Brandos egzaminų sesija abiturientus pasitiks iškart po Velykų šventės. „V.P.“ nuotr.

Kristina Abromavičiūtė

Artėjant brandos egzaminams, šiemet dvyliką klasių baigsiančių abiturientų ir jų mokytojų laukia keletas pasikeitimų. Į juos atkreipti dėmesį ragina Nacionalinis egzaminų centras.

Nelaikys menų egzaminų

Šalies abiturientai iki vasario 24 dienos turi pasirinkti, kuriuos brandos egzaminus laikys šiemet. Tiesa, jau iki sausio 16 dienos moksleiviai turėjo apsispręsti dėl menų ir technologijų mokyklinių brandos egzaminų pasirinkimo ir raštu apie tai informuoti savo mokyklos administraciją. Palangos Senosios gimnazijos pavaduotoja ugdymui Zinaida Bružienė „Vakarinę Palangą“ informavo, jog šiemet nei vienas abiturientas dėl minėtų dalykų egzaminų nesikreipė. Tai reiškia, kad pirmą kartą nei vienas kurorto moksleivis nelaikys menų ir technologijų mokyklinių brandos egzaminų.

Pirmuosius egzaminus šalies, o kartu ir kurorto abiturientai, laikys kone iškart po Velykų. 2018 metų pagrindinė brandos egzaminų sesija prasidės balandžio 4 dieną užsienio kalbos (anglų) valstybinio brandos egzamino kalbėjimo dalimi ir baigsis birželio 22 dieną chemijos valstybiniu brandos egzaminu. Kaip ir ankstesniais metais, lietuvių kalbos ir literatūros įskaita bus laikoma ugdymo procese nuo vasario 28 dienos iki balandžio 20 dienos. Įskaitos datą ir laiką nustato mokyklos vadovas.

Vertins brandos darbus

Šiemet pirmą kartą bus vertinami pasirenkamieji brandos darbai. Šiuos darbus rengti moksleiviai galės vietoje kai kurių egzaminų. Šiais mokslo metais daugiau kaip 200 abiturientų pasirinko rengti brandos darbus, daugiausia iš biologijos, istorijos, chemijos. Jo rezultatą numatyta įskaityti stojant į aukštąsias mokyklas. Jei brandos darbas iš vieno ar dviejų konkursinio dalyko bus įvertintas 9 ar 10, tai stojančiajam bus skiriama papildomai 0,25 konkursinio balo. Rengti brandos darbus pasirinko keturi Palangos abiturientai. Du moksleiviai pasirinko brandos darbus rengti iš lietuvių, vienas iš informatikos bei vienas iš matematikos dalykų.

Šiais metais dvyliktokai, laikantys lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą, galės pasirinkti autorius iš visų 36 dalyko programoje privalomų autorių. Nepasirinkęs nei vieno – egzamino neišlaikys. Taip pat, kiekvienas mokinys, iki egzamino pabaigos likus pusantros valandos, kompiuteriu galės naudotis kūriniais, pateiktais elektroniniu formatu. Remtis tokiais šaltiniais abiturientai galės vieną kartą 20 minučių arba du kartu po 10 minučių. Moksleivio rašinys, siekiant tikliau įvertinti darbą, bus vertinamas ne 50, o 100 taškų.

Rašys juodos spalvos tušinukais

Be to, pirmą kartą fizikos ir informacinių technologijų brandos egzaminų darbai bus vertinami nuotoliniu būdu. Dėl šiais mokslo metais prisidėjusių dešimt papildomų ugdymo dienų daugiau brandos egzaminų bus rengiama šeštadieniais: pernai buvo šeši, o šiemet – devyni. Sutrumpėja ir apeliacijų teikimo laikas. Apeliaciją bus galima pateikti ne per tris, o per dvi darbo dienas nuo egzamino rezultatų

Dėl to, kad nuo 2018 metų ketinama palaipsniui pereiti prie skenuotų mokinių darbų kopijų vertinimo elektroniniu būdu, mokiniai per egzaminus turės naudotis tik juodos spalvos tušinukais, korektūros priemonėmis naudotis negalima.

Norint baigti mokyklą ir gauti brandos atestatą, privaloma išlaikyti du brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros bei vieną laisvai pasirinktą. Stojantiems į valstybės finansuojamas studijas aukštosiose mokyklose būtinas užsienio kalbos bei matematikos egzaminas, pastarojo nereikia tik pretenduojantiems į menų studijas.

Taip pat skaitykite: