Lina Daugintytė

Vakar Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ rūmuose, duris jau šeštąjį kartą atvėrė tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“. Tai didžiausias Baltijos šalyse rengiamas turizmui skirtas renginys, kuris pradėtas 2013 metais per šešerius metus plačiai pasklido toliau per Pabaltijį ir šį kartą sulaukta 350 dalyvių iš 30 pasaulio šalių. Tarp dalyvių – Palangos turizmo informacijos centro atstovai, kurie pasirengimo darbams į sostinę išvyko jau ketvirtadienio rytą.

Prisistato bendrame stende

Apie tai, kaip pasirengusi renginiui Palanga, pasakoja kurorto turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė.

Šių metų naujovė – bendras viso regiono stendas, kurio šūkis – „Atrask Klaipėdos regioną kitaip“. Pagrindinis stendo sumanymas – reprezentuoti Klaipėdos regioną per pramogas, ką galima veikti skirtingose šio krašto vietovėse, ypač akcentuojamas aktyvus poilsis. Mūsų miesto stendo dalyje iškyla naujas šūkis: „Linkėjimai iš Palangos“, tiksline grupe išskiriamos šeimos su pačiais mažiausiais kurorto lankytojais, vaikai raginami drąsiai sudalyvauti edukaciniuose, interaktyviuose užsiėmimuose ir išsinešti iš parodos savo pačių pasigamintus skirtukus knygoms.

Labai svarbūs nauji leidiniai

„Šiųmetėje parodoje Palangos turizmo informacijos centras pristato ir naujai išleistus leidinius apie naujus keturis maršrutus. Be mums įprastos informacijos apie nakvynę, pramogas, svečių užimtumą, kavines ir restoranus, šiuose leidiniuose galima rasti informacijos apie istorinę, kultūrinę Palangą. Pirmieji du yra teminiai – tai „Žydų paveldo pėdsakais“, į jį kolektyvas sudėjo daug nuoširdaus darbo, išskyrė tikslinę žydų turistų grupę ir išvertė leidinį į keturias skirtingas kalbas. Turistinė literatūra apie kurortą pasipildė spaudiniu „Pažintis su senosiomis Palangos vilomis“ – tai galimybė pasigrožėti senosios architektūros gražuoliais. Kiti du leidiniai –„Paminklai ir skulptūros“ bei „Pramogos vaikams ir jaunimui“. Visi keturi naujieji spaudiniai palieka turistui galimybę pačiam susidėlioti maršrutą jam patinkančia tvarka ir apkeliauti jį nebūtinai per vieną dieną“, – pasakojo Palangos turizmo informacijos centro vadovė R.Kmitienė.

Pagrindinis akcentas – Lietuvos šimtmetis

Pagrindinis 2018-ųjų metų parodos „Adventur“ akcentas – šalies šimtmetį švenčianti Lietuva. Ta proga visos Lietuvos turizmo informacijos centrai apsilankiusius smalsautojus ragina susiverti šimtmečio apyrankę. Priėjęs prie parodos dalyvių stendų lankytoji gauna skirtingą akmenėlį, gintariuką, karoliuką, kryželį ar kitokį tą vietovę primenantį atributą ir veria jį į savo apyrankę.

„Palangos turizmo informacijos centras dalija baltus ir žydrus laimės akmenėlius. Baltas simbolizuoja meilę, harmoniją, o žydras – jūrą, stiprybę, veržlumą. Kiti centrai taip pat stengiasi reprezentuoti tai, kas jų regione yra svarbiausia, aktualiausia. Kretingos turizmo informacijos centras akcentuoja vienuolynus ir lankytojams dalina laimės kryželius, Klaipėda – miniatiūrinius laivo šturvalus, o Šilutė – stilizuotas žuvytes“, – iš šventės telefonu „Vakarinei Palangai“ pasakojo Palangos TIC vadovė R.Kmitienė.

Važiavo ir įmonių atstovai

Į parodą „Adventur“, be Palangos turizmo informacijos centro, atstovauti Palangai ir skleisti informaciją apie kurorto istoriją, kultūrą, pramogas ir paslaugas atvyko ir visas būrys Palangos verslininkų, visi draugiškai įsikūrė 24 kv. m erdvėje. Tai jau ne pirmasis kartas, kai bendradarbiaujama su Palangos verslininkais.Visai neseniai Palangos apgyvendinimo įstaigų atstovai ir TIC‘as padirbėjo analizuojant statistinius duomenis apie Palangoje apsilankančių skirtingų šalių turistus. Pagal tai nusistatė savo tikslines grupes ir susikoncentravę ties jomis dabar skleidžia informaciją apie turizmo galimybes Palangoje ne tik „Litexpo“ parodų rūmuose, bet ir kitose šalyse.

„Palangos turizmo informacijos centro kolektyvas šiuo metu sėdi ant lagaminų. Šį mėnesį jau spėta sudalyvauti tarptautiniuose turizmo parodose Olandijoje ir Norvegijoje, taip pat šį mėnesį laukia kelionės į Rygą, Taliną ir Londoną. Dėka tokio šaunaus ir entuziastingo Palangos turizmo informacijos centro kolektyvo garsas apie mūsų Palangos kurortą sklinda plačiai“, – teigė direktorė R.Kmitienė.

Didžiausias turizmo renginys Baltijos šalyse
*Pradėta rengti 2013 metais tarptautinė paroda „Adventur“ tapo didžiausias specializuotas tarptautinis turizmo renginys Baltijos šalyse.
*Per penkerius metus dalyvių skaičius išaugo 150 proc., lankytojų – 80 proc., o dalyvaujančių pasaulio šalių – daugiau nei du kartus.
*Paroda išsiskiria unikalia renginių programa ir savo interaktyvumu – čia susitinka turizmo verslas, generuojamos naujos turizmo gairės, skatinamas tarptautinis bendradarbiavimas ir paslaugų populiarinimas.
*Šiųmečio  renginio šūkis –„Keliauk kitaip!“. Šeštąjį kartą vyksiančiam renginiui bus atvertos ir neseniai renovuotų, itin modernių centrinių Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ rūmų durys. Čia įsikūrė užsienio šalių ambasados, kelionių agentūros, jungtiniai valstybių stendai.
*Paroda „Adventur 2018“ vyksta keturiose teminėse salėse, užima rekordinį 15 245 kv. m plotą, sulaukta daugiau nei 350 dalyvių iš 30 pasaulio šalių.
*Svarbiausias šių metų parodos „Adventur“ akcentas – šalies šimtmetį švenčianti Lietuva.
*„Švenčiančios Lietuvos“ ekspozicija išsidėstys per du aukštus, jai bus atverta visiškai nauja „Autentiškos Lietuvos“ erdvė salės galerijoje. Čia bus siūloma suvenyrų, kulinarinio paveldo ir maisto produktų, demonstruojami tradiciniai amatai, vyks degustacijos ir koncertai.