuose, turguje, bet ir prekybos centruose – valgykime šviežias ir sezonines uogas. 

Tačiau nepamirškime ruoštis žiemai ir pildyti savo šaldiklių atsargas, nes šaldytos uogos, daržovės išsaugo didžiąją dalį savo maistinės vertės ir išlieka naudingos po atvėsinimo. Saldžios uogienės – paprasčiausias, bet ne pats geriausias uogų laikymo būdas. Pridėtinio cukraus šiais laikais suvartojame per daug, todėl geriau uogas šaldyti be pridėtinio cukraus arba su sumažintu jo kiekiu.

Šaldykite tik kokybiškas uogas. Galite jas sutrinti ir šaldyti nedideliuose uždaromuose indeliuose su nedideliu pridėtinio cukraus kiekiu arba be. Netrintas uogas dėkite į šaldymo maišelius be pridėtinio cukraus ir paskui naudokite kokteilių, tyrelių gamybai, dėkite į pyragus, keksiukus, gardinkite pusrytines košes ar tiesiog atšildytas valgykite.

Uogų atšildymui nenaudokite karšto vandens, mikrobangų krosnelės ar kitaip neveikite staigia aukšta temperatūra. Leisdami uogoms atšilti po truputį šaldytuvo temperatūroje ar šaltame vandenyje kambario temperatūroje, išlaikysite didesnę jų maistinę vertę. Atšildytas uogas rekomenduojama suvalgyti per 24 val.  

Tie, kas neprisipildysite šaldiklių uogomis ir daržovėmis drąsiai pirkite prekybos centruose, nes dažniausiai parduodama greito užšaldymo uogos, kurios tyrimais įrodyta išsaugo dar daugiau maistinės vertės negu užšaldant namuose faktiškai dažniausiai per parą. Svarbu išsirinkti tas uogas, kurios bus be pridėtinio cukraus.

„S.P.“ inf.

Skonis braškės
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
29 peržiūros rugpjūčio mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
BNS, www.DELFI.lt Greitkelyje netoli Italijos miesto Genujos sugriuvo didžiulio viaduko dalis, skelbia BBC. Skelbiama, kad mažiausiai 22 žmonės žuvo. Prieš tai Italijos naujienų agentūra ANSA citavo Vidaus reikalų ministeriją, pasak kurios, mažiausiai 11 žmonių žuvo, tarp jų – vienas vaikas. Mažiausiai dar penki žmonės sužeisti. „Reuters“/„Scanpix“ nuotr. Gelbėtojai skelbia, kad į šią nelaimę pakliuvo ne mažiau dešimties transporto priemonių. Vietos žinia...
Įvykiai
Mūsų visuomenėje gimdymas labai dažnai asocijuojasi su skausmu, ilgomis varginančiomis valandomis ar netgi kančiomis. Kas laukia gimdymo metu? Kuo svarbus pasiruošimas gimdymui? Kodėl ne visos moterys gimdo sklandžiai ir lengvai? Daugybė klausimų sukasi ne vienos mamos ir tėčio galvose. Pasak akušerės M. Mizgaitienės, tinklaraščio bei būsimų ir esamų tėvelių studijos „Sumani mama“ įkūrėjos, visuomenė perpildyta mitų, neteisingų įsivaizdavimų ir klaidinanči...
yra sužeistų
Kaune, A1 kelyje, važiuojant Klaipėdos link, įvyko kelios avarijos, jų metu buvo sužaloti žmonės. Kelyje susidarė milžiniškos spūstys, policija rekomenduoja rinktis kitą maršrutą. Antradienį, apie 9.43 val., Kaune, kelyje A1, susidūrė dvi transporto priemonės: „Volkswagen Transporter“ ir vilkikas „DAF“. Įvykio metu buvo sužalotas „VW Transporter“ vairuotojas (gim. 1990 m.) jį medikai skubiai išgabeno į ligoninę. Vilkiko vairuotojas (gim. 1971 m.) sužalojim...
Įvykiai
Baltijos jūros gelbėtojų čempionatas vyks rugpjūčio 16 d., ketvirtadienį, 11 val. prie Palangos centrinės gelbėjimo stoties (Žvejų g. 2A).  Jame varžysis keturios Lietuvos gelbėtojų komandos, tikimasi sulaukti ir svečių iš kitų Baltijos šalių, BNS sakė renginį organizuojančios Lietuvos profesionalių gelbėtojų vandenyje federacijos prezidentas Jonas Pirožnikas. „Bus apie aštuonios rungtys, susijusios su gelbėtojų darbu“, – sakė J. Pirožnikas. Gelbėtojai v...
Įvykiai
Dana Lukauskienė Šurmulingus savaitgalius Palangoje keičia kiek ramesnės darbo dienos, o jose renginių ir pramogų taip pat netrūksta. Štai Turizmo informacijos centras stengiasi atverti kurorto istorijos slėpinius visiems turistams ir kviečia į nemokamas ekskursijas pėsčiomis po Lietuvos vasaros sostinę. Prie ekskursijos prisijungėme ir mes. Geros nuotaikos nepatyrėme Nors Turizmo informacijos centro svetainėje buvo garantuojama, kad ekskursijoje patirsim...
Įvykiai
Svarbūs gelbėtojų patarimai: Žmonės jūroje skęsta, nes pakliūva į duobę ir juos pradeda nešti į jūrą, atgalinė srovė. Pakliuvę į srovę žmogus pradeda panikuoti, eikvoti energiją, gauna ne vieną gurkšnį ir taip nuskęsta.  Patarimas toks: jei pakliuvot į duobę ir jus neša į jūrą, bet toje vietoje, kur ėjote maudytis budi gelbėtojai, svarbiausia nepanikuoti.  Stenkitės ramiai išsilaikyti ant vandens paviršiaus ir gelbėtojas pastebėjęs jus ištrauks.  Jeigu nut...
Įvykiai
Uostamiesčio savivaldybėje svarstoma paskatinti Vyriausybę iš Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) teritorijos išbraukti šiauriausioje jo dalyje esančią Smiltynę, kad būtų galima plėtoti infastruktūrą, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“. Klaipėdos politikai dar prieš dvejus metus prabilo apie idėją Smiltynei iškovoti kurortinės teritorijos statusą, kurį suteikia Vyriausybė. Tačiau norint pasiekti tokį tikslą būtina sukurti ir atitinkamą infrastruktūrą,...
Įvykiai
Indrė Bungardaitė, 15min Pirmadienio ryte pasišiaušusi Baltijos jūra poilsiautojus gal ir nuliūdino, bet ji atnešė džiaugsmo gintaro gaudytojams. Šiemet vasara jiems buvo prasta, tad progos sužvejoti gintaro Melnragėje nepraleido keliolika jų. „Šiek tiek pagavom“, – 15min sakė vienas iš šio ryto gintaro gaudytojų Igoris Osnač, vienas pirmųjų atvykęs į pajūrio vietą, kur bangos mėtė Baltijos jūros aukso gabalėlius. Jis namo vežėsi maždaug stiklinę gintaro...
Laisvalaikis
Nuolat pasitempusi ir visad stilinga – tokį įspūdį apie save sėkmingai sukūrė verslininkė Daina Bosas. Savo ruožtu garsi moteris tikina, kad kiekvieną nepriekaištingą stiliaus derinį pirmiausia kuria detalės. „Akys gali sumeluoti, lūpos – pasakyt ne tiesą, bet batai tikrai išduos teisybę“, – šypsosi verslininkė. Lankydamasi prekybos centre „Europa“ naujai atidarytoje avalynės ir aksesuarų parduotuvėje „Premium“ D. Bosas papasakojo, kokiems bateliams teikia...