Pradžia Naujienos Aktualijos Palangoje startuoja Šimtmečio renginiai

Palangoje startuoja Šimtmečio renginiai

91

Žydrūnė Jankauskienė

Šiandien, Vasario 16-ąją, vasaros sostine tituluojamoje, žiemišku rūbu apsisiautusioje Palangoje, tikras šurmulys. Vienu metu startavo keli Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirti renginiai. Jie tęsis iki pat vėlyvo vakaro. Palangiškiai žada, kad ši diena – daugybės Šimtmečiui skirtų renginių pradžia.

Prieš vidurdienį, 11 valandą nuo Nepriklausomybės aikštės buvo paskelbti startai šventiniam bėgimui „Bėgam, kad Lietuva būtų sveika“. Čia galėjo dalyvauti visi, bet kokio amžiaus, bet kokio fizinio pajėgumo. Bėgimo trasos, pagal sudėtingumą, buvo išskirtos į geltoną, žalią bei raudoną. Tuo pačiu metu toje pačioje aikštėje būriavosi ir šventinei eisenai pasirengę miesto valdžios atstovai, šauliai, pasieniečiai, gyventojai. Katalikų bažnyčioje buvo aukojamos Šv.Mišios už Lietuvą, o po jų griausmingai suskambo visų Palangos bažnyčių varpai. Taip palangiškiai bei miesto svečiai galėjo sudalyvauti visoje Lietuvoje vienu metu vykusioje akcijoje „Varpų gausmas šimtmečiui“.

Taip pat 11 val. prasidėjo ir dvi su puse valandos trukęs Gintaro muziejaus darbuotojų organizuotas edukacinis-detektyvinis žaidimas „Vasario 16-osios kūrėjai ir puoselėtojai Palangoje”.

13.30 val. Svečių ir palangiškių būrys trumpam sustojo prie J.Basanavičiaus paminklo. Ši tradicija kurorte – įprasta: vienas svarbiausių nepriklausomybės siekėjų palangiškių yra pagerbiamas kiekvienos valstybinės šventės metu.

14 val. Šventojoje 14 val. organizuotos edukacinės dirbtuvės visai šeimai „Trispalvė“, o Palangos kurhauze – skambėjo koncertas „Tėvynei giedu naują giesmę“, kuriame pasirodė styginių kvartetas „Musica in vivo“, Palangos kamerinis choras ir „Grubiojo“ teatro artistai.

15 val. dr. Jono Šliūpo memorialinėje sodyboje pristatoma paroda „4 Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai – Palangos progimnazijos ugdytiniai“, o 16 val. Anapilyje (Kurorto muziejus) pakvies A. Bružo filmo „Istorijos perimetrai“ peržiūra.

18 val. visų lauks Koncertų salė. Gala koncertą sudarys dvi dalys: pirmojoje skambės sveikinimai, bus pristatyta palangiškių veikla, pasirodys jaunieji miesto talentai. Žinoma, labiausiai laukiama antroji koncerto dalis, kurioje kartu koncertuos roko grupė „Biplan“ ir Palangos orkestras. Skirtingų muzikos žanrų muzikantai sykiu atliks keturiolika kūrinių.

Vasario 16-osios renginius vainikuos šventinis fejerverkas, kurį organizatoriai kviečia pažiūrėti po Gala koncerto, 22 valandą. Į dangų kylančias puošmenas lydės muzikinis takelis Tautiška giesmė bei V. Kernagio atliekama daina „Mūsų dienos – kaip šventė“. Reginys bus išties išskirtinis, įspūdingas ir vienkartinis. Juk Valstybės šimtmetį galime minėti tik kartą gyvenime.

Pasipuošusi tautiniais atributais, dekoracijomis yra visa Palanga, visi praeiviai, visi verslininkai. Trispalvės plevena ir ant jūros tilto, o jo gale žybsi ir Baltijos bangomis linguoja didžiulė vėliava. Tiesa, kol šviesu, ją įžiūrėti kebloka, bet pritemus įspūdis bus nepakartojamas. Tad tie, kas nespėjo į ankstesnius renginius ar nepateks į Koncertų salę, taip pat neturėtų nusivilti – apie 22 valandą švęsti ir grožėtis reginiu galėsime visi: visa Palanga, visa Lietuva ir visame pasaulyje gyvenantys lietuviai kartu.

Taip pat skaitykite: