Po švenčių likę maisto likučiai: kada ir kaip juos saugiai panaudoti

Gausus vaišių stalas – neatsiejama Velykų šventės tradicija. Įveikti Velykų stalui paruoštą maistą per 1–2 dienas daug kam tampa tikru iššūkiu, todėl vis dažniau taupus lietuvis renkasi maisto likučius saugoti šaldytuve ar juos panaudoti gaminant kitus patiekalus. Visgi, per ilgai užsistovėjęs maistas gali būti pavojingas sveikatai. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ specialistas perspėja, jog būtent po didžiųjų švenčių pasenusiais maisto likučiais statistiškai apsinuodija daugiau žmonių nei įprastai.

Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius, dalinasi patarimais, kaip išvengti nemalonių sveikatos sutrikimų, sukeltų jau nebetinkamo naudojimui maisto vartojimo. Ekspertas teigia, kad kartais net tokie simptomai, kaip nuovargis, galvos skausmas, tingumas, gali signalizuoti tai, kad buvo suvartotas pasenęs ar nekokybiškas maisto produktas.

Ragina klausyti rekomendacijų

A. Poleninas pastebi, kad svarstant, ar vartoti po švenčių likusius maisto likučius, visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į paprasčiausius dalykus – maisto produkto išvaizdą, skonį ir kvapą. Tiesa, remiantis juslėmis daugeliu atvejų neįmanoma pasakyti, ar produktas sugedęs, tad geriau nerizikuoti sveikata ir laikytis ekspertų nustatytų rekomendacijų, kiek dienų produktas išlieka kokybiškas.

Margučiai gali pakenkti ir suvartojus jų per daug

„Virtų kiaušinių nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras kambario temperatūroje, o šaldytuve – ne daugiau kaip 3,“ – dalijasi „Maximos“ ekspertas. Pasak A. Polenino, šiomis dienomis kiaušiniai gali būti „prikelti naujam gyvenimui“ – jie puikiai tiks , paštetams ar bus subtilus priedas sriuboms, salotoms ir karštiems patiekalams.

Svarbu prisiminti, jog blogą savijautą gali nulemti ne tik pasenę kiaušiniai, bet ir jų perdozavimas. Maisto gamybos ekspertas skatina daugiau dviejų kiaušinių per dieną nevalgyti. Nors vis dar pasitaiko atvejų, kai švenčių metu lietuviai suvalgo po daugiau nei 8 virtus kiaušinius, laimė, ši tendencija po truputį nyksta.

Mišrainės ir salotos

„Mišrainės, salotos ir kiti apdoroti produktai ilgai netveria – jie gali būti patikimi vos porą dienų“ – teigia „Maximos“ ekspertas. Tačiau, kad produktai negestų ilgiau, specialistas rekomenduoja iš anksto jų nemaišyti – supjausčius laikyti atskiruose indeliuose ir sumaišyti tik prieš pat patiekiant.

Kepta mėsa

Laikas, kai į šaldytuvą įdėta kepta mėsa yra kokybiška, gali varijuoti. Štai paprasta kepta mėsa, laikoma šaldytuve, yra nepavojinga apie 3–6 paras, bet jei tai – su kažkuo maišytas ar įdarytas patiekalas, panašiai, kaip ir salotų, mišrainių ar troškinių, kokybė laikysis iki 2 dienų. Pasak „Maximos“ maisto gamybos departamento direktoriaus A. Polenino, iš mėsos maisto likučių galima paruošti šiupinį, pagaminti padažo pagrindą, mėsos likučiais papuošti picos padą – viskas priklauso nuo fantazijos ir asmeninio skonio.

Visgi, kad kiekvieną kartą nereikėtų sau sukti galvos dėl maisto likučių, specialistas pataria stengtis gaminti maisto tiek, kiek jėgos ir noras leis jo suvartoti. A. Poleninas dalinasi patarimu, kuriuo pats taip pat vadovaujasi: „Svarbiausia yra tinkamai įvertinti savo galimybes ir apskaičiuoti, kiek porcijų prireiks. Lietuviams yra būdinga gaminti daug daugiau, nei reikia švenčių stalui, tačiau tai negelbsti nei kišenės, nei sveikatos, nei laiko“, - atskleidžia „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovas.

"V.P." inf.

maistolikučiai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
29 peržiūros spalio mėn.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Baigiantis vasaros sezonui išjungiamas ir žiemai paruošiamas miesto grojantis fontanas. Ruošiant fontaną žiemai ištuštinta jo sistema, išvalytos nuosėdos ir nuimti techniniai įrengimai, kurie bus profilaktiškai taisomi, kad pavasarį fontaną ir vėl galima būtų įjungti ir jis džiugintų palangiškius ir miesto svečius. „V.P.“ inf.
Sportas
Robertas Trakys Patarlę „ruošk roges vasarą, o ratus – žiemą“ lengvaatlečiams pritaikyti galima tik iš dalies. Ne tik žiemos, bet ir vasaros sezonams sportininkai pamatus deda dar rudenį. Beveik dvi dešimtys lengvaatlečių po trumpų atostogų pirmą pasiruošimo etapą 2019-ųjų startams pradėjo pajūryje – Palangoje. Treniruočių krūviai – pagal mokslininkų rekomendacijas „Į detales šioje stovykloje dar labai nežiūrima, labiau į bendrą pasiruošimą prieš treniruot...
Įvykiai
Vyriausybė antradienį patvirtino 2019 metų „Sodros“ biudžetą, kurio pajamos sieks 4,45 mlrd. eurų ir bus 3,6 proc. didesnės nei šiais metais. Kitų metų planuojamos išlaidos sudarys 4,04 mlrd. eurų ir bus 0,3 proc. mažesnės nei šiais metais. 2019 metų pajamos viršys išlaidas 412  mln. eurų. „Kai kalbama apie kitų metų „Sodros“ biudžetą, išskirčiau tris svarbiausias naujienas. Pirma, bendrosios pensijos dalies finansavimas perkeliamas į valstybės biudžetą. T...
Įvykiai
Jadvyga Bieliavska, Seimas pradėjo svarstyti siūlymą įteisinti dar vieną šventinę dieną - lapkričio 2-ąją - Mirusiųjų atminimo (Vėlinių) dieną. Už tokį Darbo kodekso papildymo projektą antradienį po pateikimo balsavo 64 Seimo nariai, prieš buvo 3, susilaikė 29 parlamentarai. Jo priimti dar iki šių metų Vėlinių nepavyks, nes toliau plenarinių posėdžių salėje projektą numatoma svarstyti gruodžio 6 d. Jeigu Seimas pritartų, įmonėse, įstaigose ir organizacij...
Įvykiai
Vyriausybė antradienį pritarė Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetui ir minimalios mėnesio algos (MMA) didinimui – nuo kitų metų ji didės 7,5 proc. ir dėl mokesčių perskaičiavimo sudarys 555 eurus. Neperskaičiavus mokesčių, MMA didėtų 30 eurų iki 430 eurų. Minimalusis valandinis atlygis, dabar siekiantis 2,45 euro, nuo sausio turėtų didėti 18 centų iki 2,63 euro, o realiai dėl mokesčių pertvarkos išaugs iki 3,39 euro. Socialinės apsaugos ir...
Įvykiai
Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, beveik 80 proc. žmonių visame pasaulyje yra bent kartą yra jutę nugaros skausmą. Spalio 16 d., minint Pasaulinę stuburo dieną, sveikatos specialistai primena, kad kamuojamiems lėtinių, potrauminių ar epizodinių skausmų svarbiausia surasti skausmo priežastį, o negalavimus malšinantiems nuskausminamaisiais svarbu žinoti jų suderinamumą su kitais, dažniausiai vartojamais vaistais. Tarpusavyje sąveikaujantys skaus...
Įvykiai
Aušra Pilaitienė Klaipėdiečiai sunerimę: vis labiau nyksta viena įspūdingiausių Baltijos pajūrio vietovių – aukščiausias Olando Kepurės Skardis Karklėje. Dabar siūloma šią vietą aptverti ir tokiu būdu apsaugoti nuo žmonių. Į pajūrį prie Olando Kepurės žmonės traukia bet kokiu metų laiku. Prieš šešetą metų buvo įrengta medinė apžvalgos aikštelė, bet smalsuoliams šito negana. Dauguma jų mėgsta pasivaikščioti pačiu skardžio pakraščiu – tuomet atsiveria išju...
Įvykiai
Ikimokyklinio amžiaus vaikams bei jų tėvams išleista pirmoji edukacinė-terapinė knygelė, kuria siekiama mažuosius ugdyti tinkamai rūpintis savo žaislais. Knygelės „Kaip meistrai padėjo Mikiui“ kūrybą inicijavo Elektronikos platintojų asociacija (EPA). Prie knygelės atsiradimo prisidėjo socialinio ir emocinio vaikų ugdymo specialistas Linas Slušnys ir iliustratorė Eidvile Viktorija Buožyte. Knygelė nemokama ir elektroninė – ją parsisiųsti galima iš EPA inte...
Įvykiai
Lietuva yra antroje vietoje pagal išlaidas maistui ir nealkoholiniams gėrimams Europos Sąjungoje – tam skiriame beveik 21 proc. namų ūkio biudžeto. Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, šis skaičius galėtų būti mažesnis, jeigu pakeistume tam tikrus savo apsipirkimo įpročius, vienas iš jų – savaitės valgiaraščio planavimas. Kiek kartų per savaitę turime eiti į parduotuvę? Nors lietuviai maistui išleidžia penktadalį savo biudžeto, m...