Ar žinai, kad... Rauginto pieno produktus įsisaviname geriau, bet pasterizuoto pieno nesurauginsite

Nuo vaikystės girdime, kad pieną gerti sveika, nes pienas ir gaminiai iš jo yra baltymų ir kalcio šaltinis. Tačiau kas geriau: liesas ar riebus pienas, pienas ar rūgpienis, kefyras ar varškė? Ir kodėl? Sveikatos apsaugos ministerija bei Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kuo mums naudingas pienas, kokių vertingų  žmogaus organizmui medžiagų yra jo produktuose bei kiek jų reikėtų suvartoti.

Shutterstock nuotr.

Pienas – ne tik kalcio šaltinis

„Neseniai Sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyva atlikta apklausa atskleidė, kad Lietuvos gyventojai pieną vertina kaip maisto produktą, kuriame yra daugiausia kalcio. Tai paminėjo net 44 proc. apklausos dalyvių, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas ir priduria: – Pieno produktuose iš tiesų gausu kalcio, kurio ypač reikia vaikams, paaugliams ir moterims. Tai pagrindinis gerai įsisavinamo kalcio šaltinis, nes augaliniame maiste ar mėsoje kalcio yra žymiai mažiau“.

Tačiau pienas iš kitų maisto produktų išsiskiria ne tik tuo. Tai visavertis produktas, turintis didelės įtakos žmogaus organizme vykstantiems fiziologiniams procesams. Piene ir pieno produktuose gausu baltymų ir riebalų, kuriuos organizmas įsisavina net 96–99 proc., taip pat angliavandenių, riebaluose tirpių vitaminų bei mineralinių medžiagų, o mokslinių tyrimų metu nustatyta, kad pieno baltymuose yra visos žmogaus organizmui būtinos aminorūgštys.

Pieno riebalus žmogaus organizmas įsisavina geriau negu kitus gyvulinės kilmės riebalus, nes pieno riebalai lydosi žemoje, 28–33 °C temperatūroje. Pieno riebalų biologinę vertę iš dalies lemia jų sudėtyje esančios nepakeičiamosios polinesočiosios riebalų rūgštys – linolio, linoleno, arachidono ir kitos, kurių žmogaus organizmas nesintetina. Iš jų ypač vertinga konjuguota linolo rūgštis, kuri mažina vėžio ligų riziką, slopina uždegiminius procesus ir stiprina imunitetą.

Tačiau pieno riebalai turi ir neigiamų savybių − juose esančios sočiosios riebalų rūgštys (ypač palmitino ir miristo rūgštys) bei transriebalai didina aterosklerozės, infarktų, insultų, cukrinio diabeto ir vėžio riziką, skatina uždegiminius procesus. Todėl žymiai geriau vartoti liesus pieno produktus, o naudingų riebalų rūgščių gauti iš augalinių, ypač alyvuogių ir rapsų aliejų.

Kalcis būtinas žmogaus organizmui, nes reikalingas:

·normaliai kaulų ir dantų būklei palaikyti;

·normaliai raumenų veiklai;

·normaliai energinių medžiagų apykaitai;

·normaliam nervų impulso perdavimui;

·bei svarbus normaliam kraujo krešėjimui.

Kurie pieno produktai naudingiausi

Suaugusiems rekomenduojama paros kalcio norma yra 900-1000 mg. Jei jį mūsų organizmas gautų vien iš pieno, per parą turėtume išgerti 4-5 stiklines arba apie 0,8–1,0 litro pieno.

„Pagal sveikos mitybos rekomendacijas per dieną reikėtų suvartoti 2-3 porcijas pieno ar pieno produktų. Vieną porciją sudaro stiklinė pieno ar rūgpienio, pusė stiklinės varškės ir apie 40 g sūrio, – sako Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro (SMLPC) Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Ramunė Miliauskė. – Tačiau dėl pieno produktuose esančių sočiųjų riebalų rūgščių, grietinėlę, grietinę, riebius ir fermentinius sūrius, kurių sudėtyje yra druskos, reikėtų vartoti saikingai“.

Grietinę SAM ir SMLPC specialistai pataria keisti liesu kefyru, jogurtu, salotoms dažniau vartoti neriebius padažus, o užuot valgius riebesnius pieno produktus, valgyti liesą varškę ir varškės sūrius, gerti liesą pieną, kefyrą, rūgpienį.

Rauginto pieno produktus įsisaviname geriau

Maistui daugiausia vartojamas pasterizuotas arba sterilizuotas pienas. Kadangi sterilizuojant pienas kaitinamas daugiau nei 100oC, jis nesurūgsta iki pusės metų, bet kaitinant žūva dalis vertingų medžiagų, keičiasi ir baltymų sudėtis, o pasterizuotame piene baltymų struktūros išlieka nepakitusios, daugiau išlieka ir vitaminų.

„Nustatyta, kad rauginti pieno produktai įsisavinami geriau ir greičiau, negu pienas. Pavyzdžiui, praėjus valandai po valgio, pienas įsisavinamas iki 32 proc., o kefyras, rūgpienis ir kiti rauginti pieno produktai net iki 91proc.“, – sako R..Miliauskė.

Tačiau nesistebėkite, jei pasterizuoto pieno nepavyks surauginti. Jo rauginti negalima, nes jame nėra rūgimo bakterijų. Todėl toks pienas nerūgsta, o dėl likusių ar iš aplinkos patekusių bakterijų ilgiau laikant pūva.

Sveikata Raugintaspienas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
16 peržiūrų rugpjūčio mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Indrė Bungardaitė, 15min Pirmadienio ryte pasišiaušusi Baltijos jūra poilsiautojus gal ir nuliūdino, bet ji atnešė džiaugsmo gintaro gaudytojams. Šiemet vasara jiems buvo prasta, tad progos sužvejoti gintaro Melnragėje nepraleido keliolika jų. „Šiek tiek pagavom“, – 15min sakė vienas iš šio ryto gintaro gaudytojų Igoris Osnač, vienas pirmųjų atvykęs į pajūrio vietą, kur bangos mėtė Baltijos jūros aukso gabalėlius. Jis namo vežėsi maždaug stiklinę gintaro...
Įvykiai
Svarbūs gelbėtojų patarimai: Žmonės jūroje skęsta, nes pakliūva į duobę ir juos pradeda nešti į jūrą, atgalinė srovė. Pakliuvę į srovę žmogus pradeda panikuoti, eikvoti energiją, gauna ne vieną gurkšnį ir taip nuskęsta.  Patarimas toks: jei pakliuvot į duobę ir jus neša į jūrą, bet toje vietoje, kur ėjote maudytis budi gelbėtojai, svarbiausia nepanikuoti.  Stenkitės ramiai išsilaikyti ant vandens paviršiaus ir gelbėtojas pastebėjęs jus ištrauks.  Jeigu nut...
Sportas
Rugpjūčio 25 d. 21 val. Palangos paplūdimyje, tinklinio aikštelėje (į kairę pusę nuo jūros tilto), rengiamas naktinis paplūdimio turnyras 3 x 3. Nugalėtojai bus apdovanoti „Atostogų parko“ dovanų kuponais.   Kviečiame registruoti savo komandą (iš 3 asmenų) ir smagiai praleisti laiką. Registracija vykdoma tel. 8 624 57998 arba el. paštu stiprinimas@palangosvsb.lt. Esant blogoms oro sąlygoms renginys nevyks. Renginio organizatoriai pasilieta teisę filmuoti i...
Įvykiai
Artėjant rugsėjui į sostinę plūsta dešimtys tūkstančių studentų, atvykstančių čia pirmąkart ar sugrįžtančių po gimtinėje praleistos vasaros. Kelionės namo ir atgal į Vilnių – būsima jų beveik kiekvieno savaitgalio rutina. Kasmet kyla diskusija: važiuoti nuosavu automobiliu ar autobusu? Studentai nuolat ieško patarimų, padėsiančių sutaupyti laiko ir pinigų. „Svarbiausia – tiksliai žinoti, ko nori. Kaip greitai norėčiau patekti iš taško A į tašką B? Ar man s...
Įvykiai
Palangiškiai ir svečiai nuolat džiaugiasi gražėjančia Palanga, nuostabiu kurortu. Tačiau yra vietų, kurios ne taip pastebimos, tačiau ir jas norisi matyti tvarkingas. Palangiškiams nerimą kėlė pėsčiųjų takas prie Ronžės upės, ties geltonu tiltu. Galimai vanduo buvo paplovęs plytutes, jos buvo išgriuvusios. Palangiškiams nerimą kėlė sugriuvęs keliukas. Paplauta vieta jau  sutvarkyta.  „V. P.“ nuotr.  „Apmaudu žiūrėti, kaip netvarkomas pėsčiųjų takas griūva“...
Sveikata
Lieknėti vasarą labai lengva. Daržovių ir vaisių tiek daug, kad sudaryti iš jų dietinį meniu – vienas malonumas. O ar jūs žinojote, kad su cukinijų pagalba galima numesti iki 14 kg per mėnesį, pusantro? Lieknėjimas su cukinijomis Jų kaloringumas – vos 17 kcal 100 g (beveik toks pat, kaip agurkų ir pomidorų), bet jos priskiriamos prie sočių daržovių. Net didelės porcijos skatina lieknėjimą. Taip pat cukinijos skatina virškinimo sistemos valymą ir yra greita...
Įvykiai
Ernestas Naprys, Palangos verslininkai džiaugiasi kišenes pildančiu sezonu, tačiau dalis jų tuo nesidalija su darbuotojais – yra įmonių, kur vidutinis oficialus uždarbis tesiekia vos 50 eurų. Tarp itin mažus atlyginimus mokančių įmonių – ir garsios kavinės, ir ledų kioskai, ir kebabinės. Verslininkai rauda, kad darbuotojai neužsisėdi – padirba savaitę ir pabėga, nes per sunku, arba „pradeda mirti giminaičiai“. Kritikos strėlės lekia už minimumą nenorinčiam...
Sportas
„Palanga“ nutraukė keturių pralaimėjimų seriją ir atitrūko nuo paskutinėje vietoje esančios „Jonavos“. Palangiškiai namuose Lietuvos futbolo A lygos 21-ojo turo rungtynėse rezultatu 2:0(1:0) nugalėjo Klaipėdos „Atlantą“. Svečių ekipoje A lygoje debiutavo net keturi futbolininkai, vienas jų iš Serbijos, trys – jauni žaidėjai iš Ukrainos. Vienas iš jų – Ruslanas Maruška – standartinės padėties metu pavojingai smūgiavo į vartų plotą, tačiau vartininkas Antona...
Įvykiai
Vytautė Merkytė, www.DELFI.lt Vedini navigacijos pasiekiame savo tikslą ir šiek tiek sutrinkame: ieškojome bene garsiausios Kretingos rūbų parduotuvės, tačiau atvykome prie laukuose stovinčio pastato, kurį geriausiai apibūdintų žodis „angaras“. Sėdime automobilyje ir galvojame, ką daryti, o į kiemą vis įsuka automobiliai ir jų keleiviai patraukia į pastato vidų. Suprantame, kad radome, ko ieškojome – Kretingos „Akropoliu“ vadinamą „Saivą“. Sveiki atvykę...